ΝΙΚΗ: Άμεση επίλυση του προβλήματος ανεύρεσης στέγης σε νεοδιόριστους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς στα ακριτικά νησιά

0
6476

Σε απόγνωση βρίσκονται κάθε χρόνο χιλιάδες νεοδιόριστοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς αδυνατούν να βρουν αξιοπρεπή και σε προσιτή τιμή στέγη, ειδικά σε τουριστικά και ακριτικά νησιά της χώρας μας.

Το πρόσφατο (προχθεσινό) περιστατικό με τον δάσκαλο που υπηρετεί στο χωριό Γεννάδι της νότιας Ρόδου και ο οποίος καταγγέλλει ότι κοιμάται στο αυτοκίνητο, διότι αδυνατεί να βρει σε προσιτή τιμή στέγη,  δυστυχώς, δεν είναι το μόνο!

Οι μισθοί πείνας που παίρνουν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί και αναπληρωτές , δεδομένης και της συνεχιζόμενης αχαλίνωτης ακρίβειας και αισχροκέρδειας στα τρόφιμα και στο ρεύμα, μαζί με τα υψηλά ενοίκια σπιτιών, που εκτός των άλλων είναι και δυσεύρετα στα τουριστικά νησιά, συνθέτουν το πρόβλημα για το οποίο η Κυβέρνηση κωφεύει συστηματικά!

Πώς είναι δυνατόν ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός με μισθό της τάξεως των 800 ευρώ να μπορέσει να επιβιώσει, όταν τα ενοίκια για ένα αξιοπρεπές κατάλυμα είναι από 400 ευρώ και πάνω;

Το πρόβλημα, ως γνωστόν, είναι εντονότερο στα τουριστικά νησιά, όπως στη Ρόδο και την Κω, διότι τα σπίτια προς ενοικίαση είναι δυσεύρετα λόγω της παρατεταμένης τουριστικής περιόδου και της  εξάπλωσης των Airbnb και γενικά των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Οι περισσότερες μισθώσεις σπιτιών από εκπαιδευτικούς ξεκινάνε στην καλύτερη περίπτωση τέλος Σεπτέμβρη ή και Οκτώβρη πολλές φορές και λήγουν αναγκαστικά τέλος Ιούνη, διότι τα σπίτια διατίθενται για τη διαμονή τουριστών, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο να αναζητούν δωμάτια σε ξενοδοχεία για τη διαμονή τους (μία λύση επίσης ακριβή)  και αρκετές φορές δεν βρίσκουν!

Το πρόβλημα έχει καταγγελθεί επανειλημμένα από τις τοπικές ΕΛΜΕ, αλλά η πολιτεία σταθερά αδιαφορεί με ολέθριες συνέπειες τόσο για τους εκπαιδευτικούς, όσο και για την επαρκή στελέχωση των σχολείων, αφού πολλοί διορισμοί δεν γίνονται αποδεκτοί λόγω αυτής της κατάστασης!

Η πολιτεία καλείται άμεσα:

  • Να μεριμνήσει για την αξιοπρεπή ΔΩΡΕΑΝ στέγαση των νεοδιόριστων και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, μισθώνοντας κτίρια του δημοσίου, ξενοδοχεία κλειστά (ή τμήματα αυτών) ή σπίτια, μέχρι να τακτοποιηθεί η στέγασή τους στις περιοχές όπου κλήθηκαν να υπηρετήσουν.
  • Να παρέχει επίδομα ενοικίου στους αναπληρωτές και νεοδιόριστους που υπηρετούν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, ειδικά σε περιοχές (π.χ. τουριστικά νησιά) όπου τα ενοίκια είναι υψηλά.
  • Να εφαρμόσει επιτέλους το Ν. 4483/2017, άρθρο 32, με τον οποίο υπάρχει η δυνατότητα ΔΩΡΕΑΝ σίτισης και στέγασης αναπληρωτών εκπαιδευτικών (αλλά και άλλων δημοσίων υπαλλήλων), που δεν είναι κάτοικοι των περιοχών,απόδήμους που χαρακτηρίζονται ως ορεινοί κατά το 50%και με πληθυσμό έως 30.000 κατοίκους και από νησιωτικούς δήμους της χώρας κάτω των 18.000 κατοίκων. Η πολιτεία να εξασφαλίσει στους Δήμους τα απαραίτητα κονδύλια για ΔΩΡΕΑΝ στέγαση των εκπαιδευτικών σε κατάλληλα κτίρια, ξενοδοχεία ή σπίτια, όπως προβλέπει ο ανωτέρω νόμος.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να ενδιαφερθεί ΑΜΕΣΑ και με τη διαδικασία του ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ για την επίλυση του προβλήματος καθότι η σχολική περίοδος ξεκινά σε λίγες μέρες.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ