Δήμαρχοι Ν. Αιγαίου: «Δεν θέλουμε να είμαστε… οι “χαμάληδες” του κράτους»

1
55

Τι ειπώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ

Την άρνησή τους να συνεχίσουν να είναι… οι «χαμάληδες» της κεντρικής διοίκησης η οποία παίρνει όλους τους πόρους ενώ οι νησιωτικοί δήμοι αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες για να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες τους, εξέφρασαν, για ακόμα μία φορά, οι δήμαρχοι του Νοτίου Αιγαίου, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου, και συμφώνησαν ότι ήρθε η ώρα να διεκδικήσουν όσα τους ανήκουν!

Αφορμή για να «ανοίξει» η συζήτηση αυτή στάθηκε το θέμα που έθεσε, εκτός ημερησίας διατάξεως, ο δήμαρχος Σύμης, Λευτέρης Παπακαλοδούκας, ο οποίος περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει με τις ιδιαιτερότητες του πλέον γραφικού νησιού της Δωδεκανήσου.

Όπως ανέφερε, είναι δύσκολη η συντήρηση του οικισμού αλλά και η καθαριότητα καθώς πρόκειται για τον μεγαλύτερο διατηρητέο οικισμό στην Ελλάδα ενώ το νησί, το οποίο είναι και μικρό, δέχεται περίπου μισό εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο!

Καθημερινά, επισκέπονται τη Σύμη περί τους 3-4 χιλιάδες επισκέπτες από τη Ρόδο με 20-22 δρομολόγια και αν προσθέσουμε και τους υπόλοιπους, φθάνουν τις πέντε χιλιάδες.Την ίδια ώρα, όλα τα έσοδα τα εισπράττει το ελληνικό κράτος, όπως βέβαια και το τέλος διαμονής.

«Ο δήμος δεν μπορεί ν’ ανταπεξέλθει και δεν μπορεί να μαζεύει τα σκουπίδια όλων αυτών των επισκεπτών και να μην παίρνει 1 ευρώ ενώ απαγορεύονται οι προσλήψεις και με το ζόρι μάς επιτρέπουν πεντάμηνες και οκτάμηνες συμβάσεις τον Ιούνιο», είπε ακόμη ο κ. Παπακαλοδούκας, μην κρύβοντας την αγανάκτησή του.

Για τον λόγο αυτό, ανέφερε στη συνέχεια, έφεραν πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο από αυτά τα 20-22 δρομολόγια που γίνονται καθημερινά προς τη Σύμη από τη Ρόδο, ο δήμος να εισπράττει 3 ευρώ από τον κάθε επισκέπτη.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, τόνισε, για ακόμα μία φορά, ότι θα πρέπει να επιστρέφεται στον τόπο που παράγεται ο πλούτος και είπε ότι το 2025 θα χάσουν οι δήμοι 30 εκατομμύρια ευρώ από τον κεφαλικό φόρο που επιβάλλεται στους τουρίστες ενώ, κεντρικά, θεωρεί ότι το έχουν αφήσει το θέμα.

Είπε, επίσης, ότι στην Κω το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Βόρειας Δωδεκανήσου, εισπράττει 5 ευρώ για κάθε έναν από τους επισκέπτες από την Τουρκία. Πρότεινε, λοιπόν, μία αντίστοίχιση τέλους σ’ αυτούς που φεύγουν από εδώ σε τρίτες χώρες, όπως είναι η Τουρκία, και στα εσωτερικά δρομολόγια.

Στο σημείο αυτό, ο δήμαρχος της Σύμης εξήγησε ότι, αυτή τη στιγμή, το πρόβλημά τους, δεν είναι οι υποδομές, αλλά τα ανταποδοτικά και αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα σ’ αυτά γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αποκομιδή και τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και θα αναγκαστούν να πάνε και αυτή σε ιδιωτική εταιρεία για την καθαριότητα, κάτι που σημαίνει ότι θα διπλασιαστεί και θα τριπλασιαστεί το κόστος της.

Κάποιοι από τους δημάρχους ήταν διστακτικοί απέναντι στην πρόταση του κ. Παπακαλοδούκα, με τον ίδιο να εξηγεί ότι αυτό που επιθυμεί είναι η πολιτική στήριξη από την ΠΕΔ. Πάντως, όλοι συμφώνησαν ότι δεν γίνεται το τέλος ανθεκτικότητας να εισπράττεται από το κράτος.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ, δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης, ανέφερε για ακόμα μία φορά τι συμβαίνει στο εξωτερικό που οι δήμοι εισπράττουν το λεγόμενο city tax από τους επισκέπτες και είπε προς τον κ. Παπακαλοδούκα ότι δεν υπάρχει κάτι να ψηφίσουν, ωστόσο, έχει την πολιτική στήριξή τους.

Αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο δήμος Ρόδου για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της καθημερινότητας, κάτι που τους οδήγησε να αυξήσουν τα τέλη και δέχθηκαν κριτική γι’ αυτό. Είπε, μάλιστα, ότι έχουν στείλει επιστολές στα υπουργεία, ωστόσο απάντηση δεν έχουν πάρει.

«Είμαστε σε μία δύσκολη επιχή και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε από το χέρι μας ώστε τα επόμενα χρόνια να πηγαίνουν σχετικά καλά», είπε μεταξύ άλλων το μέλος της διοίκησης της ΠΕΔ, τέως δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης.

Ο κ. Παπακαλοδούκας αναφέρθηκε και στο άλλο, μείζον για τον δήμο Σύμης, θέμα που έχει να κάνει με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς η ΚΕΔ έχει βγάλει τα μισά παράνομα μιας και πρέπει να βρίσκονται 4-5 μέτρα από τη θάλασσα, κάτι, όμως, που δεν έχουν την πολυτέλεια να εφαρμόσουν στη Σύμη.

Επίσης, για το μισό λιμάνι που είναι υπεύθυνη η Αρχαιολογία, τους βάζει να αλλάζουν τις τέντες και τις έχει αλλάξει τέσσερις-πέντε φορές τα τελευταία χρόνια ενώ πήγε και στα δικαστήρια. «Αυτή τη στιγμή, ο δήμος Σύμης βιώνει τεράστια δυσκολία από τις υπηρεσίες και την έλλειψη προσωπικού», είπε ακόμη και τόνισε ότι εκείνο που ζητούν από το ΥΠΕΣ είναι να κάνει κάτι με τη λειτουργία των καταστημάτων αυτών που είναι μεσαίας κατηγορίας.

Δεν είναι δυνατόν, όπως είπε, αυτές οι κρατικές υπηρεσίες να τους καλούν να «ξηλώσουν» καταστήματα εν μέσω σεζόν. Γι’ αυτό προτείνει το σχέδιο της τέντας να ορίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού.

Και ο κ. Κολιάδης περιέγραψε… αντίστοιχες περιπέτειες στη Ρόδο, καθώς, μια τους λένε να κλείσουν ένα κατάστημα και την άλλη, ότι είναι δική τους αρμοδιότητα.

«Μας τα παίρνουν από παντού και είμαστε… οι χαμάληδες!», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νικηταράς, προτείνοντας να γίνει τροποποίηση του νόμου. Τελικά, αποφάσισαν να συντάξουν σχετικό κείμενο.

Κλείνοντας, για ακόμα μία φορά, ο κ. Κολιάδης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη διάκριση που γίνεται στο θέμα της αστυνόμευσης υπέρ της Κρήτης, σε σχέση με τη Ρόδο και ανέφερε ότι η αντιμετώπιση που έχουμε στην περιοχή μας από την κεντρική διοίκηση είναι ότι «δεν έχουμε προβλήματα στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και είναι… όλα λυμένα!»

Πηγη: https://www.rodiaki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ