Explore the Aegean Δράση προβολής των συγχρηματοδοτούμενων έργων της Περιφέρειας | Πρόσκληση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου προς Δήμους Στρογγυλή Τράπεζα

0
13

Explore the Aegean

 

Δράση προβολής των συγχρηματοδοτούμενων έργων της Περιφέρειας Ν.  Αιγαίου από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ)

 

——————————-

 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δράση που διοργάνωσε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τίτλο Explore the Aegean, που είχε σαν στόχο την προβολή των συγχρηματοδοτούμενων έργων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

 

Η δράση περιλάμβανε 2 διαδρομές μέσα από τις οποίες 9 νέοι, χωρισμένοι σε δύο ομάδες, ταξίδεψαν σε 3 νησιά των Κυκλάδων και 3 της Δωδεκανήσου, με στόχο να αναδείξουν με τις φωτογραφίες και τα βίντεό τους, μέσω αναρτήσεων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τα συγχρηματοδοτούμενα έργα που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται από το ΕΣΠΑ στα νησιά μας με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014-2020 και το Περιφερειακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο» 2021-2027, δίνοντας έμφαση στη σημασία τους για τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στα νησιά μας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όσους και όσες συνέβαλαν στην υλοποίησή τους.

Αρχικά, ασφαλώς, τις 6 νέες και τους 3 νέους, που επελέγησαν να ταξιδέψουν σε 2 ομάδες, μία ομάδα στις Κυκλάδες και μία στα Δωδεκάνησα, ξεκινώντας από διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας.

 

Στη Σύρο, επισκέφθηκαν τα έργα της ενεργειακής αναβάθμισης των Γυμνασίων και των Λυκείων στην Ερμούπολη και του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας, το νεόδμητο Δημοτικό Σχολείο – Νηπιαγωγείο Βάρης, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών και τα Συστήματα Ασφαλείας Λιμενικών Εγκαταστάσεων.

 

Στη Νάξο, επισκέφθηκαν τη Νησίδα Μουσείων Κάστρου Χώρας, τον Βρεφονηπιακό σταθμό Φιλωτίου, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), το Κέντρο Κοινότητας και το Κοινωνικό Φαρμακείο.

Στη Σαντορίνη, τον Βρεφονηπιακό Σταθμό Εμπορείου, την Ενεργειακή Αναβάθμιση του κλειστού Γυμναστηρίου και το οδικό δίκτυο Αεροδρόμιο – Φηρά – Βουρβούλο – Οία.

 

Στην Κάλυμνο, επισκέφθηκαν τον Βρεφονηπιακό Σταθμό στην Πόθια, το έργο του Εξοπλισμού της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ και το Κέντρο Κοινότητας.

 

Στην Κω, τον Βρεφονηπιακό Σταθμό στην περιοχή , το έργο της αποκατάστασης και στατικής ενίσχυσης του 7ου Δημοτικού Σχολείου, το Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά και το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών θυμάτων βίας.

 

Στη Ρόδο, τον Βρεφονηπιακό Σταθμό Ιαλυσού, τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ, το Πάρκο Ροδίνι, την Κοιλάδα των Πεταλούδων και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ακρόπολης και της Φιλερήμου.

 

Πραγματοποιήθηκαν δεκάδες αναρτήσεις στο Facebook και το Instagram, με κείμενα παρουσίασης των έργων και περισσότερες από 500 φωτογραφίες, και προσεγγίζοντας πολυάριθμους χρήστες και προκαλώντας αντίστοιχες αλληλεπιδράσεις.

 

Ευχαριστούμε θερμά τους ΟΤΑ και τις υπόλοιπες υπηρεσίες, τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στις κοινωνικές δομές, τους αιρετούς και τους εθελοντές και τις εθελόντριες που ανέλαβαν να υποδεχθούν και να ξεναγήσουν τους ταξιδιώτες σε κάθε έργο ανά νησί.

Ευχαριστούμε, φυσικά, και τους πάνω από 70 νέους και νέες που δήλωσαν συμμετοχή στον διαγωνισμό για την επιλογή των ταξιδιωτών, αλλά αυτή τη φορά δεν επελέγησαν.

Τέλος, ευχαριστούμε θερμά και το ταξιδιωτικό πρακτορείο Manessis Travel για την άψογη συνεργασία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του ταξιδιού, μια απαιτητική και περίπλοκη διοργάνωση που έφερε σε πέρας για άλλη μια φορά με απόλυτη επιτυχία.

 

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα συνεχίσει και στο μέλλον παρόμοιες δράσεις δημοσιότητας για την προβολή των συγχρηματοδοτούμενων έργων και την ανάδειξη της σημασίας τους για τους κατοίκους των νησιών της Περιφέρειάς μας.

 

 

 

Το Γραφείο Τύπου

Πρόσκληση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου προς Δήμους

 

Στρογγυλή Τράπεζα – Εργαστήριο

με θέμα την τεχνική και οικονομική υποστήριξη των δήμων για την επίσπευση του ενεργειακού εκσυγχρονισμού των δημοτικών κτιρίων

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE-RenoInGR

Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2024

Επιμελητήριο Κυκλάδων, Σύρος

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προσκαλεί τους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου στην στρογγυλή τράπεζα που διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-RenoInGR «Υπηρεσίες μίας στάσης για την ενεργειακή ανακαίνιση δημοτικών κτιρίων με στόχο την ενεργειακή μετάβαση».

Ο σκοπός της Στρογγυλής Τράπεζας είναι να κατανοηθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κυρίως οι μικροί δήμοι κατά τη λήψη αποφάσεων και εκτέλεση των διαδικασιών ενεργειακού εκσυγχρονισμού των κτιρίων τους και να συζητηθεί ο τρόπος και το είδος υποστήριξης από την Υπηρεσία μίας στάσης που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE – RenoInGR.

Παρόλο που πολλοί δήμοι έχουν θέσει στόχους μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος και έχουν ενσωματώσει αντίστοιχες δράσεις στα επιχειρηματικά τους σχέδια, η υλοποίηση τους καθυστερεί λόγω έλλειψης πόρων τόσο οικονομικών όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Αρκετοί δήμοι έχουν ενταχθεί στην πρωτοβουλία «Σύμφωνο των Δημάρχων» και έχουν αναπτύξει σχέδια δράσης για βιώσιμη ενέργεια, αλλά η εφαρμογή τους παραμένει προβληματική.

Η έλλειψη πόρων είναι ακόμη πιο έντονη στους μικρούς και μεσαίους δήμους και ιδιαίτερα σε αυτούς που βρίσκονται σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές, καθώς αντιμετωπίζουν επιπλέον ελλείψεις σε βασικές υποδομές όπως ανεπάρκεια ή απουσία τεχνικής υπηρεσίας.

Σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες προστίθενται οι απαιτήσεις για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης, στην οποία πρέπει όλοι να συμβάλλουν σε προκαθορισμένες χρονικές περιόδους.  Μεταξύ αυτών των απαιτήσεων, κεντρική θέση έχει η βελτίωση του κτιριακού αποθέματος με στόχο την ενεργειακή αυτάρκεια, τη σχεδόν μηδενική κατανάλωση και τη σημαντική μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, που σύμφωνα με τις νέες ευρωπαϊκές Οδηγίες για την ενεργειακή συμπεριφορά των κτιρίων πρέπει να συνοδεύεται από τη βελτίωση της ανθεκτικότητάς τους και των συνθηκών ευκρασίας στους εσωτερικούς χώρους.

Το έργο RenoInGR εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βοηθήσει τους δήμους να υπερβούν την έλλειψη πόρων και να προχωρήσουν άμεσα σε ενεργειακές αναβαθμίσεις ώστε να μειώσουν τις ενεργειακές δαπάνες τους. Μέσα από τη δημιουργία της Υπηρεσίας μίας στάσης, το RenoInGR θα διευκολύνει την ωρίμανση και χρηματοδότηση των έργων με δωρεάν υπηρεσίες κατά τη διάρκεια του έργου και μετά το 2028, χωρίς επιβάρυνση του δημοτικού προϋπολογισμού.

Για να επιτευχθεί ο στόχος της στρογγυλής τράπεζας και οι υπηρεσίες που θα παρέχονται από την Υπηρεσία μίας στάσης να είναι προσβάσιμες και αποτελεσματικές για κάθε κατηγορία Δήμου, μικρού, μεσαίου ή μεγάλου, είναι σημαντική η παρουσία και ενεργή συμμετοχή των Δήμων σ’ αυτήν.  Οι συζητήσεις θα εστιάσουν στα παρακάτω θέματα για τα οποία θα καταγραφούν α) η εσωτερική, εντός του Δήμου, διαδικασία λήψης απόφασης ή έγκρισης, β) οι δυσκολίες και τυχόν καθυστερήσεις που αντιμετωπίζονται σε κάθε συγκεκριμένο στάδιο της διαδικασίας ωρίμανσης ενός έργου, γ) ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση κάθε σταδίου και δ) ποια κανονιστικά κενά υπάρχουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Θέμα 1: Εντοπισμός των αναγκών για την ενεργειακή βελτίωση ενός κτιρίου  – Λήψη έγκρισης από τη Δημοτική Αρχή για την έναρξη της διαδικασίας ωρίμανσης και υλοποίησης της ενεργειακής ανακαίνισης.

Θέμα 2: Ομαδοποίηση και επιλογή κτιρίων – Προεκτίμηση του προϋπολογισμού της ενεργειακής βελτίωσης και διενέργεια διαδικασίας (προκήρυξη/ανάθεση) για την εκπόνηση της μελέτης

  • Στις περιπτώσεις που η στελέχωση του δήμου δεν επαρκεί, ποιος φορέας αναλαμβάνει την εκτέλεση των ως άνω εργασιών;

Θέμα 3: Αξιολόγηση αποτελεσμάτων και παραλαβή της μελέτης

Θέμα 4: Διερεύνηση των χρηματοδοτικών πόρων και διαμόρφωση χρηματοδοτικού σχεδίου

  • Τι είδους υποστήριξη χρειάζεται για την υιοθέτηση από την Δημοτική Αρχή εναλλακτικών λύσεων όπως η σύμβαση ενεργειακής απόδοσης (ΣΕΑ);

Θέμα 5: Προκήρυξη και σύμβαση της ενεργειακής ανακαίνισης

Σημειώνεται ότι είναι δυνατή η διαδικτυακή συμμετοχή και παρακολούθηση του Εργαστηρίου μέσω του ακόλουθου συνδέσμου της πλατφόρμας Zoom:

Join Zoom Meeting

https://us06web.zoom.us/j/86839319471?pwd=tfZdZlDUZRbK0wI1a56wR0jMGfooO2.1

 

Meeting ID: 868 3931 9471

Passcode: 754181

 

Η παρουσία και η ενεργή συμμετοχή των Δήμων θα συμβάλει σημαντικά στην επιτυχία της εκδήλωσης.

 

Ακολουθεί η ατζέντα της στρογγυλής τράπεζας.

 

 

 

 

 

Στρογγυλή τράπεζα

Τεχνική και οικονομική υποστήριξη των δήμων για την επίσπευση του ενεργειακού εκσυγχρονισμού των δημοτικών κτιρίων

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE – RENOINGR

 

10 Οκτωβρίου 2024

Επιμελητήριο Κυκλάδων, Σύρος

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

9:00 – 9:30 Προσέλευση
9:30–9:45 Καλωσόρισμα από Εκπρόσωπο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και από τον Συντονιστή του έργου
9:45-10:00 Παρουσίαση του έργου RenoInGR ΕΜΠ – Καθηγ. Δ. Ασημακόπουλος
10:00-10:15 Στόχοι της στρογγυλής τράπεζας ΕΥΔΙΤΗ – Ε. Αθανασάκου
10:15-10:30 Διάλειμμα καφέ
10:30–11:45 Διοικητικές και τεχνικές απαιτήσεις ωρίμανσης έργων ενεργειακού εκσυγχρονισμού –Δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες και επιθυμητοί τρόποι υποστήριξης από τη δομή RenoInGR Εκπρόσωποι δήμων, εταίροι RenoInGR, Συντονισμός συζήτησης ΕΥΔΙΤΗ
11:45-12:00 Διάλειμμα καφέ
12:00-13:15 Χρηματοδότηση και προκήρυξη υλοποίησης του ενεργειακού εκσυγχρονισμού- Δυσκολίες, ελλείψεις και επιθυμητοί τρόποι υποστήριξης από τη νέα δομή RenoInGR Εκπρόσωποι δήμων, εταίροι RenoInGR, Συντονισμός συζήτησης ΚΑΠΕ
13:15-13:30 Συμπεράσματα ΕΜΠ – ΕΥΔΙΤΗ
13:30 -14:30 Ελαφρύ γεύμα

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ