Ολομέτωπη επίθεση στον δήμο Ρόδου εξαπέλυσε η περιφερειακή αρχή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης λογοδοσίας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.
Τα έργα αποκατάστασης στο Φαληράκι αλλά και η τοποθέτηση νέας γέφυρας κοντά στην παραλία Ιαλυσού όπου κατεδαφίστηκε η παλιά, μονοπώλησαν τη συζήτηση.
Συγκεκριμένα, το θέμα της γέφυρας στην Ιαλυσό έφερε στη συνεδρίαση της λογοδοσίας ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Νικηφόρος Παπανικόλας, ζητώντας ενημέρωση για το πού βρίσκεται το ζήτημα αυτό και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Στον κ. Παπανικόλα απάντησε ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χρήστος Ευστρατίου, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλο το ιστορικό της υπόθεσης και υπογράμμισε ότι σκοπός της περιφέρειας παραμένει η καθαίρεση της παράνομης γέφυρας στον Τριαντενό ποταμό, κοντά την παραλία.
«Δεν μπορώ να εξηγήσω αυτό που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο, τον δήμαρχο Ρόδου να λέει πώς θα περνάνε οι τουρίστες… δηλαδή, είχε πάει και είχε ρίξει τη γέφυρα και σε δεύτερη φάση μόλις βάλανε τη γέφυρα, ζητά ΕΔΕ ,γιατί δεν ήξερε κάτι και χθες στο δημοτικό συμβούλιο μάς είπε: “πώς θα περνάνε οι τουρίστες και πώς θα δουλέψουν τα καταστήματα;”
Εδώ, μας δουλεύουν φανερά, περιμένουμε και τα έγγραφα για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Το θέμα δεν έχει σταματήσει για εμάς και θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους. Σκοπός περιφερειακής αρχής είναι να καθαιρεθεί η γέφυρα», είπε μεταξύ άλλων.
Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Χρήστος Μιχαλάκης, αναφέρθηκε στις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν πολλές υποδομές, όπως τη γέφυρα στο Φαληράκι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιφέρεια έκανε τις απαραίτητες μελέτες και αφού εξασφάλισε τη χρηματοδότηση, τα δημοπράτησε.
«Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, υπάρχει μια καθυστέρηση στην πεζογέφυρα που οφείλεται στη μη τήρηση του χρονοδιαγράμματος από πλευράς της ΔΕΥΑΡ λόγω της μη μετάθεσης του αγωγού όδευσης των λυμάτων που βρίσκεται στα όρια της θεμελίωσης της παλιάς γέφυρας, η οποία έπεσε όσο και της νέας που πρέπει να τοποθετηθεί.
Παράλληλα και στο δημοτικό συμβούλιο, κατηγορείται η περιφερειακή αρχή ότι εκτέλεσε το έργο χωρίς υδραυλικές μελέτες και χωρίς αδειοδότηση» δήλωσε ο κ. Μιχαλάκης και ζήτησε να μάθει, ποια είναι η πορεία των έργων στην περιοχή, αν τηρείται το χρονοδιάγραμμα, αν εκτελούνται έργα χωρίς απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, αν υπάρχει καθυστέρηση από πλευράς της ΔΕΥΑΡ για τη μετατόπιση του αγωγού και αν έχει ενημερωθεί η ΔΕΥΑΡ για την υποχρέωσή της.
Η απάντηση της Υπηρεσίας
Στα ερωτήματα απάντησε ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Υποδομών της περιφέρειας Νίκος Λυμπερόπουλος, λέγοντας τα εξής:
«Στη θεομηνία “Bora” καταστράφηκε, εκτός από τη γέφυρα και ένας παράπλευρος μεγάλος αγωγός λυμάτων που οδηγεί τα λύματα στον κεντρικό βιολογικό στο Βόδι. Εμείς προχωρήσαμε άμεσα στη μελέτη αποκατάστασης της γέφυρας μεταξύ άλλων 7 έργων για την αποκατάσταση της ζημιάς. Η εργολαβική σύμβαση υπεγράφη στις 8 Απριλίου.
Eν τω μεταξύ είχαμε ενημερώσει από τον Γενάρη εγγράφως τη ΔΕΥΑΡ για την ανάγκη μετατόπισης του συγκεκριμένου αγωγού. Η ΔΕΥΑΡ μάς απάντησε λίγες μέρες αργότερα ότι δεν μπορεί τεχνικά να το κάνει αυτό 50 μέτρα κάτω από τη γέφυρα αλλά μπορεί σε μία άλλη θέση από την πάνω πλευρά της γέφυρας, κάτι που έγινε δεκτό από την υπηρεσία μας.
Στη συνέχεια, τους στείλαμε τα σχέδια της νέας γέφυρας που έχουμε σκοπό να κατασκευάσουμε για να μπορέσουν να κάνουν και τη μελέτη της όδευσης της παράκαμψης του αγωγού και για να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε τη νέα γέφυρα αλλά και μετά ο αγωγός να μην εμποδίζει την απρόσκοπτη ροή των όμβρων υδάτων.
Ο μελετητής της ΔΕΥΑΡ ανταποκρίθηκε αρκετά γρήγορα, μας έστειλε τα απαραίτητα για τη νέα όδευση του αγωγού από την πάνω πλευρά της γέφυρας. Προχώρησε την κατασκευή της παράκαμψης η ΔΕΥΑΡ με καθυστερήσεις εκ μέρους της από τις ημερομηνίες που η ίδια είχε δώσει.
Έκανε την παράκαμψη τελικά ακόμα πιο κοντά στη γέφυρα 17 μέτρα κάτι που έγινε αποδεκτό από την υπηρεσία μας για να προσαρμόσουμε τα έργα της διευθέτησης του ρέματος με βάση την κατασκευή της ΔΕΥΑΡ.
Προς έκπληξή μας, πριν από λίγες μέρες λάβαμε ένα έγγραφο το οποίο κατονόμαζε αυτή την παράκαμψη ως προσωρινή και μάλιστα, μας έλεγε ότι ο αγωγός θα έπρεπε να τοποθετηθεί στην αρχική του θέση, αυτή στην οποία αποδείχτηκε ότι είναι τεχνικά λανθασμένη.
Και προς δεύτερη δυσάρεστη έκπληξή μας, επανέρχεται με άλλο έγγραφο, που λέει με λίγα λόγια να της χορηγήσουμε τα σχέδια της γέφυρας, προκειμένου να ξεκινήσει μελέτη για την οριστική παράκαμψη του αγωγού.
Δεν υπάρχει καμία τεχνική αιτιολόγηση όλης αυτής της αλληλογραφίας. Το μόνο που προκαλεί είναι άσκοπη σπατάλη ενέργειας εκ μέρους της υπηρεσίας μου να απαντάμε σε πράγματα που ήδη έχουμε χορηγήσει και έχουν ήδη ληφθεί υπόψη, γιατί… πώς έκανε η ΔΕΥΑΡ την παράκαμψη που μετά ονόμασε “προσωρινή”, αφού δεν είχε σχέδια;
Με ποια λογική; Πώς είναι δυνατόν μία παράκαμψη να λειτουργήσει για λίγο και όχι για πολύ; Το θέμα μας δεν είναι να κάνουμε αυτή τη στιγμή κριτική στη ΔΕΥΑΡ, το θέμα μας είναι το έργο.
Σήμερα το βράδυ, με πλοίο cargo φτάνει μηχάνημα που θα ξεκινήσει τους φρεατοπασσάλους για τη γέφυρα. Το μηχάνημα αυτό είναι 60 τόνων και με ειδική πλατφόρμα θα μεταφερθεί στον χώρο της γέφυρας και θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει τη συγκεκριμένη εργασία. Για να μπορέσει να μεταβεί, έπρεπε η ΔΕΥΑΡ να είχε φροντίσει γι΄αυτό για το οποίο είχε ενημερωθεί από τον Γενάρη, να μετατοπίσει δηλαδή τον αγωγό.
Ο αγωγός παραμένει σε λειτουργία… εν τω μεταξύ, ενάμιση μήνα πριν, επειδή τα λύματα έπεφταν μέσα στην κοίτη του ρέματος, η ΔΕΥΑΡ έκανε μία προσωρινή όδευση κοντά στην αρχική, την οποία είχε η ίδια ονομάσει “προσωρινή”, μόνο και μόνο για να μην τρέχουν τα λύματα.
Αυτή ήταν η προσωρινή παράκαμψη που είχαμε συνεννοηθεί. Αυτός ο αγωγός έπρεπε να είχε τεθεί σε αχρηστία για να μπορέσει το μηχάνημα να περάσει. Όλος ο προγραμματισμός των ενεργειών μας ήταν με βάση αυτό.
Έπρεπε να είχε ολοκληρώσει την οριστική μετατόπιση του αγωγού για να μπορέσει να γίνει και η κατασκευή της πεζογέφυρας ανοίγματος 25 μέτρων… Και επειδή ακούστηκαν πολλά το τελευταίο διάστημα μέχρι και το ότι κάνουμε έργα χωρίς προηγουμένως να έχουμε υδραυλικές μελέτες και αυτό απευθύνεται σε μία υπηρεσία που ελέγχει όλες τις υδραυλικές μελέτες στο Νότιο Αιγαίο, θα ήθελα να πω τα εξής:
Δεν τιμά κανέναν να απευθύνει τέτοια θέματα απέναντι στην υπηρεσία μου. Αν είναι δυνατόν ποτέ να κατασκευάσουμε έργο πάνω από ρέμα χωρίς εμείς οι ίδιοι που ελέγχουμε όλους να μην έχουμε εκπονήσει την υδραυλική μελέτη. Πώς κάναμε τη νέα γέφυρα;
Ένα θέμα αμιγώς τεχνικό, το οποίο έπρεπε να είχε επιλυθεί από μήνες έχει γίνει αντικείμενο… “χαρτοπόλεμου” που δεχόμαστε από τη ΔΕΥΑΡ. Εμείς θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να μη χάσουμε ούτε μία μέρα από την κατασκευή της νέας γέφυρας, είναι κρίσιμο να προχωρήσει άμεσα, γιατί υπάρχουν άλλα 7 έργα που πρέπει να προχωρήσουμε».
Γ. Χατζημάρκος: «Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου ήταν μία καλοστημένη παράσταση»
Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, μιλώντας και για τον αγωγό στο Φαληράκι και για τη γέφυρα στην Ιαλυσό:
«Νομίζω, ότι τα όρια είναι πολύ δύσκολη… άσκηση και θέλουν και προσωπικότητες για να τα κρατήσουν και θέλει να καταλαβαίνεις και το περιβάλλον που βρίσκεσαι και πού κινείσαι. Χθες, η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου ήταν μία καλοστημένη παράσταση. Η συγκατοίκηση δεν είναι εύκολο πράγμα πουθενά στη ζωή.
Είναι εδώ και καιρό μία διαδικασία σε εξέλιξη, η οποία υποκινείται με πάρα πολύ… θερμοκρασία από ένα συγκεκριμένο χώρο του πρώτου βαθμού του δήμου Ρόδου. Ξεκινά από τον οργανισμό που λέγεται ΔΕΥΑΡ.
Πάντα ήταν δύσκολη η σχέση με τη ΔΕΥΑΡ. Η ΔΕΥΑΡ δεν συγχώρησε ποτέ το ότι το 2013 όλο το έργο του φράγματος Γαδουρά πέρασε με νόμο στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Δεν το χώνεψε ποτέ, εγώ το καταλαβαίνω και έχουμε κατανόηση σε αυτό».
«Θέλανε το έργο, και κάποια στιγμή πήγαμε το 2016 στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ, και είπα “ορίστε, πάρτε το έργο μαζί με όλες τις ευθύνες”. Η ΔΕΥΑΡ δε δέχτηκε να το πάρει. Τώρα, κάνουν με έναν πολύ επαγγελματικό τρόπο και πολύ μεθοδικά, το άσπρο μαύρο» ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε:
«Δεν υπάρχει καμία σύνδεση ανάμεσα στις επιστολές. Αυτοί ελέγχουν εμάς; Παντού διαδίδουν ότι κάνουμε έργα χωρίς μελέτες. Χθες ακούστηκαν βαριά υπονοούμενα γι’ αυτό, μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Λες κάτι άλλο γίνεται εδώ. Ψάχνεις να βρεις στοιχεία και τι βρίσκεις; Βρίσκεις ότι τα ίδια επιχειρήματα (ότι κάνετε έργα χωρίς μελέτες) είναι σε άλλα δύο μέρη.
Σε συγκεκριμένα κέντρα διάδοσης συκοφαντιών και σε ένα εξώδικο που έστειλε η ξενοδοχειακή εταιρεία, η οποία έβαλε ξανά την πεζογέφυρα που κατεδαφίστηκε τον Δεκέμβριο. Πολλές συμπτώσεις…
Για το γεφυράκι αυτό, είπα, ότι αυτό είναι κάτι που ντροπιάζει τη δημόσια διοίκηση. Τη μέρα που έκανα αυτή τη δήλωση, ο δήμαρχος της Ρόδου ήταν σε μία… δική του στάση που έλεγε δημόσια “δε γνωρίζω τίποτα και έχω διατάξει ΕΔΕ”. Γιατί άλλαξε στάση; Εγώ δεν έχω καμία αιχμή για τον δήμαρχο… ο ίδιος γιατί απαντά με αυτό το ύφος;
Κάνεις τον μάγκα, κάνεις τον καλό, κάνεις τον Ζορό, δεν ξέρω τι άλλο…αλλά καλυμμένος, τα νώτα σου είναι φυλαγμένα… άλλος είναι ο υπεύθυνος κατά τον νόμο. Θα κάνεις τον άντρα με τα δικά σου παντελόνια…».
Σχετικά με τις διαδικασίες από μέρους της περιφέρειας, όσον αφορά τα έργα αποκατάστασης στο Φαληράκι, αφού παρείχε στήριξη στους αντιπεριφερειάρχες Χρήστο Ευστρατίου και Απόστολο Ασπράκη, δήλωσε τα εξής:
«Όποιος θέλει έλεγχο σε όλα τα επίπεδα, τον καλώ να συνυπογράψουμε πρόσκληση προς όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, να ελέγξουν ταμεία, αποφάσεις, υπόλοιπα, διαδικασίες, νομιμότητα, μελέτες, αδειοδοτήσεις, παντού, σε όλα τα έργα σε βάθος χρόνου. Εμείς, τον έλεγχο θα τον ζητήσουμε μόνοι μας, να ελεγχθούν όλα. Η πρόσκλησή μας είναι ανοιχτή σε όλους τους… “παντελονάτους”. Bullying δεν δέχομαι από κανέναν. Με τη δική μας αξιοπρέπεια και νοημοσύνη δεν επιτρέπω σε κανέναν να παίξει».
πηγη: https://www.rodiaki.gr/