Αποκλείει το Υπ. Τουρισμού από τον Οδηγό Michelin τα νησιά μας Επίκαιρη Ερώτηση Νικητιάδη στη Βουλή

0
24

Αποκλείει το Υπ. Τουρισμού από τον Οδηγό Michelin τα νησιά μας

Επίκαιρη Ερώτηση Νικητιάδη στη Βουλή

Επανέρχεται με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και τ. Υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης για το θέμα της ακατανόητης άρνησης από πλευράς Υπουργείου Τουρισμού επέκτασης της συνεργασίας του ΕΟΤ με τον Οδηγό Michelin και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, εκτός Αθηνών, καθώς  και της έλλειψης σχεδίου και στρατηγικής για τη προβολή της ελληνικής γαστρονομίας. Η επίκαιρη ερώτηση κατατέθηκε την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου και απευθύνεται στην Υπουργό Τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη.

Συμφώνως με το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης στις 6 Δεκεμβρίου 2023 είχε τεθεί από τον κ. Νικητιάδη το θέμα της υπογραφείσας συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) με τον εγνωσμένου κύρους διεθνώς Οδηγό Michelin. Η ανάδοχος εταιρεία ανέλαβε τη σύνταξη του Οδηγού Michelin αποκλειστικώς και μόνον για την Αθήνα έναντι ποσού 458.800,00 €, αποκλειομένων, έτσι, κορυφαίων τουριστικών προορισμών, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κως, η Νάξος, η Κέρκυρα, οι οποίοι διαθέτουν σήμερα εστιατόρια  ιδιαιτέρως υψηλού επιπέδου.  

Η απάντηση του Υπουργείου Τουρισμού στις 2 Ιανουαρίου 2024 όχι μόνον δεν εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η εν λόγω συνεργασία περιορίστηκε αποκλειστικώς στην Αθήνα, αλλά πολύ περισσότερο κατέστη σαφές ότι ουδόλως εξετάζει το Υπουργείο το ενδεχόμενο να επεκταθεί η συνεργασία και σε άλλες περιοχές της χώρας μας. Συγκεκριμένως, η απάντηση του Υπουργείου Τουρισμού αναφέρει ότι «..η υφιστάμενη συνεργασία με το διεθνή Όμιλο Michelin θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την σταδιακή προβολή και ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και προϊόντων και άλλων περιοχών-τουριστικών προορισμών σε όλη την Επικράτεια..», ενώ, σε ό,τι αφορά την προώθηση της γαστρονομίας εν γένει, το Υπουργείο Τουρισμού επικαλείται την υλοποίηση ενός έργου ανάδειξης του αγροτουρισμού και της γαστρονομίας, συνολικού προϋπολογισμού 17.185 χιλ. €, που δεν σχετίζεται και ούτε συγκρίνεται με τη προβολή και προώθηση που θα μπορούσε να προσφέρει ο Οδηγός Μichelin με διακρίσεις και βραβεύσεις με αστέρια Michelin στα υψηλού επιπέδου εστιατόρια τουριστικών προορισμών.

Η Κυβέρνησή της ΝΔ δεν έχει αναπτύξει ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο για τον τουρισμό, ενώ η  όλως περιορισμένη συνεργασία του Ε.Ο.Τ. με τον Οδηγό Μichelin αποδεικνύει την εκ μέρους της έλλειψη στρατηγικής και οράματος για την ανάδειξη της πλούσιας γαστρονομίας της χώρας μας. Στην Ελλάδα και δη στους κορυφαίους διεθνώς τουριστικούς προορισμούς, ως ανωτέρω αναφέρθηκαν, λειτουργούν σήμερα εστιατόρια ιδιαιτέρως υψηλού επιπέδου, τα οποία, μεταξύ άλλων, προάγουν τη γαστρονομική μας παράδοση.

 

Ο κ. Νικητιάδης ερωτά την αρμόδια Υπουργό, για ποιόν ή ποιούς λόγους η υπογραφείσα συμφωνία συνεργασίας με τον Οδηγό Μichelin  περιορίστηκε αποκλειστικώς και μόνον στην Αθήνα και δεν επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές ή και ολόκληρη τη χώρα; Γιατί αρνείται η Κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης της συνεργασίας του ΕΟΤ με τον Οδηγό Μichelin και για άλλες περιοχές της χώρας μας, παρά επικαλείται έργα τα οποία δεν μπορούν να συμβάλλουν στην υψηλού επιπέδου γαστρονομία της χώρας μας;

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενος της επίκαιρης ερώτησης

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, ..-9-2024

Προς: Υπουργό Τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη

Θέμα: Έλλειψη σχεδίου και στρατηγικής για τη προβολή της ελληνικής γαστρονομίας – Ακατανόητη η άρνηση επέκτασης της συνεργασία του ΕΟΤ με τον Οδηγό Μichelin και σε άλλες περιοχές της χώρας μας.

Κυρία Υπουργέ,

Mε την υπ’ αριθμ. πρωτοκ. 2146/6-12-2023 ερώτηση προς το Υπουργείο σας θέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα σε ό,τι αφορά την από 22-9-2022 υπογραφείσα συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) με τον εγνωσμένου κύρους διεθνώς Οδηγό Michelin. Όπως αναφέραμε, η ανάδοχος εταιρεία ανέλαβε τη σύνταξη του Οδηγού Michelin αποκλειστικώς και μόνον για την Αθήνα έναντι ποσού 458.800,00 €, αποκλειομένων, έτσι, κορυφαίων τουριστικών προορισμών, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κως, η Νάξος, η Κέρκυρα, οι οποίοι διαθέτουν σήμερα εστιατόρια  ιδιαιτέρως υψηλού επιπέδου.

 

Στην υπ’ αριθμ. πρωτοκ. 1286/2-1-2024 απάντησή σας όχι μόνον δεν μας εξηγήσατε τους λόγους για τους οποίους η εν λόγω συνεργασία περιορίστηκε αποκλειστικώς στην Αθήνα, αλλά πολύ περισσότερο κατέστη σαφές ότι ουδόλως εξετάζετε το ενδεχόμενο να επεκτείνετε τη συνεργασία και σε άλλες περιοχές της χώρας μας. Συγκεκριμένως, αναφέρατε ότι «..η υφιστάμενη συνεργασία με το διεθνή Όμιλο Michelin θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την σταδιακή προβολή και ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και προϊόντων και άλλων περιοχών-τουριστικών προορισμών σε όλη την Επικράτεια..», ενώ, σε ό,τι αφορά την προώθηση της γαστρονομίας εν γένει, επικαλεστήκατε την υλοποίηση ενός έργου ανάδειξης του αγροτουρισμού και της γαστρονομίας, συνολικού προϋπολογισμού 17.185 χιλ. €, που δεν σχετίζεται και  συγκρίνεται με τη προβολή και προώθηση που θα μπορούσε να προσφέρει ο Οδηγός Μichelin με διακρίσεις και βραβεύσεις με αστέρια Michelin στα πλείστα υψηλού επιπέδου εστιατόρια έτερων  τουριστικών προορισμών της χώρας μας.

Δεδομένου ότι η Κυβέρνησή σας δεν έχει αναπτύξει ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο για τον τουρισμό, ενώ η  όλως περιορισμένη συνεργασία του Ε.Ο.Τ. με τον Οδηγό Μichelin αποδεικνύει την εκ μέρους σας έλλειψη στρατηγικής και οράματος για την ανάδειξη της πλούσιας γαστρονομίας της χώρας μας.

Δεδομένου ότι στη χώρα μας και δη στους κορυφαίους διεθνώς τουριστικούς προορισμούς, ως ανωτέρω αναφέρθηκαν, λειτουργούν σήμερα εστιατόρια ιδιαιτέρως υψηλού επιπέδου, τα οποία, μεταξύ άλλων, προάγουν τη γαστρονομική μας παράδοση.

 

Ερωτάται η Υπουργός:

  1. Για ποιόν ή ποιούς λόγους η υπογραφείσα συμφωνία συνεργασίας με τον Οδηγό Μichelin περιορίστηκε αποκλειστικώς και μόνον στην Αθήνα και δεν επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές ή και ολόκληρη τη χώρα;
  2. Γιατί αρνείστε να εξετάσετε το ενδεχόμενο επέκτασης της συνεργασίας του ΕΟΤ με τον Οδηγό Μichelin και για άλλες περιοχές της χώρας μας, παρά επικαλείστε έργα τα οποία δεν μπορούν να συμβάλλουν στην υψηλού επιπέδου γαστρονομία της χώρας μας;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Γεώργιος Νικητιάδης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ