Δημήτρης Μυλωνάς: Για τον πρόσφατα εκλιπόντα Γεώργιο Προβόπουλο – Η αποσιώπηση της αρνητικής συμβολής του στο κλείσιμο-λουκέτο της Τράπεζας Δωδεκανήσου

0
5130

Αναγκαίο σημείωμα για το δημόσιο σχόλιο: «Για τον πρόσφατα εκλιπόντα Γεώργιο Προβόπουλο,  τέως  Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος» Η αποσιώπηση της αρνητικής συμβολής του στο κλείσιμο-λουκέτο  της Τράπεζας Δωδεκανήσου!

—Διάβασα στον Οικονομικό Ταχυδρόμο (ένθετο στο Βήμα της Κυριακής 2.6.2024 ) τα σχόλια των κυρίων Γιώργου Αλογοσκούφη και Νίκου Φιλιππίδη για τον εκλιπόντα τραπεζίτη Γ. Προβόπουλο.

Δεν θέλω να διαφωνήσω μαζί τους με το γνωστό ότι «οι αποθανόντες δεδικαίονται» αλλά δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην άστοχη και σκόπιμη (για μένα τουλάχιστον), υπ’ αριθμόν  97/3/8-12-2013, απόφαση της Τράπεζας Ελλάδος, προφανώς υπό τις ευλογίες του εκλιπόντα για το λουκέτο που έβαλε τότε στη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου.

Για το ιστορικό της Τράπεζας Δωδ/σου αναφέρω εν συντομία ότι ιδρύθηκε στις 23-2-1996 με την οικονομική συμμετοχή αποκλειστικά Δωδεκανησίων και κυρίως των κατοίκων μικρών νησιών και με πρωτοβουλία κοινωνικών και πολιτικών φορέων.

Πιστέψαμε στην αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα ίδρυσης και λειτουργίας τοπικής τράπεζας και σπεύσαμε να τη στηρίξουμε επενδύοντας σε μετοχές–μερίδες, άλλος από το υστέρημά τους και άλλοι από το περίσσευμα τους.

Έτσι, με λαϊκή συμμετοχή εξασφαλίστηκε η κεφαλαιουχική αρχική επάρκεια και αμέσως όλα τα νησιά μας απέκτησαν τραπεζικά υποκαταστήματα, γεγονός που συνέβαλε στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του νησιωτικού συμπλέγματος επί 17 χρόνια.

—Και τι έγινε στις 8-12-2013;

Τότε, δηλαδή ύστερα από 17 χρόνια ελέγχου και παρακολούθησης, η εποπτεύουσα Τράπεζα Ελλάδος της λειτουργίας της Τράπεζας Δωδ/σου, αντιλήφθηκε ο κύριος Προβόπουλος ότι όλα πήγαν στραβά, ότι έγιναν λάθη από τους πάνω, τους απ’ έξω, και τους δικούς μας, και επιβλήθηκε σε μια νύχτα η ανάκληση της άδειας λειτουργίας; Οι δημιουργοί της τράπεζας, οι χρηματοδότες, οι μεριδιούχοι (ένας εκ των οποίων και εγώ) δεν υπήρχε λόγος να ληφθούν υπ’ όψιν;

Επιβλήθηκε η μεταφορά των καταθέσεων των πελατών χωρίς κανένα διαγωνισμό στη συστημική τράπεζα ALPHA BANK, ενώ ταυτόχρονα επιβλήθηκε η μεταφορά των μεριδίων των μετόχων, των δανείων των δανειοληπτών και των υποθηκών τους, και τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας και εντάχθηκαν στη σταδιακή εκκαθάριση χωρίς κανένα διαγωνισμό στην “ERNST – YOUNG GREECE” ορκωτοί λογιστές, οι οποίοι μετά από πέντε  χρόνια και χωρίς εξηγήσεις, έδωσαν τη θέση τους στην “PQH” ως ενιαίος ειδικός εκκαθαριστής.

—Γιατί η ALPHA BANK δεν ανέλαβε και την εκκαθάριση; Προφανώς δεν την συνέφερε.

Έχουν περάσει από τότε μέχρι σήμερα σχεδόν 10 χρόνια. Κανείς μα κανείς από τους μετόχους δεν έχει πληροφορία πού βρίσκεται η εκκαθάριση και πότε θα συντελεστεί;

Γι’ αυτό το «διαρκές έγκλημα της Τράπεζας Δωδ/σου αν δεν έφταιξε ο εκλιπών, ποιος έφταιξε;»

—Σημειώνω ακόμη ότι:

α) Στην αναπάντητη από 8-12-2013 συστημένη επιστολή μου προς την Τράπεζα Ελλάδος – υπ’ όψιν κ. Προβόπουλου.

β) Στην αναπάντητη από 10-9-2016 συστημένη επιστολή μου προς την Τράπεζα Ελλάδος – υπ’ όψιν κ. Στουρνάρα.

γ) Στην αναπάντητη από 12-5-2022 συστημένη επιστολή μου προς την PQH -εκκαθαρίστρια εταιρεία.

Για όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα ερωτηματικά που δεν αφορούν μόνο εμένα αλλά τους εκατοντάδες μεριδιούχους κανείς δεν συγκινήθηκε να απαντήσει. Κράτος δικαίου; Τα σχόλια δικά σας.

Με την ευκαιρία, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος (υποκαθιστώντας την μονίμως απουσιάζουσα  Κρατική-

– Κυβερνητική  ευθύνη στον έλεγχο και την πληροφόρηση των Ελλήνων Πολιτών) με το επιτελείο του θα μπορούσαν να επιληφθούν επί του προκειμένου, ώστε να μάθουμε επι τέλους τις προθέσεις της PQH ή πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι η όποια προσδοκία για τυχόν αποζημίωσης των μεριδιούχων θα πρέπει να διαγραφεί;

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Δημ. Μυλωνάς Πολ. Μηχ/κός

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ