Κάλυμνος: ‘Έφυγε” από τη ζωή ο βετεράνος Γυμναστής Γιάννης Κουτούζης (Δυναμίτης)

0
64

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024, ο βετεράνος Καθηγητής Σωματικής Αγωγής και προπονητής Ιωάννης Θ.Κουτούζης

Ο Γιάννης Κουτούζης γεννήθηκε στην Κάλυμνο πριν 92 χρόνια στις 6 Δεκεμβρίου 1932.

Υπήρξε μία εμβληματική μορφή για το Κολλέγιο Αθηνών όπου υπηρέτησε, ενώ είχε κι ένα ξεχωριστό πέρασμα ως ποδοσφαιριστής αλλά και ως γυμναστής από την ομάδα του Παναθηναϊκού .Υπήρξε επίσης προπονητής Στίβου και Ενόργανης Γυμναστικής. Γνωστός με το προσωνύμιο “Δυναμίτης” για τη δυναμικότητα του και ως Καλύμνιος ,αλλά και του “αήττητου” ,γιατί  ο Γιάννης Κουτούζης υπήρξε μέλος της ιστορικής ποδοσφαιρικής ομάδας του ΠΑΟ του 1964, η οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα αήττητη, με 26 νίκες και 6 ισοπαλίες.

Ο εκλιπών υπεραγαπούσε την ιδιαιτέρα του Πατρίδα την Κάλυμνο την οποία προέβαλε με κάθε ευκαιρία σε μαθητές του στο Κολλέγιο Αθηνών, που εξελίχθηκαν ως πολιτικά πρόσωπα και κατέλαβαν υπουργικές ή άλλες θέσεις.

Ο Γιάννης Κουτούζης τιμήθηκε και βραβεύτηκε αρκετές φορές για την προσφορά του στον αθλητισμό.

Ενδεικτικά να θυμίσουμε:

  1. Στις 19 Οκτωβρίου 2015 σε ειδική τελετή πριν την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα Παναθηναϊκού-ΠΑΣ Γιάννινα, βραβεύτηκε από τον Παναθηναϊκό και τον Α΄ αντιπρόεδρο του ΠΑΟ Βασίλη Κωνσταντίνου, παλαίμαχο τερματοφύλακα του συλλόγου, για την πολυετή και πολύτιμη προσφορά του στο «τριφύλλι» ως ποδοσφαιριστής και στη συνέχεια ως γυμναστής των ποδοσφαιρικών τμημάτων του συλλόγου. Ήταν μια επιβράβευση πορείας θριάμβων μισού και πλέον αιώνα με την «οικογένεια» του   Παναθηναϊκού.

2. Πριν ένα χρόνο τον Ιούνιου 2023 ένα ακόμη πολύ ευχάριστο γεγονός, του οποίου η γενεσιουργός  αιτία βρισκόταν στη  μακρινή δεκαετία του 1965- 1975, ήρθε να συμπληρώσει τις  ” απολαβές” της ευδόκιμης επαγγελματικής πορείας του Καλύμνιου γυμναστή προπονητή Ιωάννη Θ. Κουτούζη. Η Ελληνική Γυμναστική Ακαδημία βασιζόμενη στο παρακάτω απόσπασμα του περιοδικού  ” Γυμναστική και Αθλητισμός” εκδόσεως της  “Ενωσεως Γυμναστών Ελλάδος” Μάϊος 1964, προχώρησε  στην αναδρομική αλλά τόσο ευγενική χειρονομία , που  μετουσίωσε  σε πράξη το χρέος  της ευγνωμοσύνη του Γυμναστικού Κόσμου και της  κοινωνίας.

Απόσπασμα από την πρόσκληση για να τιμηθεί ο Ιωάννης Κουτούζης

…Κατά την επίδειξη της διδος Τσάπο (καθηγήτριας Σχολής Σωματικής Αγωγής στη Βουδαπέστη)…θα επιθυμούσαμε να συγχαρούμε τον Έλληνα καθηγητή της Σωματική Αγωγής του Κολλεγίου Αθηνών και προπονητήν της Αθλητικής Γυμναστικής του Π.Α.Ο. Ιωάννην Κουτούζη,δια την πρωτοπόρον εργασίαν του….παρουσίασε ένα θαυμάσια γυμνασμένο τμήμα του Π.Α,Ο.στο δίζυγο και μονόζυγο….Ένας νέος σημειώνει τα πρώτα βήματα της αναβιώσεως εις τον τόπον μας ενός αθλήματος το οποίον ανέδειξε πολλούς Ελληνας Ολυμπιονίκας εις τους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνας..

Η ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΑΠΟΝΟΜΗ

Η τιμητική απονομή στον Γιάννη Κουτούζη έγινε από τον ολυμπιονίκη και πολλές φορές παγκόσμιο πρωταθλητή ΛΕΥΤΈΡΗ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑ και τους Αθανάσιο Σταθόπουλο και Κωνσταντίνο Πανταζή, πρόεδρο και γενικό γραμματέα της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας.

Ο Γιάννης Κουτούζης παντρεμένος με την Καλυμνιά εκπαιδευτικό Φανή Καπελλά απέκτησαν 2 αγόρια. Τον Θόδωρο που δυστυχώς σε νεαρά ηλικία έφυγε από τη ζωή και τον Μανώλη Κουτούζη , ένα διαπρεπή νέο επιστήμονα, με πλούσιο Πανεπιστημιακό και συγγραφικό έργο που πρόσφατα, στις 24 Ιουλίου 2024 εξελέγη ως ο πρώτος Πρύτανης του  Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, 

Η εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στις 3.00 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Πανόρμου στην Κάλυμνο.

Το Kalymnos News και οι συνεργάτες του εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στη σύζυγο του Φανή, στο γιό του Μανώλη και στους οικείους του.

Παραθέτουμε στη μνήμη του, video του Kalymnos News με μία όμορφη συζήτηση που είχαμε μαζί του πριν 4 χρόνια περίπου, την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 το πρωί, μέσα στο τρεχαντήρι του στην Ιχθυόσκαλα στου Βουβάλη.

Ο εκλιπών διέθετε εντυπωσιακή πνευματική διαύγεια και με δυνάμεις εφήβου όπως ο ίδιος έλεγε αλλά και έδειχνε μέχρι τελευταία

Πηγη: Kalymnos News

Γ. ΠΑΠΠΑΣ- ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ «ΔΥΝΑΜΙΤΗ» ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

Αποχώρησε από τη φιλόξενη  αγκαλιά της Καλύμνου και την εγκόσμια αγάπη των μαθητών του, ο Καθηγητής Σωματικής Αγωγής και Προπονητής, Γιάννης Κουτούζης.

Ο 93άχρονος Καλύμνιος  έφηβος, γνωστός και ως «Δυναμίτης»  άφησε ως μεγάλη παρακαταθήκη την εκτίμηση και το θαυμασμό των μαθητών του, στο Κολλέγιο Αθηνών και στην αγαπημένη του ομάδα τον Παναθηναϊκό, όπου η αποδοτικότητά του, άφησε εποχή. Λάτρης της φύσης, ασχολήθηκε τα πρόσφατα χρόνια στο νησί του, με εργασίες της γης και της θάλασσας, ενώ, με την  εντυπωσιακή διαύγεια μυαλού που τον διέκρινε, μελετούσε και αφομοίωνε τα συγγράμματα του Νίκου Καζαντζάκη, από τον οποίο επηρεάστηκε ως προς τον τρόπο σκέψης.

Η μεγάλη οικογένεια των οικείων και των συγγενών του και η ακόμα πιο μεγάλη των μαθητών του, αλλά και εμάς, των φίλων του, που είχαμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε από κοντά, θρηνούμε σήμερα, για την απώλεια της πολυσχιδούς προσωπικότητας,  του  φίλου μας, Γιάννη. Του αγαπημένου Δυναμίτη της Καλύμνου. Ας είναι η μνήμη του αιώνια…

Γιάννης Παππάς

Βουλευτής Δωδ/σου Ν.Δ.

τ. Υφυπουργός Ναυτιλίας

& Νησιωτικής Πολιτικής

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ