Υπογραφή ΠΣ μεταξύ Υπ. Πολιτισμού, Περιφέρειας και Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου για τη συντήρηση των τριών ανεμόμυλων της Χώρας

0
2449

Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου για τη συντήρηση των τριών ανεμόμυλων της Χώρας Πάτμου και τη μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Σαντορίνης

Το έργο χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με 250.000,00 €

Στην υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για την υλοποίηση του έργου «Ετήσια συντήρηση των τριών ανεμόμυλων της Χώρας Πάτμου & Στατική και Αρχιτεκτονική μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Σαντορίνης», προέβησαν χθες, Τρίτη, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο Καθηγούμενος και Πατριαρχικός Έξαρχος Πάτμου Π. Κύριλλος Πέντες.

Η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, έγινε στο γραφείο του Περιφερειάρχη, επί τη ευκαιρία της έλευσης στη Ρόδο της Υπουργού Πολιτισμού, για την απόδοση στο κοινό του Κήπου του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

Σκοπός του έργου είναι αφενός η σύνταξη στατικής και αρχιτεκτονικής μελέτης στερέωσης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σαντορίνη, με κύριο στόχο την άρση της επικινδυνότητας, την αντισεισμική του θωράκιση και την επαναφορά του σε συνθήκες που απρόσκοπτα θα του επιτρέψουν να επιτελεί τις θρησκευτικές του λειτουργίες, αφετέρου η  ετήσια συντήρηση των τριών ανεμόμυλων της Χώρας Πάτμου σε βάθος εξαετίας με σκοπό την αποκατάσταση της εξωτερικής τους εμφάνισης και την συνέχιση της χρηστικής τους αξίας.

Βάσει της Προγραμματικής Σύμβασης, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει την χρηματοδότηση του έργου, προϋπολογισμού 250.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου νήσου Πάτμου αναλαμβάνει την υλοποίηση του έργου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην νομοθεσία και με τα διαλαμβανόμενα στην παρούσα Προγραμματική Σύμβαση.

Η επίβλεψη των εργασιών θα γίνει από το ΥΠΠΟ, διά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Φορέας λειτουργίας του έργου ορίζεται η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου νήσου Πάτμου.

 

Η ισχύς της  Προγραμματικής Σύμβασης εκκινεί από την ημερομηνία υπογραφής της. Η διάρκειά της ορίζεται στα έξι έτη (6) σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εργασιών του έργου.

 

Οι ανεμόμυλοι της Χώρας Πάτμου, δύο εκ των οποίων χρονολογούνται στο 1588, και ο τρίτος κτισμένος το 1863,  είναι κτισμένοι στα ανατολικά τής Ιεράς Μονής Πάτμου, στην κορυφή λοφίσκου με θέα προς την θάλασσα, έδωσαν το όνομά τους στην γειτονική συνοικία των Μύλων και από την στιγμή τής αποκατάστασής τους το 2010, αποτελούν κόσμημα τού νησιού, το οποίο βραβεύτηκε από την Europa Nostra. Σήμερα, ο πρώτος μύλος επαναλειτουργεί ως αλευρόμυλος, με απώτερο σκοπό όχι μόνον να προσφέρει στους επισκέπτες του την εικόνα της παραδοσιακής τεχνολογίας παραγωγής αλεύρου, αλλά και να συνδράμει στην αναβίωση των παραδοσιακών επαγγελμάτων τού αλευρά και τού φούρναρη και την παραγωγή προϊόντων πραγματικά αλλοτινών. Ο δεύτερος ανεμόμυλος, χάρη στην αντικατάσταση τής μυλόπετρας από γεννήτρια και την τοποθέτηση μεταλλικού δοκού κύλισης για την φτερωτή με μηχανικό φρένο, είναι σε θέση να παράγει ηλεκτρισμό από την αιολική ενέργεια. Τέλος, το σχέδιο για τον τρίτο ανεμόμυλο είναι η παραγωγή νερού. Οι ανεμόμυλοι τής Χώρας πέρα από αξιοθέατο είναι, ένα ζωντανό μνημείο, μια γέφυρα που ενώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.

 

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σαντορίνη, μετόχι της ομώνυμης Μονής της Πάτμου, με ακτίνα προστασίας γύρω στα 30 μ. είναι ένας σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός με νάρθηκα, που κτίσθηκε στα τέλη του 16ου με αρχές του 17ου αιώνα. Έχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ27/11990/218/3-12-1991 – ΦΕΚ 1016/Β/13-12-1991 Υπουργική Απόφαση.

 

 

 

Το Γραφείο Τύπου

 

Γ. Χατζημάρκος: Τα ωραιότερα λόγια για το περιβάλλον,

είναι τα έργα 

 

Δήλωση Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για την

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

 

Tην προστασία του περιβάλλοντος δεν την υπηρετούμε με δηλώσεις. Την υπηρετούμε βιωματικά. Μέσα από μία πολιτική η οποία έχτισε τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές δράσεις στην ιστορία των νησιών μας, κάποιες από τις οποίες παρακολουθεί σήμερα όλος ο πλανήτης. Εξασφάλισε τις υψηλότερες χρηματοδοτήσεις. Εκπόνησε και υλοποιεί σχέδιο για τα απορρίμματα. Σχέδιο για το νερό. Μέσα από το πρίσμα της καινοτομίας. Μια πολιτική που κάνει πράξη κάθε μέρα από τα έργα περιβάλλοντος και τις υποδομές μέχρι τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που έρχονται να θωρακίσουν τα νησιά μας.

Γιατί σήμερα, δεν υπάρχει μεγαλύτερη θωράκιση για το περιβάλλον των νησιών μας, μεγαλύτερη θεσμική αλλαγή και μεταρρύθμιση από τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια που τώρα εκπονούνται σε όλα τα νησιά.  Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πράξη αγάπης και προστασίας προς το περιβάλλον από το να βάλουμε, σε μια εκκρεμότητα 100 ετών, τάξη, με όρους και κανόνες.

Και αυτό το κάνουμε χωρίς την αλαζονεία ή τον εγωισμό της μονοπώλησης του ενδιαφέροντος για το περιβάλλον. Χωρίς την εργαλειοποίησή του. Χωρίς ψευδεπίγραφο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται με ανέξοδη καταγγελία και άγονο μηδενισμό. Το κάνουμε με επίγνωση και αναγνώριση ότι  ο καθένας έχει έναν ρόλο αλλά και με τον σεβασμό ότι ζούμε μέσα σε μία κοινωνία, στην οποία δεν μπορούμε εκ των πραγμάτων να συμφωνούμε όλοι με όλους. Με σεβασμό ακόμα ότι η κοινωνία αυτή έχει ανάγκη να σταθεί όρθια, σε έναν κόσμο ταραχώδη. Γι’ αυτό, με την ευκαιρία της σημερινής μέρας, ας έχουμε όλοι στο μυαλό μας ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι όροι και δημοσιεύματα, καταγγελίες και κινδυνολογία. Είναι πράξη ευθύνης.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ