Στοιχεία »φωτιά» περιλαμβάνονται στη δικογραφία
Τη Ρόδο, την Κω, την Κάρπαθο και τη Νίσυρο «ακουμπά», το τεράστιο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ το οποίο «ξήλωσε» 4 στελέχη της κυβέρνησης και πυροδότησε νέα πολιτική αντιπαράθεση σε κεντρικό επίπεδο, υποχρεώνοντας τον πρωθυπουργό να λάβει έκτακτα μέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία των 3.000 σελίδων, κάτοικοι – κτηνοτρόφοι της Κρήτης, φέρονται να είχαν «ενοικιάσει» εκτάσεις στο νησί της Ρόδου και της Κω τις οποίες δήλωναν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να λαμβάνουν τεράστιες επιδοτήσεις, αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
Ήδη, οι δύο αυτές συγκεκριμένες υποθέσεις, μαζί με άλλες που ερευνώνται σε ότι αφορά απευθείας επιδοτήσεις ατόμων για το νησί της Ρόδου, έχουν μπει στο «στόχαστρο» των ερευνητικών και διωκτικών Αρχών.
Αυτό που τώρα αναμένεται να διερευνηθεί είναι ποια είναι τα εμπλεκόμενα άτομα από τα Δωδεκάνησα, πως έγιναν οι σχετικές επαφές ανάμεσα στους κτηνοτρόφους από την Κρήτη και τα νησιά μας και βέβαια αν υπήρξε εμπλοκή πολιτικών ή άλλων προσώπων.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της Δανάης Αλεξάκη στη «Ναυτεμπορική», στον ενάμιση χρόνο που διήρκησε η θητεία του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Βορίδης επιδίωξε να κάνει «τσεκ» σε όσο περισσότερα σημεία περιλαμβάνονται στην τότε γαλάζια «λίστα» με τις κύριες δράσεις Αγροτικής Πολιτικής.
Σε ό,τι αφορά στο «κεφάλαιο» βοσκοτόπια, το 2019 ο Μάκης Βορίδης υπογράφοντας σχετική απόφαση διατηρεί το καθεστώς της «τεχνικής λύσης», η οποία θεσμοθετήθηκε το 2014 από τον τότε υπουργό Γιώργο Καρασμάνη, προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα των κτηνοτρόφων που έμειναν χωρίς επιδότηση από τη μη αναγνώριση των βοσκοτόπων τους- δεδομένου του «στενού» ορισμού για τα βοσκοτόπια που είχε θέσει η Κομισιόν.
Να επισημανθεί ότι πάνω στη «λύση Καρασμάνη» με υπουργική απόφαση του 2015 (επί υπουργίας Π. Λαφαζάνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) ορίστηκε ότι «τυχόν απόθεμα βοσκοτόπων το οποίο εντοπίζεται στη νησιωτική Ελλάδα και την Κρήτη δεν μπορεί να κατανεμηθεί σε κτηνοτρόφους που έχουν την έδρα της εκμετάλλευσής τους είτε σε άλλο νησί είτε σε χωρική ενότητα της ηπειρωτικής Ελλάδας».
Πώς άρχισε το πάρτι… στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στα νησιά μας
Ωστόσο, στην πορεία η «τεχνική λύση» μάλλον παραφράστηκε και άνοιξε την κερκόπορτα για το «πάρτι» στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Μολονότι η εφαρμογή της τεχνικής λύσης «μετρούσε» ήδη τέσσερα χρόνια, πριν την ανάληψη καθηκόντων του Μάκη Βορίδη, το 2019 φέρεται ότι ήταν η χρονιά που γιγαντώθηκε το σκάνδαλο των βοσκοτόπων, με τους Κρητικούς κτηνοτρόφους να «δεσμεύουν» χιλιάδες στρέμματα βοσκότοπων σε άλλες περιοχές νησιωτικές και μη της χώρας.
Στις 18 Σεπτεμβρίου 2019 ο τότε πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ Αθ. Καπρέλης έστειλε επιστολή στον υπουργό Μ. Βορίδη με θέμα «Διαβίβαση κατανομής επιλέξιμων βοσκοτόπων» και στην οποία προτείνει «λόγω ελλείψεων επιλέξιμων βοσκοτόπων σε ορισμένες Χωρικές Ενότητες» την κατά περίπτωση κατανομή σε άλλες.
Οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει αναφέρουν ότι τότε σε 12.947 αιτούντες από την Κρήτη δίδονται παρανόμως 107.439 στρέμματα σε δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησο, Κάρπαθο, Κω και Ρόδο. Στις 19 Νοεμβρίου 2019 νέος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ορίστηκε ο κ. Γρηγόρης Βάρρας, ο οποίος κίνησε διαδικασίες ουσιαστικών ελέγχων, αλλά απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του υποβάλλοντας παραίτηση στις 10-11-2020 επί υπουργίας Μάκη Βορίδη, χωρίς να προλάβει να κάνει κατανομή του εθνικού αποθέματος στους κτηνοτρόφους.
Μέχρι σήμερα, ο κ. Βορίδης δεν έχει αναφέρει τους λόγους για τους οποίους ζήτησε την παραίτηση του κ. Βάρρα. Σημειώνεται ότι οι αναφορές του καθηγητή Βάρρα στις εισαγγελικές αρχές, βασίστηκαν στους ελέγχους που είχε κάνει η τότε προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Παρασκευή Τυχεροπούλου (η οποία καθαιρέθηκε από τη θέση της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου και σήμερα απειλείται με πειθαρχικές και ποινικές διώξεις που έχει κινήσει εναντίον της η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ).
Η θητεία Αυγενάκη και οι καταγγελίες Σημανδράκη
Οι επόμενοι πρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν: o Ευάγγελος Σημανδράκος, Κυριάκος Μπαμπασίδης και Νικόλαος Σαλάτας. Στον ένα χρόνο που έμεινε στην Αχαρνών ο Λευτέρης Αυγενάκης, από τις 27 Ιουνίου 2023 έως τις 14 Ιουνίου 2024, δεν υπήρξαν πολλά «τσεκ» στο γαλάζιο φάκελο του αγροτικού χαρτοφυλακίου, με τη μεγαλύτερη κινητικότητα του υπουργού να εστιάζει στα ζητήματα της Κρήτης.
Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν τότε ο κ. Σημανδράκης ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του τον Δεκέμβριο του 2023 και τα ηνία του Οργανισμού ανέλαβε ο κ. Μπαμπασίδης, το όνομα του οποίου «πρωταγωνιστεί» και αυτό στη δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας.
Στην κατάθεσή του, ο κ. Σημανδράκος αναφέρει ότι δεχόταν αφόρητες πιέσεις από τον τότε ΥΠAΑΤ για να πληρώσει ο Οργανισμός 6.000 ύποπτα και ελεγχόμενα ΑΦΜ ημετέρων. Σημειώνεται ότι περίπου στα μέσα του Νοεμβρίου του 2023, η πλειοψηφία της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ παραιτήθηκε καθ΄ υπόδειξη του παραιτηθέντος πλέον Γ.Γ. του ΥπΑΑΤ Γ. Στρατάκου, ο οποίος εκτελούσε εντολή του Λ. Αυγενάκη. Μετά την αποχώρησή του από τον Οργανισμό, πιστώθηκαν στα 6.000 ελεγχόμενα από την ευρωπαϊκή εισαγγελία ΑΦΜ όλα τα ποσά που είχαν «υπολογιστεί».
Πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση
Όπως επισημαίνει σε σχετικό ρεπορτάζ το protothema.gr, η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ δημιούργησε πολιτικά τραύματα, με τον κ. Μητσοτάκη να αναγκάζεται να «χάσει» από υπουργική θέση τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος υπηρετούσε αδιαλείπτως από το 2019, και τρεις υφυπουργούς, μεταξύ των οποίων και τον πολύ κοντινό του, Τάσο Χατζηβασιλείου, ο οποίος παραμένει στη θέση του γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ.
Οι συνομιλίες που έρχονταν στο φως της δημοσιότητας, πάντως, δημιούργησαν ένα περιβάλλον πολιτικής πίεσης για τον κ. Μητσοτάκη. Αυτό το κλίμα έφτασε μέχρι και τις Βρυξέλλες, όπου είχε ταξιδέψει ο κ. Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Χάγη. Από το πρωί της Παρασκευής, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, με συνομιλητές του να του εισηγούνται την καρατόμηση των υφυπουργών που αναφέρονταν σε συνομιλίες με στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ την περίοδο που ήταν ακόμα βουλευτές της ΝΔ.
«Δεν υπάρχει ποινικό ζήτημα γι’ αυτούς, αλλά δεν είναι συμβατές αυτές οι συνομιλίες με την υπουργική τους ιδιότητα», έλεγαν αρμόδιες πηγές. Και με δεδομένο ότι οι βουλευτές που δεν έχουν ποινικό αδίκημα οδηγήθηκαν στην έξοδο, δύσκολα θα μπορούσε να παραμείνει στη θέση του ο Μάκης Βορίδης.
Τα επόμενα βήματα
Με τις απομακρύνσεις των τεσσάρων, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κινηθεί σχετικά γρήγορα, προκειμένου η υπόθεση να μην «κακοφορμίσει» και το Μέγαρο Μαξίμου να μην εγκλωβιστεί πολιτικά, έχοντας το επιχείρημα ότι όσοι υπουργοί ενεπλάκησαν σε συνομιλίες -ακόμα και χωρίς ποινική βαρύτητα- βγήκαν εκτός σχήματος.
Αυτό δεν προδικάζει τη στάση της ΝΔ απέναντι στο αίτημα Προανακριτικής που το ΠΑΣΟΚ έχει ουσιαστικά προαναγγείλει. Αντιθέτως, κατά τις πληροφορίες η κυβέρνηση δεν είναι «ζεστή» για μια ακόμη Προανακριτική, εξ ου και δεν σχεδιάζει να αντιπαραβάλλει μια δική της πρόταση απέναντι σε αυτή του ΠΑΣΟΚ, όπως έγινε στις περιπτώσεις Καραμανλή και Τριαντοπούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι «το πολύ να γίνει μια Εξεταστική», με βάση την πρώτη αξιολόγηση των στοιχείων της δικογραφίας.
Ο κ. Μητσοτάκης παράλληλα καλείται να λάβει αποφάσεις για την αναπλήρωση των υπουργών που βγήκαν εκτός σχήματος. Για τη θέση του Μάκη Βορίδη θα αναζητηθεί, το πιθανότερο, πρόσωπο παρόμοιου πολιτικού προφίλ, καθώς στόχος είναι να συνεχιστεί η πορεία που χάραξε ο κ. Βορίδης. Για τις θέσεις των υφυπουργών είναι δεδομένο ότι θα επιστρατευτούν βουλευτές της ΝΔ και μένει να φανεί, αν θα πρόκειται για «πρωτάκια» ή για «πρώην», που θα πάρουν… δεύτερη ευκαιρία.
Πηγή: rodiaki.gr