Νικητιάδης προς Μενδώνη: Να επιστρέψει στην Κάλυμνο ο έφιππος θωρακοφόρος, δε δεχόμαστε την απόφαση σας

0
17

Νικητιάδης προς Μενδώνη: Να επιστρέψει στην Κάλυμνο ο έφιππος θωρακοφόρος, δε δεχόμαστε την απόφαση σας

Συζήτηση στη Βουλή για την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών στο νησί

 

Να αλλάξει την απόφαση της για την επιστροφή των αρχαιολογικών εκθεμάτων (έφιππος θωρακοφόρος) στο μουσείο της Καλύμνου, κάλεσε για μία ακόμη φορά ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και τ. Υφυπουργός Τουρισμού Πολιτισμού Γιώργος Νικητιάδης την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του στη Βουλή. Η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας 14 Οκτωβρίου.

Ο κ. Νικητιάδης ξεκίνησε την τοποθέτηση του διαβάζοντας ένα ποίημα για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Καλύμνου που δεν βρίσκονται στο μουσείο του νησιού. Το ποίημα το έγραψε ο 15χρονος μαθητής Κώστας Τροικίλης και το αφιέρωσε στην Υπουργό Πολιτισμού. Παραλλήλως ο Βουλευτής Δωδεκανήσου τόνισε πως οι μαθητές της Καλύμνου αισθάνονται προδομένοι από την πατρίδα καθώς η πολιτεία τους αφαιρεί τον πλούτο του νησιού τους.  Ο τ. Υφυπουργός Τουρισμού Πολιτισμού στην πρωτολογία του κάλεσε την Υπουργό Πολιτισμού, να αλλάξει την απόφαση της σε περίπτωση που αυτή είναι η παραμονή των αρχαιολογικών θησαυρών το μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων στον Πειραιά να το ξανασκεφτεί και να ανοίξει διάλογο με την τοπική κοινωνία της Καλύμνου.  Η κα. Μενδώνη απάντησε πως το αρχαιολογικό εύρημα του έφιππου θωρακοφόρου θα παραμείνει  στο μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων στον Πειραιά.

Στη δευτερολογία του ο κ. Νικητιάδης τόνισε πως η κοινωνία της Καλύμνου δεν δέχεται την απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού. Σημείωσε πως υπάρχουν αντιπροσωπείες φορέων, ο Δήμος, το Επαρχείο, η Ιερά Μητρόπολη από το νησί που θέλουν συνάντηση με την κα. Μενδώνη για να διατυπώσουν τις αντιρρήσεις τους για την παραμονή του αρχαιολογικού θησαυρού στο μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων στον Πειραιά και να διεκδικήσουν την επιστροφή τους στο αρχαιολογικό μουσείο της Καλύμνου.  Ο κ. Νικητιάδης απευθυνόμενος προς την κα. Μενδώνη υπογράμμισε πως σε μία ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης το άγαλμα του έφιππου θωρακοφόρου θα επιστρέψει στο αρχαιολογικό μουσείο Καλύμνου.  Από την τοποθέτηση του κ. Νικητιάδη δεν έλλειψε η αναφορά στα τεράστια προβλήματα που ταλανίζουν τους Καλύμνιους και το νησί τους όπως ο ΦΠΑ, τη μη καταβολή του μεταφορικού ισοδύναμου, την κατάσταση στο Νοσοκομείο και το εγκαταλελειμμένο πλοίο «Blue Shark» που αποτελεί περιβαλλοντική βόμβα για την περιοχή.  Ο κ. Νικητιάδης υπογράμμισε ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του σημείωσε πως «Δεν θα σωθεί το μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων από τον έφιππο θωρακοφόρο, ενώ το αρχαιολογικό μουσείο της Καλύμνου θα εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο».

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ