Τα Δημοτικά Ιαματικά Λουτρά Νισύρου σε τροχιά ανακαίνισης

0
3856

ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΝΙΣΥΡΟΥ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ

 

Ένα όνειρο δεκάδων ετών γίνεται πραγματικότητα! Ξεκινά η ανακαίνιση των Δημοτικών  Ιαματικών  Λουτρών του  Μανδρακίου Νισύρου.

Μετά τη δωρεά των € 2.000.000,0, του συμπατριώτη μας κ. Νίκου Ανδριώτη, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2021, για την ανακαίνιση των Δημοτικών Ιαματικών Λουτρών Μανδρακίου και έπειτα από αγώνες 2 ετών, με  μελέτες, διαδικασίες και εγκρίσεις, φτάσαμε στην ανάθεση του έργου σε ανάδοχο εργολάβο μετά από διαγωνισμό, με τίτλο: «Αποκατάσταση και Αναβάθμιση Ιαματικών Λουτρών Νισύρου». Τα έργα ξεκινούν άμεσα.

Η Νίσυρος προχωράει μπροστά με ελπίδα, δύναμη και δημιουργία.

Για την πρώτη φάση υλοποίησης επελέγησαν  τα 2 ανατολικά  κτίρια του δυτικού συγκροτήματος με προϋπολογισμό 997.712,39 ευρώ.

Το υπό μελέτη τμήμα διαθέτει εμβαδόν ισογείου 337,22 m² και ορόφου 310,98 m².

Τα  δύο κτίρια είναι διαφορετικών περιόδων. Το πρώτο, στα ανατολικά δείγμα λαϊκής ντόπιας αρχιτεκτονικής, διακρίνεται από την απλότητά του. Απλός κυβόσχημος όγκος, όπου κανένα μορφολογικό στοιχείο δε στολίζει τις όψεις του. Τα κουφώματά του, τοξωτά στο ισόγειο, είναι ξύλινα με εξωτερικά τζαμιλίκια. Η κεραμοσκεπή του από γαλλικό κεραμίδι είναι δίριχτη με πλαϊνές τριγωνικές μετόπες.

Το δεύτερο στα δυτικά και σε επαφή με το πρώτο είναι μεταγενέστερο χρονολογικά. Κτίσθηκε για να ενώσει το παραπάνω κτίριο με το επόμενο άλλης χρονολογικής περιόδου στα δυτικά και σε απόσταση από το πρώτο. Μάλιστα, περιελάμβανε κοινόχρηστες λειτουργίες.

Στην πρόταση στο ισόγειο οργανώνονται ο χώρος εισόδου και κατακόρυφης επικοινωνίας  (με τον ανελκυστήρα και το κεντρικό κλιμακοστάσιο), χώρος ανάπαυσης λουομένων, γραφεία ιατρών, αποδυτήρια προσωπικού, χώρος λουτήρων, χώρος χαμάμ, χώρος υδρομασάζ και ντους αρωματοθεραπείας, χώρος οστεοπαθητικής θεραπείας και αποθήκες.

Στον όροφο προτείνονται ο αντίστοιχος χώρος εισόδου (με τον ανελκυστήρα και το κεντρικό κλιμακοστάσιο), τέσσερα δίκλινα δωμάτια και δύο τρίκλινα δωμάτια, κατάλληλα για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ο σχεδιασμός του κτηρίου έχει γίνει με τις  προδιαγραφές ενός σύγχρονου υδροθεραπευτηρίου με σεβασμό στο υπάρχον μνημείο.

Έχουν εκπονηθεί αρχιτεκτονική, στατική, μηχανολογική και θερμομόνωσης μελέτες, καθώς επίσης και μία ειδική για τη διάβρωση των υλικών.

Όλες οι μελέτες εκπονήθηκαν με βασικές αρχές:

–         Αναστρεψιμότητα της λύσης.

–         Επεκτασιμότητα, ώστε να μπορεί να ενταχθεί στο μελλοντικό συνολικό σύστημα.

–         Αυτόνομη λειτουργία, όσο χρόνο χρειαστεί για την υλοποίηση των υπόλοιπων τμημάτων του συγκροτήματος.

–         Διασφάλιση άνετης διακίνησης και διαβίωσης για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, εφαρμόζοντας όλων των ειδικών προδιαγραφών σχεδιασμού εξοπλισμού και υλικών.

–         Διαμόρφωση τελικής αισθητικής χώρου με παραδοσιακά υλικά σύγχρονης τεχνολογίας. Στόχος, η δημιουργία ευεξίας και καλής διάθεσης στους πελάτες και η αποφυγή ταύτισης εικόνας με νοσοκομειακό χώρο. Οι ΗΜ εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας.

–         Επιλογή παραδοσιακών και σύγχρονων υλικών και τρόπου κατασκευής με κριτήρια την λιγότερη επέμβαση στο υπάρχον κέλυφος, τα μορφολογικά του στοιχεία, την αναστρεψιμότητα, την ευελιξία, το μικρό βάρος, την ευκολία και την ταχύτητα εφαρμογής.

 

Ο Δήμαρχος κ. Χριστοφής Κορωναίος δήλωσε: « Ένα ακόμη έργο γίνεται πραγματικότητα. Ένα έργο που με την ολοκλήρωσή του θα αλλάξει τα δεδομένα για την δομή της οικονομίας της Νισύρου. Η δωρεά του Νίκου Ανδριώτη αποτέλεσε το έναυσμα της ανακαίνισης των Δημοτικών Ιαματικών Λουτρών. Η αναγνώριση της Ιαματικής πηγής το 2017 έβαλε τη Νίσυρο στο χάρτη λουτροπόλεων. Σήμερα, με όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις προχωρούμε στην υλοποίηση του οράματος της ανακαίνισης των Ιαματικών λουτρών.  Μια σειρά από βασικές υποδομές υλοποιήθηκαν, υλοποιούνται  ή είναι σε προγραμματισμό υλοποίησης. Δίκτυο ύδρευσης των οικισμών Εμπορειού και Νικειών, νέες αφαλατώσεις, σύγχρονος βιολογικός καθαρισμός,  η βελτίωση του οδικού δικτύου, η αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης στο Μανδράκι και στους Πάλους, η επέκταση του λιμανιού, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών, η ένταξη μας στα γεωπάρκα της UNESCO και η υλοποίηση του προγράμματος χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με αυτές τις επιλογές και το τεράστιο πρόγραμμα έργων που ήδη υλοποιούμε, αλλάζει η Νίσυρος, γίνεται ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό νησί».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ