Απίστευτη υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης και υπεξαίρεσης χρημάτων από λογαριασμό επιχειρηματία της Κω

0
14210
Μια απίστευτη υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης και υπεξαίρεσης χρημάτων από λογαριασμό επιχειρηματία της Κω απασχόλησε το Ειρηνοδικείο της Κω που υποχρέωσε σε αποζημίωση την τράπεζα με την οποία συνεργαζόταν.
Το ιστορικό της υπόθεσης έχει σύμφωνα με την απόφαση ως εξής:
Ο ενάγων είναι πελάτης της εναγομένης τράπεζας και διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό, από όπου και ασκεί όλες τις συναλλαγές που αφορούν στην επιχειρηματική του δραστηριότητα. Για τις ανάγκες των συναλλαγών του χρησιμοποιεί εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της εναγομένης ως είθισται πλέον στις καθημερινές συναλλαγές.
Στις 14 Ιουνίου 2022 και περί ώρα 13:30 αποπειράθηκε να πραγματοποιήσει συναλλαγή μεταφοράς χρηματικού ποσού μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος της εναγόμενης τράπεζας και από τον τραπεζικό λογαριασμό που διατηρεί σε αυτή με τη χρήση δύο κωδικών ασφαλείας (username και password).
Η συναλλαγή δεν πραγματοποιήθηκε για άγνωστους λόγους και προσπάθησε και για δεύτερη φορά και πάλι ανεπιτυχώς.
Και στις δύο απόπειρες εμφανίστηκε ηλεκτρονικό μήνυμα από την εναγόμενη το οποίο τον ενημέρωνε ότι έπρεπε να απευθυνθεί σε κάποιο υποκατάστημα της τράπεζας.
Αμέσως επικοινώνησε περί ώρα 14:06:55 με υπάλληλο του υποκαταστήματος της εναγόμενης στην Κω και τον ενημέρωσε για την αδυναμία πραγματοποίησης της συναλλαγής.
Η αρμόδια υπάλληλος τον ενημέρωσε ότι λόγω του πέρατος ωραρίου δεν υπήρχε χρόνος να μεταβεί στο υποκατάστημα για να πραγματοποιήσει εκεί την συναλλαγή και έπρεπε να επιχειρήσει ξανά μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος της τράπεζας μετά από κάποιες ώρες (το απόγευμα). Η εν λόγω υπάλληλος του συνέστησε να εισέλθει στο ηλεκτρονικό σύστημα της τράπεζας και να αλλάξει το ημερήσιο όριο των συναλλαγών του λογαριασμού του από μέγιστο όριο των 4.000 ευρώ που είχε οριοθετήσει στο ποσό των 12.000 ευρώ ανά ημέρα που ήταν και το ποσό που επιθυμούσε να μεταφέρει, παρά το γεγονός ότι κατά το παρελθόν είχε πραγματοποιήσει αντίστοιχη συναλλαγή υπέρ του ορίου και μάλιστα με αποδέκτη τον τραπεζικό λογαριασμό σε συνεργάτη του στην Βουλγαρία, όπως επιθυμούσε να πράξει. Στη συνέχεια και ακολουθώντας τη συμβουλή της υπαλλήλου της τράπεζας πραγματοποίησε αλλαγή του ημερήσιου ορίου συναλλαγών του λογαριασμού του.
Ακολουθώντας πάλι τη συμβουλή της υπαλλήλου της τράπεζας αποπειράθηκε εκ νέου να πραγματοποιήσει την συναλλαγή στις 20:00-20:30 περίπου της ίδιας μέρας και αφού προηγουμένως είχε αλλάξει το όριο των ημερήσιων συναλλαγών.
Η δεύτερη αυτή προσπάθεια το απόγευμα, έγινε μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και όχι μέσω κινητού τηλεφώνου όπως είχε γίνει η πρώτη προσπάθεια. Αφού εισήλθε στο σύστημα από σταθερό υπολογιστή στην οικία του αποπειράθηκε για τρίτη φορά να πραγματοποιήσει την συναλλαγή, η οποία ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε, και πάλι για άγνωστους λόγους. Αφού εξήλθε του συστήματος, απενεργοποίησε τον υπολογιστή.
Στις 21:04:33 έλαβε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την εναγόμενη το οποίο τον ενημέρωνε ότι η συναλλαγή είχε πραγματοποιηθεί και θα αποστέλλονταν στην άλλη τράπεζα μέσα σε πέντε λεπτά. Αμέσως μετά στις 21:05:54 έλαβε νέο μήνυμα από την εναγόμενη, με το οποίο τον ενημέρωνε ότι είχε επιτυχώς αλλαγή του ημερήσιου ορίου συναλλαγών του, από το ποσό των 12.000 ευρώ στο ποσό των 50.000 ευρώ.
Αμέσως μετά την ειδοποίηση αυτή και αντιλαμβανόμενος ότι έχει γίνει παραβίαση του συστήματος τραπεζικών συναλλαγών, άρχισε να προσπαθεί να επικοινωνήσει με την εναγόμενη τηλεφωνικά και μέσω του συστήματος τηλεφωνικής εξυπηρέτησης πελατών στο τηλεφωνικό της κέντρο που ισχύει για όλη την Ελλάδα.
Κατόρθωσε να επικοινωνήσει με την εναγόμενη στις 21:46:37. Η τηλεφωνική του επικοινωνία διήρκησε 17:05 λεπτά, κατά την διάρκεια της οποίας ενημέρωσε την εκπρόσωπο της εναγομένης ότι έχει παραβιαστεί ο τραπεζικός του λογαριασμός, και οι συναλλαγές και τροποποιήσεις που έγιναν σε αυτόν δεν έγιναν από εκείνον και τις αμφισβητεί.
Η εκπρόσωπος της εναγομένης τον συμβούλευσε να επικοινωνήσει την επόμενη μέρα το πρωί (15-06-2022) με το υποκατάστημα της εναγομένης στην νήσο Κω, προκειμένου να προβεί σε παραπέρα ενέργειες για την αμφισβήτηση της συναλλαγής και την αποφυγή μεταφοράς των χρημάτων από τον λογαριασμό του.
Στη συνέχεια την επόμενη μέρα προσήλθε στο υποκατάστημα για να πραγματοποιήσει την συναλλαγή, όπου πληροφορήθηκε ότι είχε υπάρξει παράνομη και μη εξουσιοδοτημένη ηλεκτρονική συναλλαγή από το λογαριασμό του σε άγνωστο λογαριασμό, που προφανώς δεν ανταποκρινόταν στην μεταφορά που επιθυμούσε να πραγματοποιήσει. Αμέσως προέβη σε αμφισβήτηση της συναλλαγής και ζήτησε να σταματήσει η μεταφορά των χρημάτων λαμβάνοντας υπόψη του όπως τον ενημέρωσε η τράπεζα ότι η μεταφορά αφορούσε σε λογαριασμό τράπεζας εξωτερικού και επομένως υπήρχε χρόνος να αμφισβητηθεί και να σταματήσει η μεταφορά των χρημάτων.
Η τράπεζα τον ενημέρωσε ότι θα μεριμνούσε για την άμεση αντίδραση και ενημέρωση της αλλοδαπής τράπεζας προκειμένου να μπλοκαριστεί η μεταφορά.
Το πρόβλημα είχε διογκωθεί εξαιτίας της αυξήσεως του ορίου που πραγματοποίησε κατ’ εντολή υπαλλήλου της τράπεζας καθώς η αύξηση του ορίου από τις 4.000 ευρώ στις 12.000 ευρώ οδήγησε σε τριπλασιασμό του ποσού που υπεξαιρέθηκε από τον λογαριασμό του.
Μετά από ενημέρωση της τράπεζας στις 15 Ιουνίου 2022, τις πρώτες πρωινές ώρες, συνέταξε και κατέθεσε δήλωση αμφισβητήοεως της συναλλαγής αφού προηγουμένως είχε εξηγήσει με λεπτομέρεια στους υπαλλήλους της τράπεζας την υπεξαίρεση του ποσού των 12.000 ευρώ από τον λογαριασμό του.
Η τράπεζα τον ενημέρωσε ότι θα ερευνούσε άμεσα το ζήτημα για να διαπιστωθούν οι συνθήκες υπεξαιρέσεων των ποσών και θα καταβάλλονταν προσπάθεια να ακυρωθεί η συναλλαγή πριν γίνει η μεταφορά των χρημάτων σε τράπεζα του εξωτερικού και στο χρόνο εκείνο ήταν προφανές ότι η συναλλαγή δεν είχε ολοκληρωθεί, ωστόσο τίποτα από τα ανωτέρω δεν έγινε.
Το Ειρηνοδικείο υποχρέωσε την εναγόμενη να καταβάλει στον ενάγοντα το ποσό των 12.000 € με το νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής.
Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Αλκιβιάδης Χατζαντώνης.
πηγη: dimikratiki.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ