ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΑ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
Πρωτοβουλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου για δίκαια κριτήρια στα Αναπτυξιακά Προγράμματα μικρών νησιών
Ο κ. Ιωάννης Πάππου διεκδικεί αναθεώρηση στα πληθυσμιακά κριτήρια και δίνει φωνή στα νησιά που αδικούνται
Με τεκμηριωμένη παρέμβαση προς τα συναρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, κ. Ιωάννης Πάππου, ζητά την άρση μιας σοβαρής θεσμικής αδικίας, που αποκλείει νησιά όπως είναι η Πάτμος από την πρόσβαση σε κρίσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Η υφιστάμενη πρόβλεψη πληθυσμιακού ορίου 3.100 κατοίκων για την ένταξη νησιών σε αναπτυξιακά προγράμματα οδηγεί σε άδικα αποτελέσματα. Χαρακτηριστικά, εξαιρείται η Πάτμος, με 3.283 κατοίκους.
Η Πάτμος φέρει όλα τα γνωρίσματα της νησιωτικότητας. Περιορισμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση, υποστελέχωση δημοσίων υπηρεσιών, εποχικότητα στην οικονομική δραστηριότητα και έντονη εξάρτηση από την τουριστική περίοδο. Κι όμως, η επιχειρηματικότητα στο νησί μένει εκτός χρηματοδότησης, λόγω μιας στατιστικής αυθαιρεσίας.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, κ. Γιάννης Πάππου, δήλωσε:
«Η Πολιτεία οφείλει να διορθώσει αυτή τη στρέβλωση. Είναι αδιανόητο να αντιμετωπίζονται η Πάτμος, οι Σπέτσες, τα Κύθηρα και ο Πόρος, σαν να μην έχουν ανάγκες, επειδή ξεπερνούν οριακά ένα αυθαίρετο πληθυσμιακό όριο. Δεν ζητάμε χάρη. Ζητούμε το αυτονόητο. Δίκαιη μεταχείριση και ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις των νησιών μας».
Το Επιμελητήριο ζητά την αναθεώρηση του πληθυσμιακού ορίου στους 4.000 κατοίκους, ώστε να ενταχθούν νησιά που, παρότι ξεπερνούν ελαφρώς το ισχύον όριο, αντιμετωπίζουν τις ίδιες, αν όχι εντονότερες, προκλήσεις με τα μικρότερα νησιά. Η πρόταση στηρίζεται στην εισήγηση της Επιτροπής Μικρονησιωτικότητας του Επιμελητηρίου με τεκμηριωμένα στοιχεία και ακολούθησε ψήφισμα του Δήμου Πάτμου.
Η ένταξη λίγων επιπλέον νησιών δεν θα επιβαρύνει ουσιαστικά τους προϋπολογισμούς των προγραμμάτων. Αντιθέτως, θα αποκαταστήσει μια βαθιά κοινωνική και αναπτυξιακή αδικία και θα ενισχύσει τη συνοχή και τη βιωσιμότητα του νησιωτικού χώρου.
Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου καλεί την Πολιτεία να βάλει τέλος στον παράλογο αποκλεισμό και να σταθεί δίπλα στους ανθρώπους των μικρών νησιών, με πράξεις και όχι με αριθμούς.
(Επισυνάπτεται η επιστολή)
Ρόδος, 25 Απριλίου 2025
Αρ.Πρωτ.:906
ΠΡΟΣ:
– Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Θεοδωρικάκο
– Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Κικίλια
– Γενικό Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Κουτουλάκη
ΘΕΜΑ: Πρόταση αναθεώρησης πληθυσμιακού ορίου για την ένταξη επιχειρήσεων μικρών νησιών σε επιδοτούμενα αναπτυξιακά προγράμματα
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Αξιότιμε κ. Γενικέ
Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, με γνώμονα τη δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών της χώρας και την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτές, επιθυμεί να σας θέσει υπόψη ένα κρίσιμο ζήτημα που έχει προκύψει στο πλαίσιο των νέων επιδοτούμενων αναπτυξιακών προγραμμάτων για τις νησιωτικές επιχειρήσεις.
Το ζήτημα αυτό αναδείχθηκε πρωτίστως από την Επιτροπή Μικρονησιωτικότητας του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, με την ενεργό συμμετοχή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που προέρχονται από το νησί της Πάτμου. Η πρωτοβουλία αυτή υπήρξε καταλυτική για την ευρύτερη κινητοποίηση γύρω από το θέμα.
Συγκεκριμένα, η πρόβλεψη πληθυσμιακού ορίου 3.100 κατοίκων για την επιλεξιμότητα νησιών στα εν λόγω προγράμματα αποκλείει νησιά τα οποία, παρά το γεγονός ότι υπερβαίνουν ελάχιστα το εν λόγω όριο, αντιμετωπίζουν εντονότατα τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Πάτμος, η οποία σύμφωνα με την Απογραφή 2021 αριθμεί 3.283 μόνιμους κατοίκους.
Συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά στην Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης στη Δράση «Ενίσχυση Υφιστάμενων Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων στις νησιωτικές περιοχές του Προγράμματος ΔΑΜ 2021-2027 («επιχειρώ Πράσινα»), η οποία απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, εμφανίζεται ως επιλέξιμη περιοχή η νήσος Αρκιοί, αλλά απουσιάζει τόσο η Πάτμος όσο και τα Λέβιθα (της νήσου Λέρου).
Αντιλαμβανόμαστε ότι η πληθυσμιακή τιμή του Δήμου Πάτμου δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά από τους μικρότερους οικισμούς που υπάγονται διοικητικά στον Δήμο (όπως οι Αρκιοί και το Μαράθι), των οποίων ο συνολικός πληθυσμός είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Ωστόσο είναι αυτός ο τελικός αριθμός που αποκλείει το νησί της Πάτμου από το επιδοτούμενο αναπτυξιακό πρόγραμμα.
Σε σχετική του παρέμβαση, ο Δήμος Πάτμου εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα στις 14 Απριλίου 2025, τονίζοντας πως το νησί φέρει ακέραια όλα τα χαρακτηριστικά της νησιωτικότητας, όπως η περιορισμένη συγκοινωνιακή διασύνδεση, η υποστελέχωση βασικών δημόσιων υπηρεσιών, η έντονη εποχικότητα στην οικονομική δραστηριότητα και οι αυξημένες ανάγκες στήριξης της επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα εκτός της τουριστικής περιόδου.
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Πάτμο, αλλά και άλλα νησιά με πληθυσμούς μεταξύ 3.100 και 4.000 κατοίκων, όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία της Απογραφής 2021:
Σπέτσες: 3.923 κάτοικοι
Κύθηρα: 3.972 κάτοικοι
Πόρος: 3.650 κάτοικοι
Πάτμος: 3.283 κάτοικοι
Η ένταξη των παραπάνω νησιών στο καθεστώς επιλεξιμότητας δεν αναμένεται να επιβαρύνει ουσιωδώς τους συνολικούς προϋπολογισμούς των προγραμμάτων, δεδομένου ότι πρόκειται για ελάχιστες περιπτώσεις, πλην όμως θα αποκαταστήσει μία σημαντική αδικία και θα ενισχύσει την κοινωνική και οικονομική συνοχή των περιοχών αυτών.
Κύριοι Υπουργοί, κ. Γενικέ
Κατόπιν όλων των ανωτέρω, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου προτείνει την αναθεώρηση του πληθυσμιακού ορίου επιλεξιμότητας από 3.100 σε 4.000 μόνιμους κατοίκους, ώστε να ενταχθεί η Πάτμος και τα λοιπά τρία νησιά με αντίστοιχες ανάγκες και προκλήσεις, εξασφαλίζοντας δίκαιη μεταχείριση και βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτά.
Με εκτίμηση
Γιάννης Πάππου,
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου