Το ζήτημα του ελέγχου και της αντιμετώπισης των αθέμιτων πρακτικών εταιρειών διαχείρισης δανείων και των funds απέναντι σε δανειολήπτες, αναδεικνύει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Ο κ. Κόνσολας αναφέρεται σε συγκεκριμένες καταγγελίες που έχουν γίνει, ζητώντας να εξεταστούν και επισημαίνει ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ:
– Τον Δεκέμβριο του 2023 ψηφίστηκε ο Ν 5072/2023 ο οποίος αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην τήρηση της διαφάνειας εκ μέρους των εταιρειών διαχείρισης και των ξένων funds και στην προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών. Ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει επιβολή προστίμων και ανάκληση αδείας σε εταιρείες διαχείρισης δανείων που παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους δανειολήπτες.
– Τον περασμένο Απρίλιο, σε νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών θεσπίστηκε η υποχρέωση των πιστωτών, δηλαδή τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης, funds αλλά και του ίδιου του δημοσίου, να καταθέτουν υποχρεωτικά έγγραφη πρόταση ρύθμισης στον δανειολήπτη ή στον οφειλέτη τρεις μήνες πριν από τη διενέργεια του πλειστηριασμού , μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας προσωποποιημένης ενημέρωσης.
Ο Μάνος Κόνσολας θέτει δύο ερωτήματα:
1ον: Πόσες καταγγελίες έχουν κατατεθεί εγγράφως για αθέμιτες πρακτικές και παραβιάσεις του νόμου από εταιρείες διαχείρισης δανείων και funds απέναντι σε δανειολήπτες και πόσες από αυτές έχουν εξεταστεί μέχρι σήμερα;
2ον: Μετά και την ψήφιση του Νόμου 5072/2023 ποιες και πόσες ποινές έχουν επιβληθεί σε εταιρείες διαχείρισης δανείων και funds για αθέμιτες πρακτικές;
Αρχική
Ειδήσεις
Εν Δωδεκανήσω «Πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει και ποιες κυρώσεις έχουν επιβληθεί σε εταιρείες διαχείρισης...