Ο Βασίλης Α. Υψηλάντης εκπρόσωπος της Βουλής στον Παγκαρπαθιακό Εορτασμό, για τα 80 χρόνια από την Επανάσταση της 5ης Οκτωβρίου 1944

0
30

Ο Βασίλης Α. Υψηλάντης εκπρόσωπος της Βουλής στον Παγκαρπαθιακό Εορτασμό, για τα 80 χρόνια από την Επανάσταση της 5ης Οκτωβρίου 1944, στην Αθήνα

 

Ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής, συμμετείχε στον Παγκαρπαθιακό Εορτασμό για τα 80 χρόνια από την Επανάσταση της 5ης Οκτωβρίου 1944 και την απελευθέρωση της Καρπάθου, μια σημαντική ημέρα μνήμης και υπερηφάνειας για όλους τους Δωδεκανήσιους.

 

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη Δοξολογία στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπου ο Βασίλης Α. Υψηλάντης  κατέθεσε στεφάνι  για την  Βουλή των Ελλήνων και τέλος απηύθυνε χαιρετισμό σε εκδήλωση, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

 

Στον χαιρετισμό του ο Κοσμήτορας της Βουλής ανέφερε τα ακόλουθα :

«…Τιμάμε σήμερα, με τον Σύλλογο των Απανταχού Καρπαθίων, την 80η Επέτειο της 5ης Οκτωβρίου 1944, της ημέρας που  ξεσπά η Επανάσταση της Καρπάθου και το νησί απελευθερώνεται από τους Ιταλούς οκτώ μήνες νωρίτερα από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα.

Η Κάρπαθος απελευθερώθηκε χάρη στην αδιαπραγμάτευτη θέληση και τον ηρωισμό των Καρπαθίων!

Το Επαναστατικό Απελευθερωτικό Κίνημα, που εξερράγη στο χωριό Μενετές στις 5 Οκτωβρίου 1944, είχε την ομόθυμη συμμετοχή όλων των χωριών και των κατοίκων της Καρπάθου.

Οι Καρπάθιοι έδειξαν πρωτοφανή θέληση και τόλμη για την ενσάρκωση του οράματος της ελευθερίας, μετά από αιώνες υποδούλωσης και καταπίεσης.

Ειδική μνεία οφείλουμε στους πρωτεργάτες της εξέγερσης: Ιωάννη Οθείτη, Εμμανουήλ Σπανίδη και Γιώργο Καμαράτο. Στα 60 παλικάρια από την Αρκάσα, που έσπευσαν να ενωθούν με τους στασιασμένους και το επαναστατικό κομιτάτο Μενετών-Αρκάσας να μεταδίδει τον ξεσηκωμό στα υπόλοιπα χωριά του νησιού.

Η απόφασή τους να ενώσουν δυνάμεις και την εκρηκτική συμμετοχή των Καρπαθίων οδήγησαν σε έναν θρίαμβο ελευθερίας που είχε να παρουσιαστεί εδώ και αιώνες!

Θυμόμαστε την “Ιμακολλάτα”, με πλοίαρχο τον Μανώλη Πατσουράκη, που ταξίδεψε στην Αίγυπτο για να μεταφέρει το μήνυμα της Ελευθερίας στην εκεί εξόριστη Ελληνική Κυβέρνηση.

Στις 11 του Σεπτέμβρη του 44 ο Αμεντούνι καταλαβαίνει ότι η περικυκλωμένη ιταλική φρουρά δεν έχει καμία ελπίδα και αποφασίζει να παραδοθεί. Η επίσημη παράδοση των Ιταλών και η διακήρυξη της ένωσης του νησιού έγινε στο χωριό Απέρι, όπου υψώθηκε η Ελληνική σημαία και τελέσθηκε πανηγυρική δοξολογία.

Την επόμενη ημέρα απελευθερώθηκε η Αθήνα. Το BBC μεταδίδει :«Μοναδικό εις τα χρονικά του Β Παγκοσμίου πολέμου, θα παραμείνει ασφαλώς το γεγονός της απελευθέρωσης της νήσου Καρπάθου, οι κάτοικοι της οποίας, αν και εντελώς απομονωμένοι από τον ελεύθερο κόσμο, κατόρθωσαν να εξοπλισθούν με οπλισμό του εχθρού και επαναστατήσαντες, τον ηνάγκασαν να παραδοθεί άνευ όρων και να ελευθερώσουν μόνοι των και χωρίς καμιάν εξωτερική βοήθειαν την ωραίαν νήσον των». Ελεύθεροι, υπερήφανοι, χάρη στον αγώνες των προγόνων τους οι Καρπάθιοι,  συμπορεύονται πλέον με τα Δωδεκάνησα στον αγώνα για την πρόοδο και την ανάπτυξη. Με δυσκολίες λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί η νησιωτικότητα. Αλλά και με καρτερικότητα προσδοκούντες, μετά τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων,  την ισονομία με την υπόλοιπη χώρα, με την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.  Θα ήθελα κλείνοντας, να μεταφέρω τον χαιρετισμό και τις σκέψεις ευγνωμοσύνης του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα,  για τους αγώνες των Καρπαθίων για την Ελευθερία καθώς επίσης, εκφράζοντας και τα δικά μου συναισθήματα, να συγχαρούμε τον Σύλλογο των Απανταχού Καρπαθίων για τη διοργάνωση  του Παγκαρπαθιακού Εορτασμού για την 80ή Επέτειο της Επανάστασης της 5ης Οκτωβρίου 1944 καθώς επίσης τον  Πρόεδρο Καθηγητή της Ιατρικής κ. Ιωάννη Καραιτιανού και τα μέλη του ΔΣ για τις άοκνες προσπάθειες τους για την πρόοδο και την ανάδειξη της αγαπημένης μας Καρπάθου.»

Εξάλλου το απόγευμα της ίδιας ημέρας (8ης/12/2024) παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό στην παρουσίαση του βιβλίου του παπα-Γιάννη Γ. Διακογεωργίου, που συνδιοργάνωσαν στην Πειραϊκή Λέσχη η Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία και η Αδελφότητα Ολυμπιτών Καρπάθου «Η Δήμητρα».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ