Η Πρόεδρος του Βακούφ, κ. Ελβάν Κοτζαογλάν, αναφερόμενη στην πρόσφατη επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, στην Κω, έδωσε λεπτομέρειες για την πορεία των εργασιών στο τέμενος Ντεφτερντάρ, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την εξέλιξη του έργου.
Η κ. Κοτζαογλάν επισήμανε πως η υπουργός έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την πρόοδο των εργασιών κατά την αυτοψία της. Ο ίδιος ο εργολάβος έχει διαβεβαιώσει πως το τέμενος και τα καταστήματα θα παραδοθούν εντός του Δεκεμβρίου, νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Η πρόεδρος Κοτζαογλάν τόνισε πως, μετά την παράδοση, θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια, επιτρέποντας στο τέμενος και τα καταστήματα να λειτουργήσουν ξανά.
Αναφορικά με την αποκατάσταση του μνημείου, η κ. Κοτζαογλάν σημείωσε πως έχει γίνει μια εξαιρετική αποτύπωση του τεμένους. Επαίνεσε τον αείμνηστο Γιώργο Σιδέρη, τον αρχιτέκτονα που επιμελήθηκε τη μελέτη.Όπως εξήγησε, η μελέτη αποτύπωσε το τέμενος όπως ήταν αρχικά, ακόμη και πριν τον σεισμό του 1933, με αποτέλεσμα η σημερινή του εικόνα να είναι εντυπωσιακά αναβαθμισμένη. Επιβεβαίωσε επίσης ότι έχει ξεκινήσει η ανακατασκευή του μιναρέ, ο οποίος θα είναι πιο ενισχυμένος για λόγους στατικής ασφάλειας λόγω της σεισμογενούς φύσης της περιοχής.
Σχετικά με τα καταστήματα που βρίσκονται γύρω από το τέμενος, η πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι οι παλαιοί καταστηματάρχες έχουν προτεραιότητα για την ενοικίασή τους, σύμφωνα με συμφωνία του 2017. Εξήγησε ότι έχει ήδη γίνει συνάντηση τον Ιούνιο μαζί τους και όλοι έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους, εκτός από ένα κατάστημα 2,9 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο κρίθηκε μη λειτουργικό και θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος για την τοποθέτηση ηλεκτρολογικού και δικτυακού εξοπλισμού, ώστε να μην είναι ορατός στον εξωτερικό χώρο του μνημείου.
Τέλος, η κ. Κοτζαογλάν ανέφερε ότι το τέμενος θα αποκτήσει εξωτερικό φωτισμό, προσφέροντας μια εντυπωσιακή εικόνα τις βραδινές ώρες, και εξέφρασε την ελπίδα ότι με την ολοκλήρωση του έργου, η πλατεία Ελευθερίας θα ξαναβρεί τη ζωντάνια της.
πηγη: https://www.kostv.gr