Τα νησιά μας, ο πυλώνας της Εθνικής μας ταυτότητας και τουριστικής ανάπτυξης, βιώνουν μια τριπλή κρίση που δεν είναι απλώς συγκυριακή. Είναι το αποτέλεσμα μιας διαχρονικής πολιτικής αδιαφορίας, που τα έχει αφήσει να παλεύουν μόνα τους με τεράστιες προκλήσεις: το μεταναστευτικό, τις φυσικές καταστροφές και την υποστελέχωση κρίσιμων υποδομών.
Οι κάτοικοι των νησιών, φύλακες των συνόρων αλλά και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, νιώθουν παραμελημένοι.
Το μεταναστευτικό πρόβλημα έχει εξελιχθεί σε ένα εθνικό αδιέξοδο, με δυσανάλογο βάρος για τις τοπικές κοινωνίες. Παρά την ανθρωπιά που έχουν επιδείξει οι νησιώτες, οι μεγάλες δομές φιλοξενίας δεν αποτελούν λύση – αντίθετα, υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή και την εθνική ασφάλεια.
Τα νησιά μας δεν μπορούν να είναι αποθήκες ψυχών. Είναι απαραίτητο να λειτουργούν μόνο μικρές, διεκπεραιωτικές μονάδες για την καταγραφή και τη γρήγορη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα. Αυτή η στρατηγική είναι αναγκαία τόσο για λόγους ανθρωπιάς όσο και για εθνικούς λόγους. Όπως εξίσου απαραίτητο είναι η Ευρωπαϊκή Ένωσηνα αναλάβει τις ευθύνες της, ενισχύοντας τη χώρα μας ουσιαστικά και όχι μετατρέποντάς την σε «τείχος» της Ευρώπης.
Στο μεταξύ, οι φυσικές καταστροφές αναδεικνύουν τις χρόνιες αδυναμίες του κρατικού σχεδιασμού.
Οι πλημμύρες στη Ρόδο, οι φωτιές του περασμένου καλοκαιριού και η συνεχής καταστροφή του φυσικού πλούτου αποκαλύπτουν την έλλειψη πρόληψης και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.
Η άναρχη δόμηση και η παραμέληση του περιβάλλοντος κάνουν τα νησιά μας εξαιρετικά ευάλωτα.
Την ίδια στιγμή, οι κρίσιμες δομές υγείας και ασφάλειας παραμένουν υποστελεχωμένες. Οι κάτοικοι καλούνται να αυτοσχεδιάσουν μπροστά σε καταστάσεις κρίσης, ενώ οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στις δομές δημόσιας υγείας εργάζονται κάτω από εξοντωτικές συνθήκες. Αυτό δεν είναι απλώς μια διοικητική αδυναμία· είναι μια συνολική αποτυχία της Πολιτείας να στηρίξει ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
Δεν χρειαζόμαστε άλλες υποσχέσεις. Χρειαζόμαστε δράσεις, και μάλιστα τώρα. Τα νησιά μας πρέπει να αντιμετωπιστούν ως στρατηγικοί πυλώνες εθνικής σημασίας.
Είναι απαραίτητο να καταργηθούν οι μεγάλες δομές φιλοξενίας και να σχεδιαστούν λύσεις που να διασφαλίζουν την εθνική ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή.
Είναι επιτακτικό να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης φυσικών καταστροφών, με έμφαση στη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.
Είναι αυτονόητο να ενισχυθούν οι δομές υγείας και ασφάλειας με μόνιμο προσωπικό και επαρκείς πόρους.
Θα πρέπει να είναι στόχος όλως μας να αναπτυχθεί μια στρατηγική που θα επαναπροσδιορίζει τον ρόλο των νησιών, αντιμετωπίζοντάς τα ως κινητήριους μοχλούς της εθνικής ανάπτυξης.
Η ιστορία των νησιών μας είναι γεμάτη παραδείγματα θάρρους, αφοσίωσης και προσφοράς. Οι νησιώτες δεν χρειάζονται οίκτο, ούτε προσωρινές λύσεις. Χρειάζονται μια Πολιτεία που να τους βλέπει ως «Υποστηρικτές» και «Συμμάχους» και όχι ως «βάρος».
Είναι η ώρα να τους δώσουμε το μέλλον που τους αξίζει. Μαζί.
Με συλλογική προσπάθεια, στρατηγική σκέψη και σεβασμό στους ανθρώπους και τον φυσικό πλούτο των νησιών μας, θα πρέπει να είναι στόχος όλων μας να πετύχουμε την αλλαγή.
Η παραμέληση μπορεί να δώσει τη θέση της στην πρόοδο και η απογοήτευση να μετατραπεί σε ελπίδα.
Είναι στο χέρι μας, πολιτών και πολιτικών, να αποδείξουμε ότι τα νησιά δεν είναι το «πρόβλημα» της Ελλάδας, αλλά το κλειδί για τη δύναμη και την προοπτική της
Κατερίνα Γαβαλά
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κω
Αν. Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ