Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε η ΑΧΕΠΑ ΕΛΛΑΣ στην Ηρωική Ν Κάσο

0
3179

ΘΕΜΑ: «Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε η ΑΧΕΠΑ ΕΛΛΑΣ στην Ηρωική Ν Κάσο»

  • Η Προεδρική Φρουρά, για τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των 200 χρόνων από το ολοκαύτωμα της Ηρωικής Ν. Κάσου.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η AHEPA HELLAS στην Κάσο, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από το ολοκαύτωμα της Ηρωικής Ν. Κάσου.

  • Η βιογραφία του Κασιώτη Νικολάου Μαυρή.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Πολιτιστική Ομάδα «Αρχιπέλαγος» και τον Δήμο Κάσου, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη «Νικόλαος Μαυρής».

Ο Νίκος Παπαδόπουλος και η Ευδοκία Βουβάλη, μέλη της Πολιτιστικής Ομάδας «Αρχιπέλαγος», παρουσίασαν την προσωπικότητα και το έργο του Νικ. Μαυρή, του πρώτου Γενικού πολιτικού Διοικητή της ελεύθερης Δωδεκανήσου, μέσα από ιστορικά τεκμήρια και πηγές. Δόθηκε επίσης η ευκαιρία στους παρευρισκόμενους, να παρακολουθήσουν, μια τηλεοπτική προβολή – αφιέρωμα για την ζωή του, ενός γνήσιου Έλληνα πατριώτη, ο οποίος υπήρξε  από τους πρωτεργάτες της επίλυσης του Δωδεκανησιακού ζητήματος.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο εκπρόσωπος του Κυβερνήτη της AHEPA HELLAS και πρόεδρος του τμήματος Κω, κ. Αντώνης Γιαννικουρής επισήμανε κατά τον χαιρετισμό του, την συνεργασία που είχε ο Νικ. Μαυρής με την AHEPA, πριν την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στον εθνικό κορμό λέγοντας χαρακτηριστικά:…«θα κάνω δυο αναφορές στο αρχείο του ευεργέτη της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου και ιδιοκτήτη του Εθνικού Κήρυκα μέχρι το 1947 (Φακ. 5 Ελληνικά Σωματεία Αμερικής – Εκπρόσωποι της Ελληνικής Ομογένειας – Φακ. 21 Εσωτερική λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής προς Αποκατάσταση του Ελληνικού Δικαίου.), του γιατρού Νικ. Μαυρή, ενός ομογενή που είχε ζήσει για πολλά χρόνια στην Νέα Υόρκη, που καταδεικνύουν την συνεργασία του δωδεκανήσιου πολιτικού με την μεγαλύτερη ελληνική Ομογενειακή Οργάνωση της Αμερικής (AHEPA), αλλά και την ιστορική συνεισφορά της AHEPA στην Δωδεκάνησο και τους αγώνες των νησιών».

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο Αντιπρόεδρος του τμήματος Ρόδου με καταγωγή από την Ηρωική Ν. Κάσο κ. Μηνάς Ηλιακώστας, απένειμε το επετειακό νόμισμα της AHEPA για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τους ομιλητές.

  • Εγκαίνια Έκθεσης: «Η ευζωνική στολή – Η ιστορική διαδρομή της μέσα από 40 έργα του Ιωάννη Μυλώνα».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Δήμο Ηρωικής Ν Κάσου, με την τιμητική παρουσία των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, στο Αμφιθέατρο του Γυμνασίου – ΛΤ Κάσου.

Η Κάσος υποδέχθηκε με ενθουσιασμό και σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και υπερηφάνειας τα εγκαίνια της έκθεσης, παρουσία τεσσάρων ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς στο κατάμεστο Αμφιθέατρο, όπου παρευρέθηκαν πλήθος κόσμου, από μεγάλους μέχρι και παιδιά, για να τιμήσουν αυτή τη μοναδική εκδήλωση.

Η έκθεση περιλαμβάνει 40 έργα του Ιωάννη Μυλωνά, τα οποία απεικονίζουν την ιστορική εξέλιξη της ευζωνικής στολής, από την εποχή της δημιουργίας της έως σήμερα.

Ακολούθησε η παρουσίαση της ευζωνικής στολής από τους αξιωματικούς της Προεδρικής Φρουράς, ενώ οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά την τέχνη και την ιστορία που περιβάλλουν την ευζωνική στολή, η οποία αποτελεί σύμβολο ελληνικής παράδοσης και ηρωισμού.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο εκπρόσωπος του Κυβερνήτη της AHEPA HELLAS και πρόεδρος του τμήματος Κω, κ. Αντώνης Γιαννικουρής επισήμανε κατά τον χαιρετισμό του, για την σημασία της εμβληματικής παρουσίας των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς στις επετειακές εκδηλώσεις των 200 χρόνων από το Ολοκαύτωμα του νησιού, λέγοντας:…«Η AHEPA, ως ο μεγαλύτερος ελληνικός Ομογενειακός Οργανισμός, με πάνω από έναν αιώνα προσφοράς στην Ελλάδα και στον απανταχού Ελληνισμό, δεν θα μπορούσε να μην δώσει το ΠΑΡΟΝ, σε αυτήν την εμβληματική χρονιά για την Κάσο και τα Δωδεκάνησα. Η φιλοξενία της έκθεσης, είναι η λιγότερη πράξη ανταπόδοσης, για την προσφορά των Κασιωτών στους αγώνες του έθνους για ελευθερία και ανεξαρτησία.

Η παρουσία των τεσσάρων Ευζώνων στις εκδηλώσεις, αποτελεί ύψιστη τιμή για τα ακριτικά Δωδεκάνησα αλλά κυρίως για τον Δήμο Ηρωικής Ν Κάσου.

Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Σακελλαροπούλου, που με πατριωτικό αίσθημα ανταποκρίθηκε ΑΜΕΣΑ στο κάλεσμά μας, σε μια πράξη υψηλού εθνικού συμβολισμού, στηρίζοντας την προτροπή μας, η έκθεση να συμπεριληφθεί στο επίσημο καλεντάρι για τα 200 χρόνια του Ολοκαυτώματος».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ