«Τα μισά όπως είχαμε πει»: Το ντοκουμέντο του εκβιασμού από την υπάλληλο του ΕΦΚΑ που ζητούσε «μίζα» από γυναίκα για επίδομα αναπηρίας

1
4847

ΕΦΚΑ: Βίντεο ντοκουμέντο από τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της υπαλλήλου που ζητούσε μίζα για επίδομα αναπηρίας

Καταλυτικό ρόλο στην αποκάλυψη της δράσης της έπαιξαν οι συνομιλίες που είχε με συναδέλφους της για την υπόθεση

«Τα μισά όπως είχαμε πει». Αυτό είναι το μήνυμα που απέστειλε η υπάλληλος του ΕΦΚΑ στη γυναίκα που εκβίαζε προκειμένου να διευθετήσει υπόθεση που αφορούσε στην καταβολή του επιδόματος αναπηρίας στη μητέρα της.

Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία ντοκουμέντο που εξασφάλισε και παρουσιάζει το protothema.gr, η υπάλληλος, αμέσως μετά την έγκριση της αίτησης για την καταβολή του επιδόματος αναπηρίας, απέστειλε στην καταγγέλλουσα ένα μήνυμα στο οποίο της έγραψε: «Κ…, τα μισά όπως είχαμε πει».

efka-chat-es

Από εκείνη τη στιγμή και μετά άρχισε να μετρά η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψή της η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από επισταμένη έρευνα των στελεχών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ.

Καταλυτικό ρόλο στην αποκάλυψη της δράσης της έπαιξαν οι συνομιλίες που είχε με έτερους συναδέλφους της για την υπόθεση καθώς και με την ίδια την καταγγέλλουσα στην οποία είχε διαμηνύσει πως αν δεν της δώσει 4.000 ευρώ τότε η καταβολή του επιδόματος που εκ του νόμου δικαιούνταν η μητέρα της δεν θα γίνει ποτέ. Τελικά, επειδή η γυναίκα δεν είχε πολλά χρήματα, η υπάλληλος του ΕΦΚΑ «έριξε νερό στο κρασί της» και είπε στην καταγγέλλουσα να της δώσει 2.000 ευρώ με το που εγκριθεί το αίτημα και άλλες 2.000 ευρώ στη συνέχεια.

Μάλιστα, για τις «απαιτήσεις» της ήταν ενήμερος και ο σύζυγός της ο οποίος επίσης εμπλέκεται στην υπόθεση. Για την παράδοση του ποσού ορίστηκε ραντεβού στην Αθήνα. Κατόπιν αυτών στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. προσημείωσαν τα χρήματα και εν συνεχεία τα παρέδωσαν στη γυναίκα που με τη σειρά της τα έδωσε στην υπάλληλο. Μετά λοιπόν από τη συνάντηση αστυνομικοί ακινητοποίησαν την υπάλληλο και της πέρασαν χειροπέδες.

Νέα έρευνα για κακούργημα από το Εσωτερικών Υποθέσεων

Αυτό ωστόσο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα των αστυνομικών, η εν λόγω υπάλληλος δεν είχε καμία αρμοδιότητα που να αφορά στην έγκριση των επιδομάτων αναπηρίας. Αντίθετα ήταν υπεύθυνη για τη συγκρότηση υγειονομικών επιτροπών για αναπηρικές συντάξεις. Αυτό που έκανε ουσιαστικά στην προκειμένη περίπτωση είναι να πει ψέματα στη γυναίκα ότι θα μεσολαβήσει για την υπόθεση της μητέρας της και στη συνέχεια να καλεί συχνά τους συναδέλφους της που την χειρίζονταν πιέζοντας τους να την προχωρήσουν χωρίς φυσικά αυτοί να έχουν την παραμικρή ιδέα για τις πραγματικές προθέσεις της.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι στον σπίτι της βρέθηκαν μέσα σε φακέλους και σε διαφορετικά σημεία περίπου 62.000 ευρώ. Ποσό πολύ μεγάλο το οποίο και θα πρέπει να δικαιολογήσει. Παράλληλα μετά την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εντόπισαν κάποιες ύποπτες συνομιλίες μεταξύ της συλληφθείσας και έτερης συναδέλφου της στις οποίες γινόταν λόγος για τοποθετήσεις συγκεκριμένων ατόμων σε συγκεκριμένες θέσεις.

Το ύψος των χρημάτων σε συνδυασμό με τις συνομιλίες αυτές οδήγησαν την εισαγγελέα να διατάξει να διενεργηθεί νέα έρευνα από τα στελέχη του Εσωτερικών Υποθέσεων που να αφορά σε τυχόν αδικήματα που αντιβαίνουν στο καθήκον της, δηλαδή στη συγκρότηση υγειονομικών επιτροπών.

ΕΦΚΑ: Καρέ καρέ η σύλληψη της υπάλληλου τη στιγμή που χρηματίζεται – Δείτε βίντεο

Σε διαθεσιμότητα η υπάλληλος που ζητούσε «μίζα» για καταβολή επιδόματος αναπηρίας, γνώριζε και ο σύζυγός της

efka-arthrou-0
Βίντεο με τη στιγμή της σύλληψης της 49χρονης υπαλλήλου του ΕΦΚΑ που πιάστηκε με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα στο χέρι, έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Η 56χρονη καταγγέλλουσα βγαίνει από το μπλε αυτοκίνητο. Δευτερόλεπτα αργότερα φτάνει στο σημείο δίκυκλο με δύο άνδρες της ΕΛΑΣ που παρακολουθούν τις κινήσεις. Στη συνέχεια η καταγγέλλουσα απομακρύνεται και αμέσως φτάνει στο σημείο ένα ταξί το οποίο κλείνει τον δρόμο του αυτοκινήτου και σε αυτό το όχημα μέσα βρίσκονται αστυνομικοί που συλλαμβάνουν την 49χρονη.

Δείτε το βίντεο:

ΕΦΚΑ: Καρέ καρέ η σύλληψη της υπάλληλου τη στιγμή που χρηματίζεται
«Αν δεν πληρώσεις, δεν θα πάρεις το επίδομα»

Υπενθυμίζεται πως χειροπέδες στην υπάλληλο του ΕΦΚΑ για δωροληψία πέρασαν την Τετάρτη (7/8) στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. καθώς, όπως κατήγγειλε η 56χρονη, η συλληφθείσα της ζήτησε 4.000 ευρώ προκειμένου να διεκπεραιώσει μία υπόθεση της μητέρας της (καταβολή επιδόματος λόγω αναπηρίας). Μάλιστα η υπάλληλος φέρεται να της δήλωσε πως αν δεν «βάλει το χέρι στην τσέπη» δεν θα εισπραχθεί το επίδομα ποτέ.

Παράλληλα η γυναίκα ανέφερε στους αστυνομικούς ότι και ο σύζυγος της υπαλλήλου γνώριζε για την απαίτηση του χρηματικού ποσού εκ μέρους της και μάλιστα επενέβαινε για την τελική διευθέτηση του ζητήματος. Στη συνέχεια και δεδομένης της οικονομικής αδυναμίας της καταγγέλλουσας, τελικά η υπάλληλος δέχθηκε να της παραδοθεί σε δύο ισόποσες δόσεις το ποσό των 2.000 ευρώ ανάλογα με την πορεία καταβολής του επιδόματος.

Ακολούθησε αστυνομική έρευνα στο πλαίσιο της οποίας έγινε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. Έτσι από το περιεχόμενο των επικοινωνιών καταδείχθηκε ότι η υπάλληλος είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με έτερους υπαλλήλους του Ε.Φ.Κ.Α., προκειμένου να ενημερώνεται για την εξέλιξη της αίτησης και να παρεμβαίνει για την επιτάχυνση της διαδικασίας.

Επίσης, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες και με την ίδια την καταγγέλλουσα όπου την ενημέρωνε για την εξέλιξη της υπόθεσης. Τελικά, την περασμένη Τρίτη (6/8) η υπάλληλος, αφού ενημερώθηκε από υπάλληλο του Ε.Φ.Κ.Α. για την θετική εξέλιξη της αίτησης, απαίτησε στη συνέχεια από την καταγγέλλουσα τις 2.000 ευρώ που είχαν συμφωνήσει.

Για την παράδοση του ποσού ορίστηκε ραντεβού την επόμενη ημέρα στην Αθήνα. Κατόπιν αυτών στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. προσημείωσαν τα χρήματα και εν συνεχεία τα παρέδωσαν στη γυναίκα που με τη σειρά της τα έδωσε στην υπάλληλο. Μετά λοιπόν από τη συνάντηση αστυνομικοί ακινητοποίησαν την υπάλληλο και της πέρασαν χειροπέδες.

Εκτός από το προσημειωμένο χρηματικό ποσό που βρέθηκε στην κατοχή της, σε σωματική έρευνα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 320 ευρώ, μία κινητή τηλεφωνική συσκευή, μία συσκευή ψηφιακής αποθήκευσης δεδομένων (USB) και πέντε φύλλα με ιδιόχειρες σημειώσεις, ενώ σε έρευνα στην κατοικία της βρέθηκε συνολικά το χρηματικό ποσό των 61.530 ευρώ.

Επιπροσθέτως, από την ανάλυση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων προέκυψε ότι η συλληφθείσα είχε ύποπτες τηλεφωνικές επικοινωνίες με έτερη υπάλληλο του Ε.Φ.Κ.Α., με την οποία συνεννοούνταν προκειμένου να τοποθετούν στις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές, ιατρούς της επιλογής τους, προκειμένου να εξυπηρετούν μη εξακριβωμένους μέχρι τώρα σκοπούς τους.

Σε διαθεσιμότητα η υπάλληλος

Επίσης, την άμεση αναστολή άσκησης καθηκόντων και παραπομπή στο πειθαρχικό για την υπάλληλο που κατηγορείται για δωροληψία, αποφάσισε η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, καταδικάζοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το φαινόμενο διαφθοράς.

Όπως ανέφερε ο e-ΕΦΚΑ σε ανακοίνωσή του, «το περιστατικό αυτό, για το οποίο κατηγορείται η υπάλληλος, πέρα από τη σοβαρότητά του, αντιβαίνει στις αξίες της διαφάνειας, της ηθικής και της ακεραιότητας, που διέπουν τη λειτουργία του φορέα.

Η διοίκηση του φορέα παραμένει προσηλωμένη στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για τη θωράκιση της διαφάνειας και της αξιοκρατικής αξιολόγησης σε κάθε πτυχή της λειτουργίας των υπηρεσιών του. Οι εσωτερικοί έλεγχοι θα ενισχυθούν και θα συνεχιστούν με αυστηρότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ και να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον».

Ειδήσεις σήμερα:

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. NAI…ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΒΟΥΗΞΑΝ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ…ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΘΕΣΗ ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΡΑΝΕΙ ….ΑΝ ΗΤΑΝ ΑΝΤΡΑΣ ΩΧ ΑΜΑΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ