Κως- Σάκης Αρναούτογλου, μετεωρολόγος ΕΡΤ: «Χρειάζεται προγραμματισμός για τη προστασία του νερού λόγω έντονων καιρικών φαινομένων»

0
5459

Σάκης Αρναούτογλου, μετεωρολόγος της ΕΡΤ:

«Χρειάζεται προγραμματισμός για τη προστασία του νερού λόγω έντονων καιρικών φαινομένων»

 

Την ανάγκη ενός σχεδιασμού προστασίας απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων χρόνων και ιδιαίτερα στα Δωδεκάνησα που είναι μια ξερή περιοχή στη διάρκεια του θέρους, λόγω της κλιματικής κρίσης –αλλαγής , επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Σάκης Αρναούτογλου υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με αφορμή την επίσκεψή του σε Ρόδο και Κω.

«Στα Δωδεκάνησα» εξήγησε, «δεν βρέχει το καλοκαίρι, είναι μια ξερή περιοχή ενώ βρέχει ελάχιστα από τον Μάη μέχρι τον Σεπτέμβρη. Αυτό το γεγονός τα τελευταία χρόνια έπρεπε να ληφθεί υπόψη στον προγραμματισμό διαχείρισης του νερού. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε από τη φύση να βρέξει οπωσδήποτε το καλοκαίρι αλλά να βρούμε τρόπους να προσαρμοστούμε και εμείς και τα οικοσυστήματα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται και ήδη είναι δύσκολες ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές».

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στις καταρρακτώδεις βροχές του χειμώνα σε Ρόδο και Κω που δεν είναι ποτιστικές. Βροχές που  εκδηλώνονται για 5 συνεχείς ώρες και μετά από ενάμισι μήνα  επανέρχονται..

«Αυτό που κάνει η κλιματική αλλαγή-κρίση είναι να δίνει έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία στο παρελθόν θα μπορούσαν να έχουν μια καλύτερη “κατανομή” διευκρίνισε» όμως πρόσθεσε, «τα πράγματα πρέπει να επιταχυνθούν».

Ο Σάκης Αρναούτογλου αναφερόμενος και στα «τρομακτικά», όπως είπε, προβλήματα της νησιωτικής Ελλάδας θεωρεί ότι το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να διαδραματίσει, εφόσον υπάρξει αλλαγή πολιτικών συσχετισμών, σημαντικό ρόλο στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των νησιωτών.

«Όμως» συμπλήρωσε, «στην πολιτική αυτό που λείπει είναι η ενσυναίσθηση και δεν μπορείς να μεταθέτεις τα προβλήματα, αλλά να τα κατανοείς και να προσπαθείς να δίνεις λύσεις».

 

Ρεπορτάζ Πίτσα Βερβέρογλου

Για την ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου

Πηγή: Εφημερίδα ΣΤΑΘΜΟΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ