Πρωτιά για τα γυμνάσια Αντιμάχειας, Ζηπαρίου και ΓΕΛ Αντιμάχειας, στον 8ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό με το τραγούδι «Αλκυόνα»

3
11403
«Αλκυόνα ή το ταξίδι της Ιφιγένειας»: Διεθνής διάκριση με πρωτιά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στα δημόσια σχολεία της Κω!
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Κως κατακτά το πρώτο βραβείο στο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό «Έλληνες της Ανατολής: Πόντος, Μικρασία, Θράκη».  Τα γυμνάσια Ζηπαρίου, Αντιμάχειας καθώς και το Γενικό Λύκειο Αντιμάχειας συνεργάστηκαν  υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού μουσικής κ. Γεωργίας Χαραλαμποπούλου και το αποτέλεσμα δικαίωσε τους μαθητές και τους Εκπαιδευτικούς που ενισχύουν τέτοιες πρωτοβουλίες. Μια πρωτοβουλία που στηρίχθηκε από τους τρεις διευθυντές των σχολικών μονάδων του νησιού μας.
Το Πρώτο Διεθνές Βραβείο στην κατηγορία project στον 8ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό «Έλληνες της Ανατολής: Πόντος, Μικρασία, Θράκη» αποτελεί και μοναδική διάκριση για την Περιφέρεια Δωδεκανήσου αφού η διάκριση έγινε ανάμεσα σε 600 μαθητικές δημιουργίες δημόσιων και ιδιωτικών σχολικών μονάδων της χώρας μας, της Κύπρου καθώς και ελληνικών σχολείων του εξωτερικού.
Οι μαθητές της Κω κατάφεραν να μεταφέρουν στα πέρατα της οικουμένης με αφορμή την ιστορία του ποντιακού Ελληνισμού τον πόνο της προσφυγιάς,  μελετώντας Ευρυπίδη σε ένα ανατριχιαστικό ποίημα για την ξενιτιά, το οποίο μελοποίησαν  συμπράττοντας με το σύλλογο Ποντίων Κω,  με την  συμμετοχή των μουσικών του συλλόγου και  εμπλουτίστηκε με τη τη χορευτική ομάδα, του δραστήριου Κωακού  συλλόγου.
Η καλλιτεχνική δημιουργία τους «Αλκυόνα ή το Ταξίδι της Ιφιγένειας» είναι ένας «ύμνος» στην ιστορία μας. Η Ιφιγένεια και ο  ποντιακός ελληνισμός σ’ ένα αντίστροφο προσφυγικό ταξίδι σωτηρίας από μια αναίτια θυσία, συναντώνται στο περιεχόμενο του β’ στάσιμου της τραγωδίας του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Ταύροις».

Ο σύλλογος Ποντίων Κω, συνέβαλε στην εκτέλεση του τραγουδιού, «Αλκυόνα ή το ταξίδι της Ιφιγένειας»

Οι μαθητές των σχολείων της Κω,  μεταλαμπαδεύουν την ιστορία του Πόντου μέσα από την μελοποίηση ποιήματος του Ευριπίδη
με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους Γεωργίας Χαραλαμποπούλου
Ένα ξεχωριστό τραγούδι με το ηχόχρωμα της ποντιακής λύρας και στίχους στα νέα ελληνικά, το οποίο είναι εμπνευσμένο από την τραγωδία Ιφιγένεια εν Ταύροις, και αναφέρεται στην τραγωδία των Ελλήνων του Πόντου,  δημιούργησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες τριών σχολείων της Κω των Γυμνασίων Ζηπαρίου και Αντιμάχειας καθώς και του ΓΕΛ Αντιμάχειας. Για την παραγωγή και την οπτικοποίησή του σημαντική ήταν η συμβολή του συλλόγου Ποντίων Κω ο «Ξενιτέας».
                                  

Πηγή: https://www.kostv.gr/

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ