Ρόδος: Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στα Μαριτσά – Ισχυρές δυνάμεις θα παραμείνουν στο σημείο όλη τη νύχτα

0
3166

Υπό έλεγχο τέθηκε η επικίνδυνη φωτιά στην περιοχή των Μαριτσών, αλλά ωστόσο ισχυρές δασοπυροσβεστικές δυνάμεις θα παραμείνουν όλο το βράδυ σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Η φωτιά, που εκδηλώθηκε στην 1 παρά τέταρτο το μεσημέρι, πήρε πολύ γρήγορα διαστάσεις καθώς στην περιοχή επικρατούσαν άνεμοι μέτριας έντασης, καίγοντας χαμηλή βλάστηση, ξερά χόρτα και δασική περιοχή λίγο αργότερα.

Αμέσως στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, σήμανε συναγερμός, όπως επίσης και στην πολιτική προστασία του Δήμου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Οι εθελοντικές ομάδες του νησιού, μετέβησαν επίσης στο σημείο πολύ γρήγορα, ενώ εθελοντές και μηχανήματα βαρέου τύπου πήραν αμέσως θέση μάχης, για να αποκόψουν το επικίνδυνο μέτωπο της φωτιάς και να μην προχωρήσει σε κατοικημένες περιοχές.

Κίνδυνος για μονάδες της 95 ΑΔΤΕ

Με εντολή του διοικητή της Π.Υ Ρόδου, στο σημείο μετακινήθηκαν 60 πυροσβέστες μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, δύο ομάδες πεζοπόρου της 11ης ΕΜΟΔΕ, 20 οχήματα, 3 Α/Φ 3 Ε/Π και εθελοντές, ενώ μεγάλη ήταν η συνδρομή από μηχανήματα έργου και υδροφόρες του Δήμου της Ρόδου.

Στο σημείο της φωτιάς μετέβησαν από τα πρώτα λεπτά, ο δήμαρχος Ρόδου κος Αλέξανδρο ς Κολιάδης, αναβάλλοντας όλες τις προγραμματισμένες συσκέψεις και συνεδριάσεις στις οποίες επρόκειτο να συμμετάσχει, ο αντιπεριφερειάρχης κος Χρήστος Ευστρατίου καθώς επίσης και στελέχη του πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιόικησης, συνδράμοντας έτσι το έργο των πυροσβεστών.

Ο φόβος επέκτασης του μετώπου

Από την πρώτη στιγμή που εντοπίστηκε η φωτιά, ήχησε και πάλι στη Ρόδο συναγερμός μέσω του 112, προειδοποιώντας έτσι επισκέπτες και κατοίκους της περιοχής να είναι προσεκτικοί για την φωτιά που εκδηλώθηκε.

Επειδή στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει μεγάλο δάσος και διάσπαρτες κατοικίες, ο φόβος των αρμοδίων αρχών ήταν να μην υπάρξει επέκταση της φωτιάς σε αυτά τα σημεία. Για τον λόγο αυτό, δόθηκε εντολή να βρίσκονται σε ετοιμότητα αστυνομικοί, έτσι ώστε να είναι σε θέση να εκκενώσουν πολύ γρήγορα τις κατοικίες, από τους ιδιοκτήτες που βρίσκονταν μέσα σε αυτές.

Επίσης, σε μικρή ακτίνα από το σημείο που εκδηλώθηκε η φωτιά, βρίσκεται μονάδα της 95 ΑΔΤΕ και για τα λόγο αυτό, δόθηκε επίσης εντολή από το επιτελείο της 95 να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να ληφθούν τέτοιου είδους πρόσθετα μέτρα.

Μιλώντας στη «Ρ» ο αντιπεριφερειάρχης , υπεύθυνος πολιτικής προστασίας κος Χρήστος Ευστρατίου, επισήμανε ότι η χθεσινή φωτιά ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη αλλά ευτυχώς, όλοι όσοι συμμετείχαν στον έλεγχο και την κατάσβεσή της, είτε από εδάφους είτε από αέρος λειτούργησαν άψογα, συντονισμένα και αποτελεσματικά καταφέρνοντας έτσι να περιορίσουν τη φωτιά.

Ο ίδιος εξήρε τη συμβολή των πυροσβεστών, των εθελοντών, των ομάδων που συνέδραμαν στην κατάσβεση αλλά και τον συντονισμό των εναέριων μέσων (4 που ήρθαν στη Ρόδο από άλλες περιοχές και 3 που εδρεύουν εδώ στο νησί μας).

Μέχρι αργά το βράδυ, στο σημείο της πυρκαγιάς, παρέμειναν ισχυρές δασοπυροσβεστικές δυνάμεις, για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης των μικρών και μεγάλων μετώπων που είχαν ελεγχθεί.

Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό του υπαίτιου

Στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου από το ανακριτικό τμήμα, ξεκίνησαν ήδη από χθες την συγκέντρωση πληροφοριών και στοιχείων, αναφορικά με το πώς μπορεί να ξεκίνησε μια τέτοια πυρκαγιά.

Στο σημείο που εκδηλώθηκε, από τις πρώτες πληροφορίες, φαίνεται ότι υπήρξε ανθρώπινη δραστηριότητα και για το λόγο αυτό, γίνονται έρευνες σε βάθος για τον εντοπισμό του υπαίτιου που ενδέχεται να προκάλεσε την πυρκαγιά.

πηγη: rodiaki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ