Θύματα απάτης στα crypto έπεσαν και κάτοικοι από τη Ρόδο και Κω: «Κλαίνε» χιλιάδες δολάρια

5
10909
Χιλιάδες Έλληνες που επένδυσαν χρηματικά ποσά σε ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης κρυπτονομισμάτων είδαν τα χρήματά τους να εξαφανίζονται εν μια νυκτί. Ανάμεσά τους και άτομα από τη Ρόδο και την Κω όπως αποκαλύπτει σήμερα ο ανταποκριτής του eurotoday.gr Βασίλης Ιγνατιάδης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δικηγόρου Θεσσαλονίκης Βασίλη Αποστολίδη, ο οποίος εκπροσωπεί 20 από τα θύματα, ενώ βρίσκεται και ο ίδιος μεταξύ των εξαπατημένων, το ύψος της απάτης ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια δολάρια, με περίπου 10.000 θύματα από διάφορες περιοχές της χώρας.
Μιλώντας στο Euro2day.gr, περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας, με φερόμενη έδρα τη Νεβάδα των ΗΠΑ, που είχε τη μορφή πυραμίδας και προσέφερε υψηλές αποδόσεις σε ημερήσια βάση.
Εξηγεί πώς ο ίδιος και άλλοι επενδυτές πείστηκαν να βάλουν χρήματα και περιγράφει τη δυσάρεστη έκπληξη που δοκίμασαν πριν από δύο εβδομάδες, όταν είδαν ξαφνικά την πλατφόρμα να εξαφανίζεται από το διαδίκτυο, μαζί με τα άτομα που εμφανίζονταν ως εκπρόσωποί της. Στους τελευταίους, ο δικηγόρος εντάσσει και κάποια στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, μεταξύ των οποίων ο ένας, όπως λέει, εμφανιζόταν ως υπάλληλος της εταιρείας-φάντασμα.
Από την άνοιξη
Από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής ο κ. Αποστολίδης προκύπτει πως η δράση της συγκεκριμένης εταιρείας ξεκινάει τουλάχιστον από τον περασμένο Μάρτιο, ενδεχομένως και νωρίτερα.
«Αρχικά προσέγγισαν κάποια άτομα, κατά κύριο λόγo μέσω της εφαρμογής WhatsApp, όπου δημιουργήθηκαν κάποιες ομάδες, στις οποίες έμπαιναν όλο και περισσότεροι. Σύμφωνα με όσα έχω καταφέρει να συγκεντρώσω, είναι πάνω από 10.000 άτομα τα οποία μπήκαν στις ομάδες αυτές και πιθανολογούμε πως είναι τα αντίστοιχα άτομα που έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα».
Οι ίδιοι παρουσίασαν τη μία διαδικτυακή πλατφόρμα με το όνομα «C Tost», η οποία έκανε trading σε κρυπτονομίσματα με χρήση ΑΙ και διαφήμιζε πως πετυχαίνει υψηλά κέρδη, έχοντας τον τρόπο να αγοράζει φθηνά και να πουλάει ακριβά. Εγγυόταν στους συμμετέχοντες μια σταθερή απόδοση της τάξεως του 1,8% με 3% ημερησίως, η οποία ανέβαινε προοδευτικά όσο κάποιος έβαζε κι άλλους επενδυτές, με τη μορφή πυραμίδας.
Με μορφή πυραμίδας
«Ακολουθώντας κάποια βήματα που σου έδινε η σελίδα έβαζες τα χρήματα και έκανε η ίδια η σελίδα τις συναλλαγές των crypto. Δεν σου έλεγαν πόσα και ποια κρυπτονομίσματα είχες. Έβαζες π.χ. 100 δολάρια και στο τέλος της ημέρας έβλεπες ότι έχεις 103 δολάρια. Αυτοί υποστήριζαν πως το πετύχαιναν αυτό κάνοντας τις κατάλληλες κινήσεις ανάμεσα στα κρυπτονομίσματα, παρακολουθώντας τις διακυμάνσεις τους», εξηγεί ο δικηγόρος και προσθέτει: «Αν έφερνες άτομα στην πλατφόρμα, ‘κάτω’ από εσένα, λάμβανες ένα ποσοστό περίπου 20% επί των δικών τους κερδών. Αν έβαζες πάνω από πέντε άτομα έπαιρνες και έξτρα εγγυημένη απόδοση επί των κερδών σου. Δηλαδή εκεί που ήσουν στο 1,8% με 3%, πήγαινες στο 2,4% με 3,6%. Όσο πιο πολλά άτομα έβαζες από κάτω τόσο αυξανόταν η εγγυημένη σου απόδοση».
Από τα περίπου 10.000 θύματα της απάτης, που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κω, ο κ. Αποστολίδης εκπροσωπεί 20 άτομα. Η χαμηλότερη κατάθεση που έχει δει είναι 200 δολάρια, ενώ υπάρχει και άτομο που επένδυσε 65.000 δολάρια.
Ο ίδιος επένδυσε 2.500 δολάρια. «Ένας πολύ καλός φίλος με ενέγραψε στην πλατφόρμα τον Μάιο, αλλά εγώ ουδέποτε ασχολήθηκα. Κάπου στο τέλος Αυγούστου μού έδειξε τις αναλήψεις του. Όντως ήταν τα ποσά με τις αποδόσεις, στοιχεία αναλήψεων, όπως του είχαν υποσχεθεί από την πλατφόρμα».
Μέχρι το κατέβασμα της ιστοσελίδας έβλεπε στην οθόνη πως το ποσό που είχε επενδύσει ο δικηγόρος είχε αυξηθεί σε 5.000 δολάρια.
Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, αρκετοί από τους ανθρώπους που έβαλαν χρήματα κέρδισαν, εκταμιεύοντας τα ποσά με τις αποδόσεις που υποσχόταν η πλατφόρμα. «Τους πρώτους τέσσερις μήνες η πλατφόρμα λειτουργούσε κανονικά. Αρκετοί κέρδιζαν και εκταμίευαν, πιθανολογώ ότι οι περισσότεροι τα έβαλαν ξανά, για να ξανακερδίσουν. Εκτιμώ ότι περίπου ένας ή δύο στους δέκα έχουν προλάβει να πάρουν τα χρήματα πριν από την αποκάλυψη της απάτης, είτε από τύχη είτε από πρόβλεψη και προνοητικότητα».
Ο ιδιοκτήτης «φάντασμα» και οι Έλληνες ένστολοι
Η εταιρεία φερόταν να έχει έδρα στη Νεβάδα των ΗΠΑ, ενώ ως επικεφαλής αναφερόταν κάποιος με το όνομα Αλεξάντερ Γουίλσον. Από τις μέχρι τώρα έρευνες στο διαδίκτυο προκύπτει πως μάλλον δεν πρόκειται για υπαρκτό πρόσωπο. Ωστόσο, φυσικά πρόσωπα από την Ελλάδα παρουσιάζονταν επίσημα ως εκπρόσωποι ή και υπάλληλοι της εταιρείας, διοργανώνοντας μάλιστα και εκδηλώσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, ανάμεσα στους ανθρώπους που προσέγγιζαν άτομα φέρεται πως περιλαμβάνονται έξι ένστολοι, στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετούν στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα.
«Ένας εξ αυτών παρουσιάστηκε ως υπάλληλος εταιρείας, έκανε δώρα και διοργάνωνε εκδηλώσεις. Ο ίδιος έστελνε και screenshots με τα κέρδη που έβγαζε μηνιαία, τα οποία ξεπερνούσαν το ένα εκατομμύριο. Προφανώς θα προσφύγουμε κατά των συγκεκριμένων προσώπων», επισημαίνει.
Οι νομικές και άλλες ενέργειες που έχει κινήσει περιλαμβάνουν καταγγελία στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μήνυση στην Εισαγγελία, προσφυγή στην Interpol και δύο αρμόδιες αρχές που έχουν αρμοδιότητα ελέγχου σε απάτες τέτοιου είδους, αλλά και ενέργειες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία όπως λέει ο δικηγόρος επικοινώνησε μαζί του και δήλωσε ότι θα στηρίξει τη διαδικασία.
«Οι διωκτικές αρχές πρέπει να ελέγξουν αν αυτή η εταιρεία είναι κλώνος ή θυγατρική μιας πιθανής αμερικανικής εταιρείας, ή αν δεν υπάρχει καθόλου. Εγώ από την έρευνα που έκανα με βάση τα στοιχεία που μου έδωσαν, δεν βρήκα κάτι», καταλήγει ο κ. Αποστολίδης.
πηγή: https://www.rodiaki.gr
ΠΡΟΣΟΧΉ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΉ ΑΠΆΤΗ ΜΈΣΩ EMAIL

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Όποιος είναι ηλίθιος του αξίζει να χάνει τα χρήματά του. Όποιος πιστεύει ότι είναι δυνατόν να υπάρχουν κέρδη 2% την ημέρα (δηλαδή 500% τον χρόνο) ενώ οι μεγαλύτεροι οίκοι του κόσμου με τα καλύτερα μυαλά δεν βγάζουν πάνω από 20% τον χρόνο είναι άξιος της τύχης του και της αγραμματοσύνης του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ