Β. Καϋμενάκης: Με συγκλόνισαν οι εικόνες με τα ελάφια που τριγυρνούσαν ανάμεσα στα καμένα

0
3393

Ένα οδοιπορικό στο πληγωμένο κομμάτι της Ρόδου, το οποίο δοκιμάστηκε σκληρά από τις καταστροφικές φωτιές του περασμένου Ιουλίου, πραγματοποίησε ο συμπολίτης μας Βασίλης Καϋμενάκης.

Ο φωτογραφικός του φακός, εστίασε στα «πλατώνια» μας και στην προσπάθειά τους να βρουν τροφή, σκιά και λίγο πράσινο. Στην επιστολή του προς τη «Ροδιακή» ο κος Βασίλης Καϋμενάκης αναφέρει τα εξής:

«Πρόσφατα πραγματοποίησα ένα οδοιπορικό, ακολουθώντας αντίστροφα την πορεία της καταστροφικής πυρκαγιάς, με αφετηρία την παραλία Γλύστρα, συνεχίζοντας προς Κιοτάρι, Γεννάδι, Βάτι, Ασκληπείο, Θάρρι, Λάερμα και Απόλλωνα. Προσπάθησα και κατέγραψα φωτογραφικά τις καμένες περιοχές στον βαθμό που αυτό ήταν δυνατό, λόγω της αχανούς τους έκτασης.

Δεν θα δημοσιεύσω φωτογραφίες των καμένων, διότι θεωρώ ότι αρκετά μαύρισε η ψυχή μας αυτή την περίοδο απ’ όσα βιώσαμε τελευταία στο νησί μας, αλλά τις κρατάω σαν ιστορικό αρχειακό υλικό, για μελλοντικές κρίσεις και συγκρίσεις.

Όμως, με συγκλόνισε η εικόνα των ελαφιών, των οποίων περιορίστηκε δραματικά ο ζωτικός τους χώρος. Ζώα τρομοκρατημένα, που έψαχναν για καταφύγιο σε κάποιες εναπομείνασες συστάδες πράσινου και αναζητώντας τροφή και νερό, στις αυτοσχέδιες ταΐστρες και ποτίστρες του Δασαρχείου και των εθελοντικών ομάδων, οι οποίες βρίσκονται κοντά σε δρόμους.

Όμως, δυστυχώς, το ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα που διαθέτουν οι εθελοντές και το Δασαρχείο, είναι πενιχρά μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής κι αν δεν υπάρξουν συνδυαστικά οργανωμένες και συντονισμένες δράσεις από την πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση, εγκυμονεί ο κίνδυνος λιμοκτονίας του πληθυσμού των ελαφιών».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ