Κάλυμνος: Δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) προκειμένου στη συνέχεια να μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ Κω

1
44

Στο χώρο πάνω από το Βιολογικό Καθαρισμό Καλύμνου , σχεδιάζεται η δημιουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) ,όπου θα πραγματοποιούνται όλες οι προβλεπόμενες εργασίες παραλαβής και μεταφόρτωσης απορριμμάτων και η τοποθέτηση τους εντός απορριμματοδεκτών (container) προκειμένου στη συνέχεια με κατάλληλα οχήματα μεταφοράς να προωθούνται με θαλάσσια μεταφορά σε λιμάνι της Κω και στη συνέχεια οδικώς στο ΧΥΤΑ Κω.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Kalymnos News ο Γενικός Διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Χρήστος Γαμβρούδης χθες Τετάρτη και σήμερα Πέμπτη, 25και 26 Σεπτεμβρίου 2024, συνοδευόμενος από κλιμάκιο μηχανικών πραγματοποίησε αυτοψία στον χώρο που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί ο ΣΜΑ και κατέγραψαν στοιχεία προκειμένου να ξεκινήσουν οι μελέτες, αδειοδοτήσεις και οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου όπου πρόκειται να εγκατασταθεί ο εξοπλισμός . Να σημειώσουμε ότι επειδή η θέση του χώρου μεταφόρτωσης είναι προσωρινή, ο απαιτούμενος εξοπλισμός για τη μεταφόρτωση θα είναι φορητός, λυόμενος, είτε κινητός έτσι ώστε να μπορεί να απεγκατασταθεί ή να μεταφερθεί σε πιθανή νέα θέση.

Ο ανάδοχος που θα προκύψει από το διαγωνισμό με δική του ευθύνη, μέριμνα και δαπάνες οφείλει να τοποθετήσει – εγκαταστήσει τον απαραίτητο εξοπλισμό για την λειτουργία του χώρου μεταφόρτωσης απορριμμάτων

Ο χώρος δημιουργίας του ΣΜΑ θα υποδειχθεί από την Αναθέτουσα Αρχή( ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου). Η διαμόρφωση, τα έργα υποδομής, η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση και η αδειοδότηση του χώρου αποτελούν ευθύνη της Αναθέτουσας Αρχής.

Παραθέτουμε χάρτη με την ενδεικτική χωροθέτηση του ΣΜΑ (εντός του κίτρινου περιγράμματος) και χάρτη περιοχής

Είδος εισερχόμενων απορριμμάτων

Στα απορριμματοκιβώτια του αναδόχου θα γίνεται φόρτωση μόνο των ΑΣΑ με κωδικό ΕΚΑ 20 23 01. Δεν θα πραγματοποιείται φόρτωση των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας, ογκωδών στερεών αποβλήτων, πράσινων υπολειμμάτων όπως προϊόντα κηπουρικών εργασιών, ειδικών αποβλήτων όπως απόβλητα ηλεκτρικού ηλεκτρονικού εξοπλισμού, μπαταριών και συσσωρευτών, μεταχειρισμένων ελαστικών και αδρανών υλικών και υλικών κατεδαφίσεων, τα οποία με ευθύνη του Δήμου Καλυμνίων θα πρέπει να οδηγούνται προς άλλες κατάλληλες αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις.

Τρόπος εκτέλεσης της υπηρεσίας

Τα απορριμματοφόρα τα οποία συλλέγουν τα σύμμεικτα αστικά απορρίμματα βάσει του προγράμματος αποκομιδής του Δήμου Καλυμνίων, μετά την πλήρωσή τους, εισέρχονται στον χώρο του σταθμού μεταφόρτωσης, όπου θα αποθέτουν το φορτίο τους και θα επιστρέφουν κενά στο πρόγραμμα αποκομιδής για την συνέχιση της υπηρεσίας τους.
Στο χώρο μεταφόρτωσης αρχικά γίνεται ο έλεγχος τους τόσο ως προς τα απαιτούμενα συνοδευτικά έγγραφα αυτού (άδειες κυκλοφορίας, κλπ.), όσο και ως προς το είδος του μεταφερόμενου απορρίμματος. Στη συνέχεια, το απορριμματοφόρο όχημα κινείται προς το χώρο εκφόρτωσης/ μεταφόρτωσης, όπου αφού προσέλθει μέσω της κατασκευασμένης ράμπας ή μεταφορικής ταινίας, σταθμεύει προσωρινά, κατά τρόπο, ώστε το οπίσθιο μέρος του οχήματος με ανοιχτή τη θύρα της απορριμματοφόρας υπερκατασκευής να εφάπτεται στην χοάνη απόρριψης των απορριμμάτων. Ακολουθεί η εκκένωση-απόρριψη του μεταφερόμενου απορρίμματος μέσω της χοάνης απ’ ευθείας στον εξοπλισμό μεταφόρτωσης

Σημειώνεται ότι τα απορρίμματα δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με την εδαφική επιφάνεια σε καμία περίπτωση, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος στραγγίσματος και διήθησης στο έδαφος καθώς και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου. Απαγορεύεται επίσης η εκφόρτωση των απορριμμάτων επί του εδάφους και η μεταφορά τους με φορτωτή εντός των containers. Τα στραγγίσματα από τη διαδικασία μεταφόρτωσης θα πρέπει να οδηγούνται με ασφάλεια στην δεξαμενή αποχέτευσης του ΣΜΑ.

Η υπηρεσία λόγω της μεγάλης πληθυσμιακής διακύμανσης η οποία οφείλεται στην έντονη τουριστική κίνηση που παρατηρείται στο νησί διακρίνεται στις ακόλουθες περιόδους:
✓ Χαμηλή Περίοδος: 16 Σεπτεμβρίου ως 14 Μαΐου
✓ Υψηλή Περίοδος: 15 Μαΐου έως 15 Σεπτεμβρίου
Η συχνότητα λειτουργίας του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων θα είναι η ακόλουθη:
✓ 6 ήμερη αποκομιδή ανά εβδομάδα για τη Χαμηλή Περίοδο.
✓ 7 ήμερη αποκομιδή ανά εβδομάδα για την Υψηλή Περίοδο.

πηγη: https://kalymnos-news.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. καλόφάγωτα μποχαλαράδες. Ψηφίσατε χατζηλακούβα και τα σκυλιά του και σας φόρτωσε και τα σκουπίδια των καλύμνιων, Εύγε στην ξενοδόχο και τον …πόντιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ