Επίκαιρη ερώτηση ΚΚΕ: Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στις θυγατρικές του ομίλου FTI

0
2090
Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, του εισοδήματος και της ασφάλισης των εργαζόμενων των θυγατρικών εταιρειών του γερμανικού τουριστικού ομίλου «FTI Touristik»
«Κυριολεκτικά στον αέρα βρίσκονται οι εργαζόμενοι των θυγατρικών εταιρειών του FTI, του τρίτος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πάροχος στην Ευρώπη, μετά την ανακοίνωση πτώχευσης της εταιρείας την προηγούμενη Δευτέρα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι και με καπιταλιστική ανάπτυξη και με κρίση, τα «σπασμένα» τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι.
Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα ο όμιλος απασχολούσε συνολικά 150 εργαζόμενους στο ταξιδιωτικό πρακτορείο «Meeting Point Hellas» θυγατρική της FTI, εκ των οποίων 100 άτομα στο Ηράκλειο Κρήτης. Επίσης, 2.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους σε ξενοδοχειακές μονάδες, που διαχειριζόταν ο όμιλος σε Κω, Ρόδο και Κέρκυρα. Οι εργαζόμενοι αυτοί ζουν την αβεβαιότητα του να μείνουν χωρίς εισόδημα και δουλειά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ταυτόχρονα, σε περίπτωση απόλυσης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην πάρουν δεδουλευμένα και αποζημίωση, λόγω του Πτωχευτικού Κώδικα που ευνοεί τράπεζες και κράτος. Στον αέρα βρίσκεται και η ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, με αποτέλεσμα οι εποχιακοί εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να μη δικαιούνται ταμείο ανεργίας. Την ίδια στιγμή, το γερμανικό κράτος έχει δεσμεύσει όλη την περιουσία του ομίλου και των θυγατρικών εταιρειών του και οι συνέπειες της πτώχευσης επηρεάζουν ευρύτερα εργαζόμενους, ιδιαίτερα ξενοδοχοϋπαλλήλους, εξαιτίας της ακύρωσης του συνόλου των κρατήσεων στις ξενοδοχειακές μονάδες που συνεργάζονταν με τον συγκεκριμένο όμιλο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ξενοδοχείου «Kiani Βeach Resort» στην Κρήτη που είχε αποκλειστικό συμβόλαιο κρατήσεων με τον συγκεκριμένο ταξιδιωτικό πάροχο.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:
– Να εξασφαλιστούν, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, μισθοί και οι ασφαλιστικές εισφορές για όλη την τουριστική σεζόν, συνολικά τα δικαιώματα των εργαζομένων στο τουριστικό πρακτορείο Meting Point Hellas, των εργαζόμενων σε ξενοδοχεία της Κω, Ρόδου και της Κέρκυρας και σε όποια ξενοδοχεία της Κρήτης επηρεάζονται από την πτώχευση. Να εξασφαλιστεί η συνέχιση της εργασίας όλων των εργαζομένων, χωρίς καμιά βλαπτική μεταβολή, όποιο κι αν είναι, τελικά, το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
– Σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας των παραπάνω επιχειρήσεων να διασφαλιστούν οι αποζημιώσεις, επίδομα αδείας, αποζημίωση άδειας, δώρο Χριστουγέννων και τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Επιπλέον, τα απαραίτητα ένσημα για ένταξη στο ταμείο ανεργίας. Για τους εποχιακούς εργαζόμενους του ομίλου με σύμβαση ορισμένου χρόνου, να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία και οι ασφαλιστικές εισφορές για όλο το διάστημα της σύμβασης και να υπάρξει πάγωμα οφειλών όλων των εργαζομένων του ομίλου σε εφορία, δήμους, λογαριασμούς ρεύματος – νερού και σε τράπεζες. Έκτακτο επίδομα οικονομικής ενίσχυσης όλων των εργαζομένων μέχρι να ξαναπιάσουν εργασία».

Επίσης, το ΚΚΕ κατέθεσε Επίκαιρες Ερωτήσεις για:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ