Ρόδος: Έκκληση ακτιβιστών για τα γαϊδουράκια «ταξί» – Για κακομεταχείριση μιλά η DailyMail, δείτε βίντεο

2
5897

Φιλόζωοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσής του είτε λόγω του καύσωνα, είτε γιατί αναγκάζονται να μεταφέρουν υπέρβαρους τουρίστες ή ακόμη και βαριά φορτία

Στην πρακτική του να χρησιμοποιούνται γαϊδουράκια για την μεταφορά τουριστών σε σημεία της Ρόδου αναφέρεται σε εκτενές άρθρο της η βρετανική εφημερίδα DailyMail η οποία φιλοξενεί εκκλήσεις φιλοζωικών οργανώσεων προκειμένου να παύσει η κακοποίησή τους, όχι μόνο στη Ρόδο αλλά και σε άλλους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς όπως η Σαντορίνη και η Ύδρα.

Στην Ελλάδα, τα γαϊδουράκια έχουν χρησιμοποιηθεί ιστορικά ως μέθοδος μεταφοράς αγαθών, καθώς και ως κύριο μέσο προσωπικής μεταφοράς στους στενούς και απότομους δρόμους των νησιών.

Όπως αναφέρεται, δεκάδες γαϊδουράκια στο ειδυλλιακό νησί της Ρόδου υποφέρουν στον βωμό της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς χρησιμοποιούνται ως «ταξί» για να μεταφέρουν υπέρβαρους παραθεριστές σε απότομες πλαγιές. Ακτιβιστές κρούουν τον κώδωνα και μοιράζονται οδυνηρές εικόνες από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν τα άτυχα ζώα. Η τοπική ομάδα ακτιβιστών για τα ζώα Liber Life Rhodes διεξάγει εκστρατεία για την ευημερία των γαϊδουριών στη Λίνδο τα τελευταία τρία χρόνια και για «όλη την κακοποίηση των ζώων που συμβαίνει στο νησί της Ρόδου».

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια τουρίστες συρρέουν στην Ελλάδα για να απολαύσουν τις ηλιόλουστες παραλίες και τα αρχαία μνημεία της. Με την άνθηση της τουριστικής βιομηχανίας, τα γαϊδουράκια έχουν γίνει δημοφιλής ατραξιόν, που συχνά χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν ανθρώπους και βαριές αποσκευές.

Η πόλη της Λίνδου στη Ρόδο, η οποία είναι χτισμένη γύρω από την αρχαία Ακρόπολη στην κορυφή ενός βουνού, βασίζεται στα τετράποδα ζώα εργασίας για τη μεταφορά των παραθεριστών, οι οποίοι μπορεί να προτιμούν να φτάσουν στα ιστορικά σημεία του νησιού με τα «ταξί της Λίνδου».

Παρουσιάζονται ως ειδυλλιακά, τα θρυλικά ελληνικά ταξί με γαϊδούρια εμφανίζονται συχνά σε ταξιδιωτικά φυλλάδια και καρτ ποστάλ, αλλά υπάρχει μια σκοτεινή πραγματικότητα στη δραστηριότητα που σημειώνεται στις λίστες αρκετών τουριστών.

Οι εικόνες που δημοσίευσε η Daily Mail από το Liber Life δείχνουν τα γαϊδούρια να αναγκάζονται να μεταφέρουν παχύσαρκους τουρίστες σε απότομες πλαγιές.

Gaidouria2
Gaidouria3
Gaidouria4
Γαϊδουράκι στην Ύδρα απεικονίστηκε να κουβαλά ψυγείο
Gaidouria5
Gaidouria6

Άλλες εικόνες δείχνουν ένα ζώο να κουβαλάει βαριά κούτσουρα, ενώ ένα άλλο γαϊδούρι φαίνεται να μεταφέρει ένα ψυγείο δεμένο στην πλάτη του.

Μιλώντας στη Mail Online για τον τουρισμό με γαϊδούρια στο νησί, η Alexandra Passaro από το Liber Life μίλησε για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν κάποια από τα γαϊδούρια της Λίνδου, εξηγώντας ότι αναγκάζονται να φορούν «βαριές» σέλες για ώρες κάθε μέρα σε θερμοκρασίες που φτάνουν τους 42 βαθμούς Κελσίου. Είπε επίσης ότι η καλύτερη λύση θα ήταν «να μην τα χρησιμοποιούμε καθόλου για μεταφορά», υποστηρίζοντας ότι αρκετοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ντόπιων και τουριστών «βλέπουν τα ζώα ως αντικείμενο και θεωρούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να τα χρησιμοποιούν για τη διασκέδασή τους».

Ένα βίντεο από το 2020 προκάλεσε οργή, καθώς έδειχνε τα γαϊδουράκια της Λίνδου κάτω από τον καυτό ήλιο, μια μέρα που η θερμοκρασία ήταν στους 34 βαθμούς Κελσίου, χωρίς ίχνος νερού στους κουβάδες τους.

Το βίντεο ανάγκασε τους ντόπιους να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στη μεταχείριση των γαϊδουριών στο νησί.

Ορισμένοι από τους ιδιοκτήτες των γαϊδουριών ανήκουν σε έναν τοπικό σύλλογο, με τον οποίο η Alexandra Passaro δήλωσε ότι η ίδια και η ομάδα της βρίσκονται «συνεχώς» σε συνομιλίες, προσφέροντάς τους συμβουλές για το πώς να βελτιώσουν την ευημερία των γαϊδουριών και να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Μέσω αυτών των δράσεων η Liber Life παρακολουθεί τυχόν τραυματισμούς των ζώων και έχει εγκαταστήσει θερμόμετρα κοντά στους σταθμούς γαϊδουριών, ώστε οι ιδιοκτήτες να γνωρίζουν πότε κάνει πολύ ζέστη για να δουλέψουν τα γαϊδούρια. Ενώ τα «ταξί της Λίνδου» αποτελούν μεγάλη τουριστική ατραξιόν στο νησί της Ρόδου, αρκετοί παραθεριστές έχουν συμμετάσχει στην καταδίκη της κακομεταχείρισής τους.

Δείτε βίντεο της DailyMail για τα γαϊδουράκια στη Σαντορίνη:

Σε μια ομάδα στο Facebook με την ονομασία Discover Rhodes, στην οποία οι άνθρωποι μοιράζονται τις εμπειρίες τους από το νησί, τα σχόλια σχετικά με την ευημερία των γαϊδουριών είναι πολλά.

Ένας χρήστης έγραψε: «Καημένα γαϊδουράκια στη Λίνδο. Όλοι στριμωγμένοι στο σταθμό γαϊδουριών φορτωμένοι και περιμένοντας τους τεμπέληδες υπέρβαρους τουρίστες να τους ανεβάσουν προς την Ακρόπολη. Πολύ σκληρό. Μου χάλασαν τη μέρα. Ο Θεός να τους βοηθήσει». Ένας άλλος σχολίασε: «Στη Λίνδο αυτή τη στιγμή. Όμορφο μέρος. Το μόνο πράγμα που με απογοητεύει είναι τα γαϊδούρια. Δεν είναι σωστό».

Άλλοι εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τη ζέστη και πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει τα ζώα. Μια ανάρτηση ανέφερε: «Πώς κοιμούνται οι άνθρωποι τη νύχτα βάζοντας τα παιδιά τους πάνω στα γαϊδουράκια για διασκέδαση σε αυτή τη ζέστη;… Αν κάνει πολύ ζέστη για τα παιδιά σας να περπατήσουν στο λόφο… μάλλον κάνει πολύ ζέστη για το γαϊδουράκι».

Gaidouria1

Ενώ οι ντόπιοι που κατέχουν και φροντίζουν τα γαϊδουράκια έχουν κατηγορηθεί για την κακομεταχείρισή τους, άλλοι άνθρωποι που τα έχουν επισκεφθεί έχουν πει ότι «η ευθύνη είναι των τουριστών» που καβαλάνε τα ζώα εξ αρχής.

Η Alexandra Passaro αναγνώρισε ότι πολλοί τουρίστες «δεν είναι ευχαριστημένοι με αυτό που συμβαίνει» και είναι γνωστό ότι «το κάνουν μεγάλο θέμα», αντιμετωπίζοντας τους ιδιοκτήτες και κάνοντας αναρτήσεις στο Facebook για την κακοποίηση που έχουν δει. «Αλλά τα γαϊδουράκια υπάρχουν σε αυτές τις συνθήκες επειδή είναι οι τουρίστες που τα καβαλάνε κάθε καλοκαίρι όλη μέρα», δήλωσε.

Η ομάδα έχει διαδώσει το μήνυμά της σε όλη τη Λίνδο, αναρτώντας αφίσες στα αγγλικά, ώστε οι τουρίστες να ενημερωθούν για τη σκοτεινή πραγματικότητα του τουρισμού με γαϊδούρια.

Gaidouria

«Αγαπητέ τουρίστα, ήρθες στην Ελλάδα με αεροπλάνο, ήρθες στην Ελλάδα με πλοίο, ήρθες στη Λίνδο με αυτοκίνητο, ήρθες εδώ για διακοπές. Μήπως τώρα είναι η ώρα να φερθείτε όλοι παραδοσιακά; Τα γαϊδουράκια δεν θα έπρεπε να είναι εδώ για τη διασκέδασή σας. Αφήστε τα να είναι ελεύθερα». Ένα άλλο φυλλάδιο γράφει: «Δεν είμαστε ελεύθεροι, μέχρι να είναι όλοι ελεύθεροι».

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Είναι συγκινητικό, πως οι άνθρωποι άρχισαν να νοιάζονται για τα γαϊδουράκια,

    μόλις σε 7.000 χρόνια από την «εξημέρωση» τους (βλ. ολοκληρωτική υποδούλωση τους)…!

    Ταχύτης φωτός!! Ανώτερος Νοητικά και Πνευματικά γαρ..!! 🙊🙈🙉

  2. το ακρος παραλογο και δηθεν ειναι αυτοι οι ακτιβιστες……πως γινετε να εχουν τετοια «$$$$ευεσθισια$$$$$ με τα ζωακια…τι χρημα παιζεει και τι συμφεροντα εξηπυρετουν αραγε!!!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ