«Όμως, δεν είναι τα πράγματα. Ευθύνονται οι πολιτικές που έχουν οδηγήσει τον κόσμο σε αυτή την κατάσταση»
«Εύχομαι να μην έχουμε αγρότες από την Κω που να έχουν μπει σε αυτό το παιχνίδι – Αν η δικαιοσύνη δουλέψει σωστά και θέλει να κάνει τη δουλειά της όπως πρέπει, να τιμωρηθούν οι άνθρωποι που έχουν καταχραστεί χρήμα δημόσιο και στην ουσία θα το πληρώσουμε πάλι εμείς»
«Οι πολιτικές οι οποίες έχουν ακολουθηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, μας έχουν οδηγήσει πλέον στο σημείο να μην μας εμπιστεύονται ούτε οι Ευρωπαίοι, αλλά ούτε και οι άνθρωποι οι οποίοι είναι έξω από το χώρο»
«Έχουμε τόση κτηνοτροφία εδώ που δεν φτάνουν ούτε για τους κτηνοτρόφους μας, ούτε για τους μελισσοκόμους μας οι εκτάσεις. Δεν φανταστήκαμε ποτέ ότι θα έρχονταν από κάποιο άλλο νησί»
«Ζητήσαμε τον κύριο Ζαννετίδη να συνεργαστεί με το δήμο και να βρούνε λύσεις για το πρόβλημα του νερού. Μας απάντησε ότι πρέπει ο δήμος να κάνει τις προτάσεις του και είναι στη διάθεσή του να προχωρήσουν όποιο έργο είναι σε εξέλιξη»
«Το νερό της λίμνης Πυλίου θα πρέπει να το συλλέξουμε – Δεν επιτρέπεται το χειμώνα να το πετάμε στην θάλασσα, είναι απαράδεχτο – Χρειάζεται τριτοβάθμια επεξεργασία στους βιολογικούς για αρδευτική αξιοποίηση του νερού»
«Πρέπει ο δήμος να εστιάσει την προσοχή του στη διαχείριση του νερού – Θέλει ανανέωση το δίχτυο της λίμνης, το οποίο είναι πολλών ετών»
Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ στιγματίζει όλη την ελληνική κοινωνία, δηλώνει στον «Σ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κω Ηλίας Παπαποστόλου, ευχόμενος να μην έχουμε αγρότες από την Κω που να έχουν μπει σε αυτό το παιχνίδι. Τονίζει πως, οι πολιτικές οι οποίες έχουν ακολουθηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, μας έχουν οδηγήσει πλέον στο σημείο να μην μας εμπιστεύονται ούτε οι Ευρωπαίοι, αλλά ούτε και οι άνθρωποι οι οποίοι είναι έξω από το χώρο. «Ο περισσότερος κόσμος θεωρεί τους αγρότες υπεύθυνους γι αυτό που έχει συμβεί. Όμως, δεν είναι τα πράγματα. Ευθύνονται οι πολιτικές που έχουν οδηγήσει τον κόσμο σε αυτή την κατάσταση» αναφέρει χαρακτηριστικά. Δηλώνει ότι, δεν γνώριζε πως στο «κάδρο» του σκανδάλου υπάρχουν κτήματα και από την Κω, ενώ αναρωτιέται πώς γίνεται να νοικιάσεις κάποιες κτηματικές μερίδες, είτε του δημοσίου είτε ιδιωτικές, δίχως να έχεις τον αριθμό ταυτότητας του ακινήτου. Εύχεται να κάνει σωστά τη δουλειά της η δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν οι άνθρωποι που έχουν καταχραστεί χρήμα δημόσιο που στην ουσία θα το πληρώσουμε πάλι εμείς.
Παράλληλα, μας ενημερώνει για τη συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη πρωτογενή τομέα, κ. Ζαννετίδη, για τα αιτήματα που επανέλαβαν και τι τους υποσχέθηκε, ενώ εξηγεί τι γίνεται με το αρδευτικό στο Λινοπότι. Επαναλαμβάνει δε, για πολλοστή φορά ότι, ο δήμος πρέπει να εστιάσει την προσοχή του στη σωστή διαχείριση του νερού, διότι, το πρόβλημα της λειψυδρίας θα έρθει να μας βρει, δεν είναι μακριά… .
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ερ: Κύριε Παπαποστόλου, πριν από έναν ακριβώς μήνα, όταν μιλάγαμε για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, μου είχατε πει ότι στιγματίζει, δυστυχώς, τους αγρότες όλης της Ελλάδας. Σήμερα, με τα νέα δεδομένα, τα οποία μοιάζουν απίστευτα, τί έχετε να πείτε;
Η.Π.: Δυστυχώς, στιγματίζει όλη την κοινωνία της Ελλάδας, δηλαδή, το πώς συμπεριφερόμαστε, και το σίγουρο είναι ότι οι πολιτικές οι οποίες έχουν ακολουθηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, μας έχουν οδηγήσει πλέον στο σημείο να μην μας εμπιστεύονται ούτε οι Ευρωπαίοι, αλλά ούτε και οι άνθρωποι οι οποίοι είναι έξω από το χώρο. Ο περισσότερος κόσμος θεωρεί τους αγρότες υπεύθυνους γι αυτό που έχει συμβεί. Όμως, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ευθύνονται οι πολιτικές που έχουν οδηγήσει τον κόσμο σε αυτή την κατάσταση.
Ερ: Ναι, είναι άδικο να στιγματίζεται ένας ολόκληρος κλάδος, τη στιγμή που σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ενώ οι αγρότες είναι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες στη χώρα μας, στο σκάνδαλο εμπλέκεται ούτε το 2%. Ας έρθουμε όμως, στο νησί μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, φαίνεται να έχουν νοικιαστεί σε αγρότες της Κρήτης γύρω στα 29.000 στρέμματα κώτικης γης. Και σας ρωτάω ευθέως, πέσατε από τα σύννεφα, δεν το γνωρίζατε αυτό;
Η.Π.: Δεν το γνωρίζαμε. Εγώ όντως έπεσα από τα σύννεφα όταν το διάβασα και αναρωτιέμαι πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, εφόσον, για να νοικιάσεις κάποιες κτηματικές μερίδες, είτε του δημοσίου είτε ιδιωτικές, πρέπει να έχεις τον αριθμό ταυτότητας του ακινήτου. Αναρωτιέμαι, έχουν εξελίξει τόσο πολύ τον τρόπο ώστε να βρίσκουν την άκρη οι επιτήδειοι για να το κάνουνε; Φαντάζομαι ότι θα το μάθουμε και αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ξέρουμε πως θα είναι λίγοι αυτοί που θα πληρώσουν μέσα από τη δικαιοσύνη. Το θέμα είναι αν θα λειτουργήσει όλο το σύστημα ούτως ώστε αυτό να γίνει.
Ερ: Για να το καταλάβω, υποθετικά πείτε ότι είμαι γεωργός. Μπορεί κάποιος εν αγνοία μου να νοικιάσει δικό μου αγροτεμάχιο; Δηλαδή, μπορεί κάποιος από άλλη περιοχή της χώρας να δηλώσει ότι χρησιμοποιεί γη της Κω χωρίς να το γνωρίζει ο ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης έκτασης;
Η.Π.: Νομίζω ότι το είδαμε αυτό και διαβάσαμε ότι έχει συμβεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Να έχει ανθρώπους των οποίων τα χωράφια έχουν νοικιαστεί και δύο φορές. Να το έχουν δηλώσει οι ίδιοι και να το έχει δηλώσει και κάποιος άλλος.
Ερ: Αυτό σημαίνει πως, για να βρεθούν τα ΑΦΜ, υπήρχε συνεργασία με ανθρώπους του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και με το ίδιο το υπουργείο.
Η.Π.: Σαφώς υπάρχει μια συνεργασία από ανθρώπους που δούλευαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ και φαντάζομαι και με μεγαλύτερα στελέχη. Ξέρουμε ότι έχουν εμπλακεί βουλευτές, πολιτικοί, μεγαλοστελέχη… Αυτά πια είναι γνωστά.
Ερ: Γνωρίζετε αυτά τα στρέμματα σε ποιες περιοχές του νησιού μας βρίσκονται;
Η.Π.: Δυστυχώς δεν γνωρίζω. Απλά μπορώ να κάνω μόνο υποθέσεις επειδή η Κως έχει δημόσιες εκτάσεις και αυτό το λέω με κάθε επιφύλαξη.
Ερ: Δηλαδή, μπορούν να έχουν ενοικιαστεί και δημόσιες εκτάσεις;
Η.Π.: Σαφώς.
Ερ: Για τις δημόσιες εκτάσεις ποιος έχει ευθύνη;
Η.Π.: Δεν μπορώ να πω ποιος έχει ευθύνη. Δεν ξέρω. Σίγουρα την ευθύνη την έχουν οι άνθρωποι που ήταν στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και σίγουρα οι πολιτικοί οι οποίοι δώσανε το οκέι να γίνει όλο αυτό το αδιανόητο πράγμα, π.χ. να πηγαίνουν πρόβατα από το νησί μας στον Έβρο και από την Κρήτη στον Όλυμπο. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Είναι λίγο τρελά.
Ερ: Το έχετε συζητήσει αυτό το θέμα σαν διοίκηση του Αγροτικού Συλλόγου;
Η.Π.: Το έχουμε συζητήσει. Το συμπέρασμα είναι αυτά που λέμε τώρα. Περιμένουμε να δούμε ακόμα πράγματα γιατί απ’ ό,τι βλέπετε, κάθε μέρα βγαίνει και κάτι καινούργιο. Θα πάρει πολύ καιρό να σταματήσει.
Ερ: Δεν εννοώ γενικά την υπόθεση του σκανδάλου, αλλά το ότι, και η Κως μπήκε στο κάδρο.
Η.Π.: Η αλήθεια είναι ότι δεν προλάβαμε γιατί δεν το περιμέναμε ότι θα ήταν και η Κως μέσα. Έχουμε τόση κτηνοτροφία εδώ που δεν φτάνουν ούτε για τους κτηνοτρόφους μας, ούτε για τους μελισσοκόμους μας οι εκτάσεις. Δεν φανταστήκαμε ποτέ ότι θα έρχονταν από κάποιο άλλο νησί.
Ερ: Περιμένοντας, λοιπόν, τις εξελίξεις, πάμε σε άλλο θέμα. Πληροφορήθηκα από το kostv.gr, ότι την προηγούμενη εβδομάδα μας επισκέφθηκε ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα, ο κ. Ζαννετίδης και έγινε σύσκεψη στο επαρχείο. Συζητήθηκε αυτό το θέμα;
Η.Π.: Αυτό το θέμα δεν το συζητήσαμε, αλλά θέσαμε πάλι τρία βασικά ζητήματα στον κ. Ζαννετίδη. Το ένα είναι ότι εμείς θέλουμε μία οριστική ημερομηνία για το πότε θα μας στείλουν έναν άνθρωπο ο οποίος να μας εξηγήσει πώς θα φτιάξουμε το ελαιοκομικό μητρώο. Αυτό το θέμα ανησυχεί πολύ κόσμο γιατί είναι κάτι καινούργιο και δεν το γνωρίζουμε. Και δεν είμαστε μόνο εμείς οι αγρότες που δεν γνωρίζουμε, αλλά και πάρα πολλοί ιδιώτες.
Ερ: Αν θυμάμαι καλά, αυτό το είχατε ζητήσει από την προηγούμενη συνάντηση με τον κ. Ζαννετίδη. Γιατί δεν έχει γίνει;
Η.Π.: Ζητήσαμε να γίνει αρχές του Σεπτέμβρη, μια εποχή που θα είμαστε λίγο πιο χαλαροί από τις δουλειές μας γιατί όπως καταλαβαίνετε είναι καλοκαίρι και είμαστε τόσο πιεσμένοι. Αυτή η φορά ζητήσαμε να μας οριστικοποιήσει ο κ. Ζαννετίδης την ημερομηνία για να ενημερώσουμε τα μέλη μας.
Το δεύτερο θέμα που βάλαμε είναι το νερό. Όπως γνωρίζετε, εμείς τα τελευταία χρόνια κάνουμε ένα τεράστιο αγώνα για το νερό, για την άρδευση αλλά ακόμα και για το πόσιμο νερό. Ζητήσαμε τον κύριο Ζαννετίδη να έρθει σε συνεργασία με το δήμο και να βρούνε λύσεις για το πρόβλημα όχι το αρδευτικό μόνο, ακόμα και το πόσιμο. Δηλαδή, είπαμε ότι δεν μπορεί οι βιολογικοί της Κω με τόσες χιλιάδες κυβικά που πηγαίνουν στη θάλασσα, να μην έχουν τριτοβάθμια επεξεργασία σωστή και να λειτουργήσει ως αρδευτικό. Είναι ίσως κουραστικό για τον κόσμο να λέμε ότι το νερό της λίμνης Πυλίου θα πρέπει να το συλλέξουμε, ότι δεν επιτρέπεται το χειμώνα να το πετάμε στην θάλασσα, είναι απαράδεχτο. Θα πρέπει να κάνουμε γρήγορες ενέργειες και να γίνει μία πολύ σωστή διαχείριση του νερού.
Ερ: Τι σας απάντησε ο κ. Ζαννετίδης;
Η.Π.: Μας απάντησε ότι πρέπει ο δήμος να κάνει τις προτάσεις του και είναι στη διάθεσή του να προχωρήσουν όποιο έργο είναι σε εξέλιξη. Και το τρίτο θέμα που έχουμε βάλει, το οποίο έχουμε βάλει ήδη από πέρυσι, είναι σαν Αγροτικός Σύλλογος και σαν Kos Locally Grown, να κάνουμε ένα διαφημιστικό στο αεροδρόμιο, το οποίο θα σηματοδοτεί τα τοπικά προϊόντα. Νομίζω ότι και η Φράπορτ θα πρέπει να συμβάλει σ’ αυτό και να είναι λίγο ανταποδοτική στην τοπική κοινωνία. Ζητήσαμε να μας μεσολαβήσει η περιφέρεια.
Ερ: Τι σας απάντησε;
Η.Π.: Μας απάντησε ότι θα προσπαθήσει να γίνει ήδη και από Δευτέρα (7/7/2025) θα ξεκινήσουμε διαδικασίες.
Ερ: Μιλώντας με την έπαρχο πριν από λίγο καιρό, μου είχε πει ότι ζητάει από εσάς τις θεματικές ενότητες που σας ενδιαφέρουν ώστε με τα ΚΕΚ Γεννηματάς να προχωρήσει σε άμεση διοργάνωση των ζητούμενων επιμορφώσεων που θέλετε. Όπως επίσης ότι, στο επαρχείο έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για νέες κατευθύνσεις στον τομέα της καλλιέργειας.
Η.Π.: Το έχουμε συζητήσει αυτό με την κυρία Σβύνου. Το καλοκαίρι, όπως γνωρίζετε, είμαστε όλοι πολύ πιεσμένοι, ο χρόνος είναι πολύ ελάχιστος οπότε θα είναι πολύ δύσκολο να μαζέψουμε τον κόσμο και να έρθουν τα μέλη μας για να ακούσουν ό,τι και να διοργανώσουμε. Αλλά σίγουρα ετοιμάζουμε προτάσεις όπως για παράδειγμα, η ελαιοκομία θα είναι ένα από τα πράγματα που θα ζητήσουμε, όπως και η αμπελουργία. Έχουμε πάρα πολλά να ζητήσουμε. Το θέμα είναι, όταν έρθει η ώρα και τα ζητήσουμε, να γίνουν τα σεμινάρια που πρέπει.
Ερ: Για τις νέες κατευθύνσεις στον τομέα της καλλιέργειας τι έχετε να μας πείτε; Σε τι αφορούν;
Η.Π.: Και για το θέμα αυτό έχουμε κάνει μία συζήτηση με την κυρία Σβύνου.
Οι καινούργιες αυτές ιδέες είναι πολύ ωραίες και θα μπορούσα να πω ότι είναι και πρωτοπόρες. Βέβαια αυτό θέλει πολύ δουλειά. Έχει να κάνει με την αναγεννητική γεωργία, η οποία στην ουσία είναι η βιολογική γεωργία. Θα έλεγα ότι, είναι ένα πρασίνισμα του νησιού. Να πάμε σε μία πράσινη ανάπτυξη για όλο το νησί. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει από όλες τις μεριές και δεν μπορεί να γίνει μόνο από τους αγρότες. Δηλαδή, πρέπει να γίνει και από τα ξενοδοχεία και από τους πολίτες τους ίδιους.
Ερ: Κύριε Παπαποστόλου, δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω για τη διαμαρτυρία συμπολιτών μας οι οποίοι μέσω επιστολής τους, κάνουν λόγο για αυθαίρετη και επιλεκτική παροχή αρδευτικού νερού στην περιοχή του Λινοποτίου. Γνωρίζετε το θέμα και αν το γνωρίζετε τι έχετε να πείτε;
Η.Π.: Το γνωρίζω το θέμα. Εδώ και πολλά χρόνια η περιοχή του Λινοπότι είχε πάντα πρόβλημα στο αρδευτικό του. Υπήρχε μία κεντρική βάνα η οποία χώριζε, ας πούμε, το Πυλί με το Λινοπότι. Κάποιες μέρες που παίρναμε νερό στο Λινοπότι, έκλεινε η βάνα προς το Πυλί. Αυτή η κεντρική βάνα η οποία έχει χαλάσει, δεν έχει αλλαχτεί ποτέ. Ή δεν μπορεί να αλλαχτεί ή είναι μεγάλο το κόστος από ό,τι έχω μάθει για να αλλαχτεί. Όπως γνωρίζετε, ο μεγαλύτερος όγκος των καλλιεργειών βρίσκεται στο Πυλί, όπως και οι περισσότεροι επαγγελματίες. Επειδή στο Λινοπότι οι περισσότερες καλλιέργειες είναι δενδρώδεις, που σημαίνει ότι μπορούν να ποτίζουν μια φορά την εβδομάδα, νομίζω ότι με μία σωστή διαχείριση μπορεί να λυθεί το θέμα.
Από ό,τι είδα όμως, τις τελευταίες μέρες οι άνθρωποι αυτοί ποτίζουν. Απλά δεν χρειαζόταν να γίνει όλο αυτό. Θα μπορούσε να γίνει χωρίς να βγουν οι πολίτες να διαμαρτυρηθούν.
Ερ: Από ό,τι αναφέρουν στην επιστολή τους, είχαν πάει επανειλημμένα στο δήμο αλλά δεν είχαν εισακουστεί. Από την πλευρά του ο δήμος μιλάει περισσότερο για ιδιωτικά δίκτυα και όχι για γεωργούς.
Η.Π.: Να σας πω ένα παράδειγμα. Στην περιοχή Λινοπότι, στην οποία καλλιεργώ και εγώ, είχα τρεις παροχές. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν τις χρησιμοποιώ γιατί δεν ήταν αξιόπιστες. Δεν μπορώ να έχω μία μέρα νερό ή να μην έχω ή να έχω λίγο. Νομίζω ότι θα λυθούν πολλά προβλήματα με τη διαχείριση του νερού. Αλλά και για το νερό της λίμνης, να πω ότι, θέλει μία ανανέωση το δίχτυο το οποίο είναι πολλών ετών, όπως και συντήρηση των παροχών κ.λ.π. Σαφώς όμως, θέλει και σωστή διαχείριση και απ’ τους ίδιους τους παραγωγούς, να γίνεται λίγο συνετά το πότισμα.
Ερ: Κύριε Παπαποστόλου, πιστεύω ότι, ελέω ΟΠΕΚΕΠΕ, θα τα ξαναπούμε στη διάρκεια του καλοκαιριού. Θα ήθελα να κάνετε εσείς τον επίλογο της κουβέντας μας.
Η.Π.: Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ εύχομαι να μην έχουμε αγρότες από την Κω που να έχουν μπει σε αυτό το παιχνίδι για να μην δυσφημιστούν όλοι οι αγρότες του νησιού. Αν η δικαιοσύνη δουλέψει σωστά και θέλει να κάνει τη δουλειά της όπως πρέπει, να τιμωρηθούν οι άνθρωποι που έχουν καταχραστεί χρήμα δημόσιο και στην ουσία θα το πληρώσουμε πάλι εμείς. Εύχομαι να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι χωρίς προβλήματα και βασικά να έχουμε νερό, γιατί όπως βλέπουμε, σε μέρη τα οποία είχαν νερά ατελείωτα, έχουνε τελειώσει. Πρέπει και εμείς να σκεφτούμε γρήγορα και να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε πράγματα τα οποία να προλάβουν προβλήματα τα οποία έρχονται. Είναι κάτι το οποίο εμείς το φωνάζουμε εδώ και πολλά χρόνια και εκεί θα πρέπει και ο δήμος να εστιάσει την προσοχή του γιατί σίγουρα το πρόβλημα θα ‘ρθει να βρει κι εμάς.
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ