Ποιος ήταν ο Μάρκος Καραναστάσης

0
8531

Κάποιοι λίγοι συμπολίτες, ανάμεσά τους ο κουμπάρος του, Κώστας Βαρδέλης, θυμούνται τον Μάρκο Καραναστάση, από τη θητεία του στη Νομαρχία Δωδεκανήσου, στη Ρόδο.

Ο Μάρκος Καραναστάσης απεβίωσε στο Νέο Ηράκλειο Αττικής, στις 7 Αυγούστου, λίγες ώρες μετά τα 96α γενέθλιά του.

Ήταν ο πρωτογιός τού Γεωργίου και της Σεβαστής Καραναστάση. Είχε γεννηθεί στις 6 Αυγούστου του 1928, στην Καρδάμαινα της Κω. Στη διάρκεια της Κατοχής τελείωσε το Ιταλικό Δημοτικό Σχολείο. Στην ηλικία των δέκα έως δεκατεσσάρων ετών εργάστηκε στα κτήματα των γονιών του.

Μεταπολεμικά φοίτησε στο Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο (εξατάξιο), τα οποία τελείωσε μέσα σε τέσσερα χρόνια.
Το 1949, με τη βοήθεια τού τότε γυμνασιάρχη του, Παπαθεοφάνους, διορίστηκε στο Επαρχείο Κω. Το 1951/52 υπηρέτησε ως έφεδρος ανθυπίλαρχος στο Ιππικό, στη Λάρισα, ανήκοντας στην πρώτη σειρά Δωδεκανησίων που υπηρέτησαν στον Ελληνικό Στρατό.

Το 1953 μετατέθηκε στη Γενική Διοίκηση Δωδεκανήσου, την κατοπινή Νομαρχία, στη Ρόδο. Παράλληλα, σπούδασε εκείνη την περίοδο στην Πάντειο Σχολή Πολιτικών Επιστημών.

Ένας από τους καθηγητές του στη Σχολή ήταν ο Μιχ. Στασινόπουλος, ο μετέπειτα πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μετά την αποφοίτησή του, υπέραλε το πτυχίο του στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο τον μετάταξε στην Α’ κατηγορία επιστημονικού προσωπικού των υπαλλήλων του.
Στη Νομαρχία Δωδεκανήσου υπηρέτησε για μία δεκαετία στο τμήμα τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σ’ αυτή τη θέση, τον γνώριζαν οι δήμαρχοι και οι πρόεδροι κοινοτήτων του νομού, οι οποίοι έτρεφαν στο πρόσωπό του ιδιαίτερη εκτίμηση.
Μετά το 1963, υπηρέτησε κατά σειράνστις Νομαρχίες Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Αττικής και ως τμηματάρχης στο υπουργείο Εσωτερικών. Αποχώρησε από τη Νομαρχία Σάμου με τον βαθμό του διευθυντή.

Την περίοδο 1964/65, είχε υπηρετήσει στο γραφείο του αείμνηστου Γιάννη Ζίγδη, τότε υπουργού Βιομηχανίας. Εκεί γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του, Μαίρη Ζερβάκου, με την οποία απέκτησε τον γιο του Γιώργο, καθηγητή Αγγλικών και εκδότη των βιβλίων του.

Ο Γιώργος και η Αουρόρα, η νύφη του, του χάρισαν δύο εγγονές, τις οποίες υπεραγαπούσε.
Ο Μ.Κ. ορίστηκε το 1974 από το υπουργείο Εσωτερικών οργανωτικός, υπεύθυνος για τη διεξαγωγή των πρώτων ελεύθερων εκλογών, μετά την πτώση της Χούντας.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, ασχολήθηκε συστηματικά με τη συγγραφή 20 περίπου βιβλίων, τα οποία καλύπτουν όλο το φάσμα των θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού. Το σπουδαιότερο από τα έργα του, το οποίο έτυχε γενικής αποδοχής απ’ όλους τους ΟΤΑ της χώρας, είναι η κατ’ άρθρον ερμηνεία του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, μια έκδοση 1.200 σελίδων!

Μπορεί να λεχθεί, ότι υπήρξε πρωτοπόρος σ’ αυτό τον τομέα.
Λόγω της μεγάλης του εμπειρίας στα θέματα της Τ.Α. κλήθηκε και υπηρέτησε ως ειδικός σύμβουλος του νομάρχη Ανατολικής Αττικής και του γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών.

Με αφορμή τα 80ά του γενέθλια, οι δήμοι Ηρακλειδών, Δικαίου και Κω συνδιοργάνωσαν στις 7 Αυγούστου του 2008, τελετή για να τον τιμήσουν για την προσφορά του στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στον αυλόγυρο του Δημοτικού Σχολείου της Καρδάμαινας, όπου εκτός από τα συγγενικά του πρόσωπα, παρευρέθηκαν πολλοί συγχωριανοί του και αυτό τον χαροποίησε ιδιαίτερα.

Ο Μάρκος Καραναστάσης έζησε με την οικογένειά του στο Νέο Ηράκλειο Αττικής, κοντά στα 60 χρόνια.
Ήταν άνθρωπος τού καθήκοντος και της προσφοράς, ιδιαίτερα συμπονετικός με τους απλούς ανθρώπους.

Την προηγούμενη Δευτέρα, 12 Αυγούστου, τον συνόδευσαν στην τελευταία κατοικία του, εκτός από τα μέλη της οικογένειά του και οι φίλοι του, οι αδελφοί του Κλεάνθης, Αριστείδης και Θανάσης, τ’ανίψια και μικρανίψια του. Τώρα αναπαύεται στο Κοιμητήριο του Παλαιού Ηρακλείου.

Υ.Γ. Τα στοιχεία για τη ζωή και το έργο τού Μάρκου Καραναστάση έδωσε στη  «Ροδιακή» ο μικρότερος αδελφός του, Θανάσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ