Σημαντικά στοιχεία για την τουριστική κίνηση σε Ρόδο και Κω παρουσιάστηκαν από τον Γ.Γραμματέα του ΕΒΕΔ Δωδεκανήσου, αντιπεριφερειάρχη πολιτσιμού και Πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, κ. Χρήστο Μιχαλάκη.
Η παρουσίαση ανάλυση, βασίστηκε σε επίσημα στοιχεία από Fraport, λιμενικά ταμεία και την Ένωση Λιμένων Ελλάδος και σκιαγραφεί την παρούσα κατάσταση κυρίως στις δύο μεγάλες πύλες εισόδου της Δωδεκανήσου, της Κω και της Ρόδου.
Θεωρήσεις Visa
Ένα αξιοσημείωτο στοιχείο είναι η μεγάλη διαφορά στον αριθμό των εκδόσεων θεωρήσεων Visa μικρής διάρκειας (έως 7 ημέρες) μεταξύ Ρόδου (24.000) και Κω (περίπου 8.500). Αυτό το θέμα απασχολεί το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, καθώς τα Δωδεκάνησα συνολικά παρουσιάζουν χαμηλότερο ποσοστό εκδόσεων Visa σε σύγκριση με το Βόρειο Αιγαίο. Επισημάνθηκε η ανάγκη βελτίωσης καθώς πρόκειται για μια μεγάλη και αναπτυσσόμενη αγορά.
Επιμήκυνση Τουριστικής Περιόδου
Όσον αφορά την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τονίστηκε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί επέκταση σε Μάρτιο και Νοέμβριο αν δεν υπάρξει πρώτα ουσιαστική ανάπτυξη του τουρισμού τον Απρίλιο, ειδικά για την Κω όπου οι αφίξεις τον συγκεκριμένο μήνα είναι χαμηλές (λιγότερο από 2% των συνολικών αφίξεων).Επιπλέον, υπογραμμίστηκε η σημασία της εμπειρίας που αποκομίζουν οι επισκέπτες και κατά πόσο είναι ικανοποιημένοι από αυτό που πληρώνουν.
Θαλάσσιος Τουρισμός
Στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού, τα στοιχεία για την Κω ήταν χαμηλότερα σε σύγκριση με άλλους προορισμούς. Αναφέρθηκε το ζήτημα των υποδομών του λιμανιού της Κω, το οποίο δεν μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα κρουαζιερόπλοια, σε αντίθεση με το λιμάνι της Ρόδου και της Πάτμου που θεωρείται κλασσικός προορισμός, εδώ και πολλά χρόνια. Παρά τις προκλήσεις, τονίστηκε ότι η Κως έχει σημαντικές προοπτικές λόγω της ιστορίας και του πολιτισμού της.
Σύγκριση αφίξεων 2019-2024
Σε σύγκριση με το 2019, έτος ορόσημο πριν την πανδημία, η Κως ανέκαμψε σημαντικά, ξεπερνώντας μάλιστα τα προ-COVID νούμερα το 2023. Στο αεροδρόμιο της Κω, η Αγγλία αναδείχθηκε για πρώτη φορά ως η νούμερο ένα αγορά, ξεπερνώντας τη Γερμανία και ακολουθούν Πολωνία, Ολλανδία και Ιταλία.
Μικρότερα Νησιά
Αναγνωρίστηκε από τα μέλη του ΕΒΕΔ, η ανάγκη για παρουσίαση περισσότερων στοιχείων που να αφορούν τα μικρότερα νησιά της Δωδεκανήσου. Σχεδιάζεται η δημιουργία ενός οικονομικού παρατηρητηρίου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών εντός του 2025, το οποίο αναμένεται να παρέχει αξιόπιστα στοιχεία για όλο το νομό, επισήμανε ο κ.Μιχαλάκης.
Κρουαζιέρα
Στον τομέα της κρουαζιέρας, τα Δωδεκάνησα σημείωσαν αύξηση στις προσεγγίσεις και στους επιβάτες το 2024 σε σύγκριση με το 2019. Η Ρόδος κατέγραψε σημαντική αύξηση, ενώ για την Κω το ζήτημα των λιμενικών υποδομών παραμένει περιοριστικός παράγοντας.
Συνολικά, η παρουσίαση ανέδειξε την θετική δυναμική του τουρισμού στα Δωδεκάνησα, αλλά και τις προκλήσεις που απαιτούν συντονισμένες προσπάθειες για την περαιτέρω ανάπτυξη και την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων.
ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΕΣΩ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΩΝ ΤΗΣ FRAPORT
ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ VISA ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ ΜΕΣΩ ΣΕΝΓΚΕΝ
ΟΙ 15 ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩ: 2023 KAI 2024
πηγη: https://www.kostv.gr/