ΠΑΣΟΚ: Τεράστια επιτυχία είχε η Περιφερειακή συνδιάσκεψη στη Ρόδο

0
4379

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο η πρώτη από τις δύο Περιφερειακές Συνδιασκέψεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για το Νότιο Αιγαίο, όπου όπως αναφέρει το Κόμμα «μιλήσαμε ανοιχτά για όλα τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τα νησιά μας και οριοθετήσαμε τις πολιτικές μας προτεραιότητες για μια πραγματικά δίκαιη και νησιωτική ανάπτυξη».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, το Κίνημα προτάσσει:
• Τη νησιωτικότητα ως πυλώνα εθνικής πολιτικής.
• Την ανάγκη για ειδικές φορολογικές πολιτικές, με επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.
• Κίνητρα για παραγωγικές και μεταποιητικές επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα κρατήσουν ζωντανές τις τοπικές κοινωνίες.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Κίνημα «παρουσιάστηκε το όραμα για ένα νέο, ισόρροπο και βιώσιμο πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης, που σέβεται την ταυτότητα κάθε τόπου, όπως και οι βασικές μας δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και την ενίσχυση της “γαλάζιας” οικονομίας.

Οι Περιφερειακές Συνδιασκέψεις που διοργανώνει το ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα αντικατοπτρίζουν τη δική μας φιλοσοφία για την ανάπτυξη που έχει ανάγκη η πατρίδα μας: Μια ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία.

Με πρωταγωνιστές εσάς, τους πολίτες, σχεδιάζουμε μαζί τις πολιτικές τού αύριο. Πολιτικές που θα κάνουν την Ελλάδα ισχυρή, δίκαιη και ανθεκτική.

Στην καρδιά αυτής της προσπάθειας, τα νησιά μας δεν είναι απλώς τουριστικοί προορισμοί.
Είναι τόποι να ζεις. Νησιά να φιλοξενείς.
Είναι το μέλλον της χώρας μας μέσα στη θάλασσα.

Το ΠΑΣΟΚ βάζει ξανά τα Δωδεκάνησα και όλο το Νότιο Αιγαίο στον χάρτη του κυβερνητικού προγράμματος.
Γιατί εμείς δεν ξεχνάμε την περιφέρεια. Την υπηρετούμε. Με σχέδιο, συνέπεια και όραμα.»

Τι επισήμανε ο Ν. Ανδρουλάκης

Στο πλαίσιο της ομιλίας του στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στη Ρόδο, ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης επέκρινε την κυβέρνηση ότι πολιτεύεται με τεχνητά ψευτοδιλήμματα όπως «Μητσοτάκης ή χάος».

«Ας σκεφτούν ακόμη και οι πιο ακραιφνείς οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας, τι θα θυμούνται από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε δέκα χρόνια; Τα “μεγάλα έργα υποδομής”; Τις “μεγάλες μεταρρυθμίσεις” του κράτους ή τις “επιτυχίες στα εθνικά θέματα” θα θυμούνται; Τι θα θυμόμαστε από αυτούς τους “illuminati”, όπως τους χαρακτήρισε ένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας χθες; Ο κίνδυνος λοιπόν δεν είναι να φύγουν, ο κίνδυνος είναι να μείνουν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όρισε ως διακύβευμα τη μεταρρύθμιση του κράτους: «Θα έχουμε ένα κράτος λάφυρο που θα χρησιμοποιούν τις πολεοδομίες, τα νοσοκομεία, τους μηχανισμούς τους για να αναπαράγουν τη διαφθορά και την εξουσία ή θα έχουμε ένα ευρωπαϊκό κράτος με διαφάνεια, σοβαρότητα, σεβασμό στον πολίτη και στους φόρους του; Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα των επόμενων εκλογών».

Επιπλέον, αποδόμησε τον δήθεν μεταρρυθμιστικό μανδύα της κυβέρνησης καταδεικνύοντας ως πολιτικό επίδικο: «Πολλοί Έλληνες ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία, γιατί πίστεψαν ότι είχε σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Πού ήταν αυτό το σχέδιο; Μια παρέα στο Μαξίμου, τα οργανώνει, τα σχεδιάζει και τα υλοποιεί όλα. Οι “Illuminati” του Μαξίμου πρέπει το γρηγορότερο δυνατόν να γίνουν παρελθόν. Δεν πρέπει να λέμε: να φύγουν αυτοί, για να έρθουμε εμείς. Αλλά να λέμε: να φύγουν αυτοί, για να υλοποιηθεί το σχέδιο μας για το κράτος, ένα κράτος που θα λειτουργεί ολιστικά, που θα δίνει λύσεις».

Συγκεκριμένα για τα θέματα του Νοτίου Αιγαίου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: «Πρέπει να έχουμε ειδικές φορολογικές πολιτικές για τα νησιά. Όχι μόνο για τον ΦΠΑ αλλά και φορολογικά κίνητρα παραγωγικών μεταποιητικών επενδύσεων, για να στηρίξουμε επί παραδείγματι ένα οινοποιείο στη Σέριφο, όπου το κόστος παραγωγής είναι υπερδιπλάσιο από την υπόλοιπη Ελλάδα. Άρα, για εμάς η λύση είναι απλή, κ. Μητσοτάκη: να πάμε στους μειωμένους συντελεστές, να αποσυνδεθεί ο μειωμένος συντελεστής από τις υποδομές του μεταναστευτικού».

Πρότεινε μάλιστα μέχρι να εφαρμοστεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, στα νησιά που λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης αιμοδοτούν τα κρατικά ταμεία με πολλά εκατομμύρια ευρώ, να δημιουργηθεί ειδικό ταμείο και να επιστρέφεται το μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεων από τον αυξημένο ΦΠΑ σε υποδομές ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και ανθεκτικότητας.

«Μέχρι λοιπόν να πάμε καθολικά σε μειωμένο ΦΠΑ, ο υπερβάλλων από τον κατώτατο συντελεστή να παρακρατείται σε ειδικό ταμείο και να επιστρέφει σε αυτά τα νησιά σε πολιτικές για την υγεία, την παιδεία και το δημογραφικό» εξήγησε.

Ενώ για το Μεταφορικό Ισοδύναμο ο κ. Ανδρουλάκης δεσμεύτηκε ότι «θα το παίρνουν όλοι, με διαφάνεια, στην ώρα του».

Αναφερόμενος στις 13 περιφερειακές συνδιασκέψεις που διοργανώνει το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι αντικατοπτρίζουν τη φιλοσοφία του Κινήματος για την ισόρροπη ανάπτυξη. «Δεν είστε για εμάς ένα ντεκόρ. Είστε οι πρωταγωνιστές και θα σχεδιάσουμε μαζί τις πολιτικές που θα κάνουν την Ελλάδα ισχυρή, δίκαιη και ανθεκτική» σημείωσε.

Τέλος, σχετικά με τη μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη για την αρχιτεκτονική άμυνας, ο κ. Ανδρουλάκης ανέδειξε ότι η ρήτρα διαφυγής κάθε άλλο παρά εθνική νίκη συνιστά, όπως αρέσκεται να προβάλλει η Νέα Δημοκρατία.

«Τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα θα αυξήσουν περαιτέρω την πίεση στο χρέος, το οποίο αγωνιστήκαμε μια δεκαετία μνημονίου για να συγκρατήσουμε. Τι κέρδισε λοιπόν η Ελλάδα κ. Μητσοτάκη; Γιατί δεν υπάρχουν επιδοτήσεις για τις χώρες που λόγω της γεωπολιτικής τους θέσης προχωρούν σε εξοπλιστικά προγράμματα; Γιατί δεν υπάρχει σαφές σχέδιο ευρωστρατού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το έχει στα ψηφίσματά του; Γιατί δεν υπάρχουν κανόνες εξαγωγής όπλων προς τρίτες χώρες; Είναι δυνατόν οι ίδιες χώρες της Ευρώπης να εξοπλίζουν τόσο εμάς όσο και την Τουρκία;» κατέληξε.

Ακολουθούν, ανά θεματική ενότητα, μερικά από τα κύρια σημεία των ομιλιών

«Θεματική Ενότητα 1: Τουρισμός – Ανάπτυξη με Κοινωνική Ισορροπία»

Ανοίγοντας την πρώτη θεματική ενότητα της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης Νοτίου Αιγαίου, που διεξάγεται στη Ρόδο, ο πρόεδρος της ΠΟΞ, κ. Γιάννης Χατζής, σημείωσε ότι τα Δωδεκάνησα είναι ταυτισμένα «με τον ΦΠΑ» και ειδικότερα ο ξενοδοχειακός κλάδος.

Αναφερόμενος στα εργασιακά ζητήματα, ο κ. Χατζής υπογράμμισε ότι «η ψηφιακή κάρτα εργασίας δεν μπορεί να εφαρμοστεί με ένα νομοθετικό πλαίσιο προηγούμενων δεκαετιών, που δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εξελίξεις ούτε αντιλαμβάνεται τις ιδιαιτερότητες του κλάδου».

Επιπλέον, επισήμανε την αναγκαιότητα κατάρτισης ενός «εθνικού σχεδίου» για τον τουρισμό, καθώς η έλλειψη αυτού «αφήνει χώρο για αποσπασματικές παρεμβάσεις και πρόχειρες προσεγγίσεις».

Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, εκπρόσωπος Εργατικού Κέντρου, ανάφερε ότι «σε νησιά, όπως η Ρόδος, η εποχικότητα των θέσεων εργασίας δημιουργεί ανασφάλεια, ενώ πολλές φορές οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν υπερβολικές ώρες με χαμηλές αποδοχές και ελλιπή δικαιώματα».

Οι εργαζόμενοι, όπως είπε, διεκδικούν «αυστηρούς ελέγχους και κυρώσεις στις παραβάσεις της κρατικής νομοθεσίας, μισθολογικές αυξήσεις και προστασία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και την ενθάρρυνση για την υπογραφή τοπικών συλλογικών συμβάσεων».

Κατά την παρέμβασή του, ο βουλευτής Δωδεκανήσου και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Ανάπτυξης ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, κ. Γιώργος Νικητιάδης, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ «έχει ήδη δύο στρατηγικές. Η μια αναφέρεται στην γεωγραφική επέκταση του τουρισμού, δηλαδή τουρισμός σε ολόκληρη τη χώρα. Μπορούμε να έχουμε τουρισμό σε ολόκληρη τη χώρα. Και, δεύτερο, ο τουρισμός ολόκληρο τον χρόνο σε νησιά όπως η Ρόδος, η Κρήτη, η Κέρκυρα».

«Θεματική Ενότητα 2: Νησιωτικότητα, Ισορροπία και Βιωσιμότητα»

Στη συνεισφορά του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ειδικότερα του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών ως ισότιμος εταίρος στην αναπτυξιακή πορεία της Ρόδου και της Δωδεκανήσου, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής, κ. Σωτήρης Ντάλης, επιμένοντας πως «διαδραματίζει έναν ειδικό εθνικό σκοπό που θα πρέπει να αναγνωρίζεται τόσο από την πολιτεία όσο και από την τοπική κοινωνία, με άποψη για τη νησιωτικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη», κατεύθυνση προς την οποία προετοιμάζεται ήδη ένα ακόμη πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών. Χαρακτήρισε την ανυπαρξία φοιτητικών εστιών ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο στην περιοχή.

Ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Κοσμάς Σφυρίου κατέδειξε ότι η νησιωτικότητα ήταν μια βαθιά πολιτική επιλογή, που υπηρέτησε με συνέπεια το ΠΑΣΟΚ καθώς «πολιτικές ασκείς με πράξεις». Την προσδιόρισε μάλιστα ως κεντρικό πυλώνα για τον σχεδιασμό πολιτικών συνοχής και υπογράμμισε ότι επ’ αυτού χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης.«Τον δρόμο για τις νησιωτικές πολιτικές μάς τον έδειξε πολύ νωρίς ο Ανδρέας Παπανδρέου» πρόσθεσε.

«Θεματική Ενότητα 3: Γαλάζια Οικονομία»

Ανοίγοντας την 3η Θεματική Ενότητα της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στο Νότιο Αιγαίο, ο αρχιτέκτονας μηχανικός και μέλος ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Γεράσιμος Παρασκευάς, μίλησε για τις υστερήσεις στην ανάπτυξη της Δωδεκανήσου και επισήμανε πως «η υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η ασύδοτη ανάπτυξη χωρίς περιβαλλοντικό σχεδιασμό απειλούν το μέλλον του τόπου μας».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Ιωάννης Σεϊμένης, υπογράμμισε τη σημασία που έχουν στη διαχρονική αειφορία της οικονομίας «τα εισοδήματα και οι δαπάνες των μόνιμων κατοίκων των νησιών, που στηρίζουν την οικονομία δώδεκα μήνες το χρόνο».

Αναφέρθηκε, παράλληλα, σε σειρά προβλημάτων που εκείνοι αντιμετωπίζουν όπως «η αύξηση του κόστους ζωής εξ αιτίας και της εξίσωσης του ΦΠΑ των νησιών με της Στερεάς Ελλάδας, την ώρα που σε άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως η Γαλλία και η Ισπανία, έχουν εφαρμοστεί διαφορετικές πολιτικές».

«Η νησιωτικότητα δεν είναι μειονεξία, αλλά μία διαφορετικότητα η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με άλλες πολιτικές», σχολίασε ο καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Γιάννης Σπιλάνης, εξηγώντας ότι «χρειαζόμαστε νησιά που να στηρίζονται στην ποιοτική παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών, να είναι “πράσινα” νησιά και να έχουν ίσες ευκαιρίες για όλους, κάτι απαραίτητο για να μείνουν οι νησιώτες στον τόπο τους».

Στη συνέχεια, η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, κα Μαρία Λεκάκου, μίλησε μεταξύ άλλων και για μία μεγάλη αλλαγή που αφορά στα λιμάνια, τα οποία «πλέον δεν χρησιμοποιούνται μόνο για μεταφορές, αλλά και για ενέργεια, κάτι που αλλάζει ραγδαία τον ρόλο τους». Εκτίμησε μάλιστα πως τα νησιά «μπορούν να λειτουργήσουν σαν εργαστήρια, τόσο έρευνας και ανάπτυξης, όσο και δημοκρατίας και κινητικότητας».

«Θεματική Ενότητα 4: Μικρά Νησιά, Μεγάλες Ιδέες»

Ανοίγοντας την αυλαία της τέταρτης θεματικής ενότητας της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στο Νότιο Αιγαίο, ο σύμβουλος Τουρισμού, κ. Βλάσσης Λαπατάς, επεσήμανε ότι «τα μικρά νησιά έχουν μεγάλη ψυχή και ανεπτυγμένο αίσθημα αλληλεγγύης, αλλά δεν διαθέτουν, δυστυχώς, κανένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης».

Στη συνέχεια, ο καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Νικόλαος Ζούρος, στάθηκε «στη δική του ξεχωριστή ταυτότητα που έχει κάθε νησί, κάτι που αποτελεί τον μεγαλύτερο πόρο που διαθέτουν τα νησιά αυτά προκειμένου μπορούν να δημιουργήσουν καινούργιες ευκαιρίες για τη νέα γενιά, επενδύοντας στη φυσική και πολιτιστική τους κληρονομιά».

«Μοιάζει στα νησιά να έχουμε στρέψει την πλάτη μας αντί για το βλέμμα μας προς τη θάλασσα», πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος Κάσου, κ. Μιχάλης Ερωτόκριτος, μίλησε για την ανάγκη «η κεντρική διοίκηση και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίζουν το κάθε νησί ως ξεχωριστή οντότητα σεβόμενες απόλυτα τις ιδιαιτερότητές του, ενοποιώντας ταυτόχρονα με τις δράσεις τους το μέγιστο αγαθό που μπορεί να επιτευχθεί προς όφελος των νησιών: τις αρχές και τις πολιτικές της νησιωτικότητας, η οποία διαπιστώνουμε καθημερινά ότι παραμένει δυστυχώς όρος κενού περιεχομένου παρά το ότι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη αλλά όχι εξειδικευμένη μέχρι σήμερα».

Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιώτης Κουνάκης, αναπληρωτής γραμματέας Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, επίστησε την προσοχή στον αυθεντικό τουρισμό, τονίζοντας ότι «πρεσβευτές του τουρισμού δεν είναι μόνο όσοι εργάζονται σε αυτόν, αλλά και αυτοί που φεύγουν από εδώ χαρούμενοι». Στάθηκε, παράλληλα, στην ανάγκη συνεχούς επιμόρφωσης των εργαζομένων ως προϋπόθεσης για βιώσιμο τουρισμό, προτείνοντας τη δημιουργία ακαδημίας τουρισμού Νοτίου Αιγαίου για όλους. «Η υποδομή δεν είναι άλλοθι για αδράνεια, αλλά πρόκληση για δράση», σημείωσε.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ