ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ
Στο περιφερειακό συμβούλιο της Παρασκευής 25/4/2025, έγινε παρουσίαση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) στο πλαίσιο της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για το Θαλάσσιο Χώρο, από τον Άγγελο Συρίγο, Βουλευτή Α’ Αθηνών της ΝΔ και Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής.
Οι ενημερώσεις και οι χάρτες που συνόδευσαν την παρουσίαση έδωσαν μια εικόνα του επικίνδυνου παζαριού που «τρέχει» πολυεπίπεδα στα Ελληνοτουρκικά, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων, μπλέκοντας τον λαό σε ένα ευρύ φάσμα αντιθέσεων και ανταγωνισμών, όπως δείχνει και η εμπλοκή με το πολυδιαφημισμένο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου (μέρος του γενικότερου σχεδίου σύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ) το οποίο για την ώρα παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, ελέω αντιδράσεων της τουρκικής αστικής τάξης.
Εγινε ξεκάθαρο ότι ο χάρτης που αποτυπώνει τον ελληνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό δεν συνιστά οριοθέτηση ΑΟΖ, δεν αποτυπώνει την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης σε 12 ν.μ. σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο (από 6 που είναι σήμερα), αλλά σύμφωνα με την κυβέρνηση «είναι ένα δικαίωμα για την άσκηση του οποίου η Ελλάδα επιφυλάσσεται όταν και όπως το κρίνει εθνικά συμφέρον».
Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός προβλέπεται στην Κοινοτική Οδηγία 2014/89/ΕΕ ως «απαραίτητη για την ανάπτυξη βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας, τη βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», που «διασφαλίζει» τις μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων σε ναυτιλία, ενέργεια (κοιτάσματα φυσικού αερίου, υπεράκτια αιολικά, ενεργειακές διασυνδέσεις), τουρισμό, «γαλάζια» και «πράσινη» ανάπτυξη και άλλους τομείς (υποθαλάσσια καλώδια δεδομένων κ.ά.), ενταγμένες όπως είναι και στον συνολικότερο σχεδιασμό της ΕΕ, που αυτήν την περίοδο παζαρεύει και τη συμμετοχή της «στρατηγικής εταίρου» Τουρκίας στην «ευρωπαϊκή άμυνα» και στην «πίτα» των εξοπλιστικών δισ.
Επίσης στον χάρτη του ΘΧΣ οι θαλάσσιες περιοχές που αποτυπώνονται συμπεριλαμβάνουν τις ελληνοϊταλικές συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ του 1977 και του 2020 και την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία του 2020, ενώ συμπίπτουν με τα όρια που απορρέουν από τον νόμο 4001/2011» («για τη λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, για Ερευνα, Παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις»).
Οι συμφωνίες αυτές αναγνώρισαν μειωμένη επήρεια για την Ελλάδα ακόμα και νοτιοανατολικά του μεγαλύτερου ελληνικού νησιού, της Κρήτης, ενώ ειδικά αυτή με την Αίγυπτο αφορούσε μερική οριοθέτηση, γκριζάροντας όλη την περιοχή από ανατολικά της Ρόδου μέχρι το Καστελόριζο.
Με όλα αυτά γίνεται αντιληπτό πως ο λαός ουδεμία εμπιστοσύνη πρέπει να δείξει στα σχέδια που παρουσιάζει η κυβέρνηση με τυμπανοκρουσίες, ειδικά αυτή την περίοδο που δυο ανοιχτά μέτωπα στην περιοχή μας, εύκολα μπορούν να οδηγήσουν σε θερμά επεισόδια και περαιτέρω εμπλοκή του λαού μας σε ένα πόλεμο τεράστιων συμφερόντων.
Κανένας εφησυχασμός και καμιά αυταπάτη για τους σχεδιασμούς αυτούς που σπρώχνουν σε επικίνδυνες διευθετήσεις στο Αιγαίο και συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο λαός των νησιών μας πρέπει να επαγρυπνεί και να δυναμώσει την πάλη του για πλήρη απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
28-04-2025