Προσκύνημα στο εκκλησάκι ” Όσιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης” στο νησάκι του Σαρή απέναντι από τη Χαλή Καλύμνου

0
7389

Προσκύνημα και Ιερά Παράκληση στο εκκλησάκι του “Οσίου Ισιδώρου του Πηλουσιώτη” που δεσπόζει στην κορυφή της νησίδας του Σαρρή. Μίας μικρής ακατοίκητης νησίδας , στην ανατολική πλευρά της Καλύμνου, που απέχει 400 μέτρα από το ακρωτήρι της Χαλής

Το εκκλησάκι του Αγίου Ισιδώρου, είναι νεώτερο και είναι κτισμένο δίπλα και πάνω στα ερείπια ενός παλαιοχριστιανικού συγκροτήματος.To ξωκλήσι κτίστηκε από το Σόλωνα Πελεκάνο δωρητή του Σολώνειου Γηροκομείου και αδελφού της Αικατερίνης Βουβάλη.

Παρασκευή απόγευμα 7 Ιουλίου 2023 και τρία καϊκια γεμάτα πιστούς, ξεκίνησαν από το λιμανάκι της Ρίνας του Βαθύ με προορισμό το νησάκι του Σαρρή. Μαζί ο Αρχιερατικός Επίτροπος πρ. Αμφιλόχιος, ο εφημέριος του Βαθύ π. Μιχαήλ Μακαρούνας που τέλεσε και την Ιερά παράκληση και ο π.Ανδρέας Φραντζής από τη Ρόδο (συμμαθητης του π. Μιχαλη ).

.

Όσιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης

O Όσιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης γεννήθηκε στην Αίγυπτο περί το 360 μ.Χ. από γονείς θεοφιλείς, και ήταν συγγενής των Πατριαρχών Αλεξανδρείας, Θεοφίλου (385 – 412 μ.Χ.) και Κυρίλλου Α’ (412 – 444 μ.Χ.). Σε νεαρή ηλικία έλαβε μεγάλη και θαυμαστή θεολογική και φιλοσοφική γνώση. Στην αρχή εργάσθηκε ως διδάσκαλος και κατηχητής της εκκλησίας της Αλεξάνδρειας. Επιζητώντας όμως την ησυχία για να δύναται να ασχοληθεί με το έργο της ζωής του, τη μελέτη των Αγίων Γραφών, αποσύρθηκε σε κάποιο μοναστήρι στο όρος Πηλούσιο, γι’ αυτό έλαβε και το όνομα Πηλουσιώτης. Αργότερα δέχεται την πρόταση να γίνει ιερέας και στη συνέχεια εκλέγεται πανηγυρικά ηγούμενος στο μοναστήρι του.

Λόγω της τεράστιας θεολογικής του κατάρτισης, απέκτησε μεγάλο κύρος και φήμη, ώστε να θεωρείται μοναδικός στις ερμηνείες περίπλοκων γραφικών χωρίων. Κατά την Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο που συνήλθε στην Έφεσο το έτος 431 μ.Χ. επί αυτοκράτορος Θεοδοσίου Β΄ του Μικρού (408 – 450 μ.Χ.), ο Άγιος αναφαίνεται με μεγάλη υπόληψη και σπουδαίο κύρος στην Εκκλησία. Έλεγχε με παρρησία τους αμαρτάνοντες, φώτιζε τους πάντες με τον θείο του λόγο, νουθετούσε τους άρχοντες, υπεστήριζε τους κλονιζόμενους και ήταν η «μούσα της ημετέρας αυλής», όπως αποκαλούσε αυτόν ο ιερός Φώτιος (Επιστολή 2, 44). Συνέγραψε αρκετές πραγματείες, ως και πλήθος επιστολών, από τις οποίες σώζονται 2.012, με τις οποίες νουθετούσε, συμβούλευε και συγχρόνως εξηγούσε τις θείες και σωτήριες Γραφές. Εκοιμήθη ειρηνικά το 440 μ.Χ. Εορτάζει στις 4 Φεβρουαρίου εκάστου έτους.

Δείτε το όμορφο video που ετοίμασε ο Μάμας Χαραμαντάς.

7-7-2023 Στον Άγιο Ισίδωρο στη νήσο του Σαρή
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ