Δημήτρης Γάκης από Κω: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει το «υγειονομικό ισοδύναμο» για τους νησιώτες – Ζητάμε μια «δεύτερη ευκαιρία»

0
2558
Δημήτρης Γάκης. Πολύ επιτυχημένη η τριήμερη επικοινωνία μου με την Κωακή κοινωνία.

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η τρίτη μέρα παραμονή του βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣυΡιζΑ ΠΣ Δημήτρη Γάκη στην Κω.

 Ξεκίνησε με την συνάντηση του με τον Σεβασμιώτατο μητροπολίτη Κω και Νισύρου κύριο Ναθαναήλ. Όπως πάντα ήταν μια πολύ θερμή και συγκινησιακή συνάντηση.
Στη συνέχεια επισκέφτηκε το δημαρχείο Κω όπου τον περίμενε ο δήμαρχος Θεοδόσης  Νικηταράς.
Στην σύντομη συνάντηση τους ο δήμαρχος ενημέρωσε τον βουλευτή για τα έργα που εκτελούνται στο νησί και τις προσπάθειας που καταβάλλει προκειμένου να ξεμπλοκάρει και να ξεκινήσει η διαδικασία κατασκευής του νέου νοσοκομείο της Κω. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου ζήτησε από το δήμαρχο ενημέρωση και για το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την κυκλοφορία κυρίως των τουριστικών λεωφορείων στη Ζιά. Ο δήμαρχος ενημέρωσε τον βουλευτή ότι καταβάλλονται όλες οι δυνατές προσπάθειες μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα για την επίλυση του προβλήματος. Ο βουλευτής ενημέρωσε το δήμαρχο ότι θα επισκεφθεί και τον εισαγγελέα για το ίδιο θέμα.
Στη συνέχεια ο Δημήτρης Γάκης συναντήθηκε με την πρόεδρο της ένωσης ξενοδόχων Κω κυρία Ντίνα Σβύνου. Συζήτησαν για τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων, τις φετινές προοπτικές της τουριστικής περιόδου, που εκτιμήθηκε πως θα είναι πάρα πολύ θετικές, αλλά και τους μακροπρόθεσμους στόχους που πρέπει να θέσουν οι τοπικοί φορείς έτσι ώστε να αναπτυχθεί ένας τουρισμός αειφόρος και βιώσιμο.
Στη συνέχεια ο Δημητρης Γάκης επισκέφτηκε το νοσοκομείο της Κω όπου διαπίστωσε μετά από συζήτηση που είχε με το διοικητή του κύριο Βασιλειάδη ότι τα προβλήματα της υγείας είναι πάρα πολύ μεγάλα. Η στελέχωση του νοσοκομείου είναι ελλιπής σε βασικές ειδικότητες όπως παθολόγους καρδιολόγους και παιδίατρος. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι τα προβλήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, πριν το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου και να μην περιμένουμε μοιρολατρικά την κατασκευή του νέου νοσοκομείο. Στη συνέχεια ο βουλευτής Δημήτρης Γάκης επισκέφτηκε τον έπαρχο κύριο Καμπάνη ενημερώθηκε για τα έργα της περιφέρειας στην Κω και στη Νίσυρο.  Ο κύριος έπαρχος χάρισε στον βουλευτή το έμβλημα της επαρχίας που είναι ο κάβουρας.
Συνάντηση είχε επίσης με τον αστυνομικό διευθυντή Κύριο Θέμη Καλαμάτα σε ένα θερμό και φιλικό κλίμα.

Τέλος επισκέφτηκε, όπως είχε υποσχεθεί στο σωματείο των οδηγών τουριστικών λεωφορείων και στο δήμαρχο Κω, την εισαγγελέα για το πρόβλημα της Ζια. Η κυρία εισαγγελέας διαβεβαίωση στο βουλευτή ότι γνωρίζει το πρόβλημα και το παρακολουθεί στενά. Εκτός όμως από τους φορείς πολύ μεγάλη επιτυχία είχε συνάντηση με πολλούς απλούς φίλους. Ήταν γενικά μια πολύ επιτυχημένη επαφή με την κοινωνία της Κω.

Δημήτρης Γάκης στον EKFRASI 97: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει  το «υγειονομικό  ισοδύναμο» για τους νησιώτες – Ζητάμε μια «δεύτερη ευκαιρία» από την κοινωνία για την εφαρμογή μιας πραγματικής αριστερής πολιτικής

 

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ Δημήτρης Γάκης κατά την παραμονή του Κω παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιόφωνο EKFRASI  97 και στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Ζουζούνη. Μίλησε για τις δραματικές ελλείψεις του ΕΣΥ στα νησιά μας και προανήγγειλε το υγειονομικό ισοδύναμο για τους νησιώτες  μετά το μεταφορικό ισοδύναμο, για τις παραλίες που άρχισε η ιδιωτικοποίηση τους, για τη δεύτερη ευκαιρία που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ από τους πολίτες στις εκλογές του Μάιου και φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Νεκτάριο Σαντορινιό, το κενό του οποίου προσπαθεί να καλύψει και να συνεχίσει το έργο του. Ιδιαίτερη  αναφορά έκανε στην ανάγκη να λειτουργήσει ακτινοθεραπευτικό στη Ρόδο που το θεωρεί πρώτο στόχο του. «Απαιτείται πανστρατιά» τόνισε.

Για τον Νεκτάριο Σαντορινιό

«Θα περίμενε κανείς ότι ο χρόνος  θα μπορούσε να απαλύνει την κατάσταση. Όμως το κενό που άφησε ο Νεκτάριος είναι τεράστιο σε εμάς, στην πολιτική ζωή της Δωδεκανήσου αλλά και όλης της χώρας. Σε εμένα έλαχε ο δύσκολος ρόλος, ο κλήρος να προσπαθήσω να  συνεχίζω το έργο που είχε μπροστά του. Είναι πολύ δύσκολο, όπου πάω το βρίσκω μπροστά μου, όλοι μιλάνε για τον Νεκτάριο. Το είδαμε και στη κηδεία του. Και το έργο που κάνουμε είναι συγκρίσιμο με το δικό του και αυτό είναι πρόκληση για περισσότερη δουλειά. Και η δουλειά επειδή δεν βγαίνει από ένα μόνο άνθρωπο, είναι πια απαίτηση  για μια συλλογικότητα προκειμένου να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις συνθήκες. Θα κάνουμε ότι μπορούμε, αυτό κάνουμε και συνεχίζουμε. Ο Νεκτάριος είχε την τύχη να αναλάβει υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής και αυτό το εκμεταλλεύτηκε με την καλή έννοια για να προσφέρει πολλά πράγματα στα νησιά μας. Και όχι μόνο σε εμάς. Θυμάμαι ότι στην Ιθάκη την ημέρα της κηδείας του ήταν μεσίστιες οι σημαίες. Καταλαβαίνετε ότι η δουλειά που έκανε στο Αιγαίο και το Ιόνιο, ήταν τεράστια, ήταν αναγνωρίσιμη. Αυτό είχε να κάνει, φαντάζομαι και με το χαρακτήρα του που μοιάζουμε λιγάκι. Στη δουλειά είναι πολύ δύσκολο να συγκριθείς μαζί του, εξάλλου είχε μια θέση ευθύνης, είχε εκτελεστική εξουσία. Εκείνο που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι θα παλέψουμε για να τιμήσουμε την προσφορά του Νεκτάριου αλλά και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που δημιουργούνται καθημερινά».

Πολιτική τοξικότητα

«Αυτό είναι ευθύνη όλων μας ,όλων όσων ασχολούνται με την πολιτική. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι όσοι θα είμαστε υποψήφιοι ότι η πολιτική ζωή δεν είναι πόλεμος , δεν είναι η πολιτική ζωή βγάλαμε τα όπλα και πυροβολεί ο ένας τον άλλο. Για μένα η πολιτική ζωή είναι συζήτηση, διάλογος, ανταλλαγή απόψεων. Εκείνο που πρέπει, που έλεγα και λέω, είναι ότι ο βουλευτής πρέπει να κλείσει το στόμα του, να μην μιλάμε πια και να ακούμε τον κόσμο. Μόνο έτσι μπορούμε να νοιώσουμε τα προβλήματα του και να τα αντιμετωπίζουμε. Να βάλουμε και ένα πετραδάκι στην εξομάλυνση της τοξικότητας γιατί αν δεν την ελέγξουμε οι εξελίξεις δεν θα ανταποκρίνονται στη Δημοκρατία. Θα έχουμε εκτροπές».

 

Υποστελεχωμένο ΕΣΥ-Υγειονομικό ισοδύναμο

Ζωτικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία των ανθρώπων, προβλήματα που έχουν να κάνουν με στελέχωση βασικών ειδικοτήτων όπως είναι ο παθολόγος, όπως είναι οι καρδιολόγοι, ο παιδίατρος, θα έπρεπε να είναι λυμένα, στην Κω και σε άλλα νησιά. Πως θα το κάνουμε αυτό; Προφανώς πρέπει να δώσουμε σοβαρά κίνητρα για να έρθουν νέοι γιατροί αλλά κίνητρα πρέπει να δώσουμε σε όλους τους γιατρούς που υπηρετούν. Δεν μπορείς να έχεις ένα γιατρό με 1.200 ευρώ και ένας άλλος που θα έχει πάρει κίνητρα με 2.200, δεν γίνεται. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο μισθολόγιο που θα προβλέπει κίνητρα για τις δύσκολες υγειονομικά περιοχές, όπως είναι τα νησιά μας. Πρέπει να λειτουργήσουμε την πρωτοβάθμια περίθαλψη, είχαμε δημιουργήσει ΤΟΜΥ στην Κω  αλλά νομίζω ότι έκλεισε επειδή συνταξιοδοτήθηκε ο γιατρός που υπηρετούσε ,αφού στελεχωθεί κατάλληλα. Στην δευτεροβάθμια περίθαλψη, και εδώ έχουμε μεγάλο πρόβλημα πρέπει να στελεχωθεί και να παίξει το ρόλο της και όχι αυτό της πρωτοβάθμιας περίθαλψης λόγω απουσίας γιατρών από τα Κ.Υ. Ένα τρίτο που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το είχα και εγώ αναφέρει στη Βουλή τιμώντας τον Νεκτάριο Σαντορινιό που θεσμοθέτησε το μεταφορικό ισοδύναμο, να κάνουμε το υγειονομικό ισοδύναμο. Αυτή την πρόταση την αποδέχτηκε και ο πρόεδρος μας και θα είναι στο πρόγραμμα μας. Το υγειονομικό ισοδύναμο θα καλύπτει τα κενά που παρουσιάζουν οι υπηρεσίες Υγείας στους νησιώτες με κόστος της πολιτείας. Ένα παράδειγμα, ένας πολίτης από ένα νησί δεν μπορεί να κάνει μια εξέταση αίματος και πρέπει να κατέβει ας πούμε από την Πάτμο στην Κάλυμνο η στη Λέρο, θα πληρώνει το κράτος αφού δεν μπορεί να του δώσει τις υπηρεσίες όλα τα έξοδα για αυτή την διαδικασία.

 

Ακτινοθεραπευτικό στη Ρόδο

«Ξέρετε  τι είναι κάποιος να αφήνει τον τόπο του για να πηγαίνει στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες; Τι κόστος οικονομικό και ψυχικό έχει; Είναι μια κατάσταση περίπου τριτοκοσμική. Έχουμε ξενώνες στη Ρόδο, μπορούμε να τους επεκτείνουμε και να πάψει ο νησιώτης από τοοποιο νησί της Δωδεκανήσου να πηγαίνει στην Αθήνα για να βρει την υγεία του. Χρειάζεται μια πανστρατιά σε Δωδεκανησιακό επίπεδο. Ελπίζω να τα καταφέρουμε. Να αναφέρω ότι η ανάγκη λειτουργίας ακτινοθεραπευτικού στη Ρόδο, ήταν και ένας στόχος του αείμνηστου Δημήτρη Κρεμαστινού. Έχουμε μια καλή μονάδα για θεραπεία, δεν έχουμε ακτινοθεραπείες. Η λειτουργία του θα βοηθήσει όσους πρέπει να πηγαίνουν στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες. Το λέμε όλοι αλλά δεν το λένε όλοι σοβαρά.   Αυτό το θέμα πρέπει να το ανοίξουμε, να υπάρξει κοινή συμφωνία βουλευτών, δημάρχων, επιστημονικών φορέων ότι αυτό θα λειτουργήσει με οποιοδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε κόστος. Να βάλουμε όλοι την προσπάθεια μας, όλοι το χέρι στην τσέπη αν το κεντρικό κράτος αδυνατεί».

 

Παραλίες στην ΕΤΑΔ

«Μετά το νερό, έρχεται η ιδιωτικοποίηση των παραλιών και ας μην φαίνεται αυτό. Μεταφέρεται η χρήση και η εκμετάλλευση των παραλιών από το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο είχε κάνει κάποιες συμβάσεις με τους δήμους  για την λειτουργία τους.  Τώρα μεταφέρονται σε μια ανώνυμη εταιρία που είναι μέσα στο υπερταμείο. Προβλέπονται και ενοικιάσεις και παραχωρήσεις μεγάλης χρονικής διάρκειας. Φοβάμαι μήπως γίνουν κλειστές παραλίες».

Δεύτερη ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Εμείς θέλουμε ο κόσμος να κρίνει πολιτικές, προτάσεις και συμπεριφορές και όχι να τιμωρήσει απλά. Δεν μας ενδιαφέρει αυτή η πολιτική. Ο πολίτης θέλουμε να καταλάβει πως διαμορφώνονται οι αποφάσεις της εξουσίας και ποιος μπορεί να τις αλλάξει. Θέλουμε να κρίνει αν αυτή η κυβέρνηση στάθηκε δίπλα του, να κρίνει αν η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Μητσοτάκης τον σεβάστηκαν η αν στα δύσκολα έκανε τον ανήξερο. Θέλουμε επίσης να κρίνει αν η οικονομική πολιτική κάλυπτε τις οικογενειακές του ανάγκες, θέλουμε να κρίνει αν η ακρίβεια ήταν μια ιδεολογική και πολιτική επιλογή και όχι μια τυχαία εισαγωγική κρίση. Θέλουμε επίσης ο πολίτης να κρίνει αν ένοιωθε ελεύθερος στο τηλέφωνο του η ένοιωθε ότι τον παρακολουθούσαν, θέλουμε να κρίνει αν έχει σχέση με τις «ακρίδες και τα τρωκτικά» της Νέας Δημοκρατίας σε επίπεδο βουλευτών που καταλήστευσαν το δημόσιο χρήμα της χώρας. Θέλουμε οι πολίτες να κρίνουν και τη δική μας κυβέρνηση και κάτω από ποιες συνθήκες λειτούργησε η κυβέρνηση μας.  Να κρίνει ότι παραλάβαμε μια χώρα στα όρια της πτώχευσης και την παραδώσαμε με μια κοινωνία όρθια. Να κρίνει αν διαχειριστήκαμε τον κόπο και τον ιδρώτα του, να κρίνει πόσοι από εμάς βούτηξαν το χέρι στο μέλι και πόσοι από εμάς μετατράπηκαν  σε Πάτσηδες.  Βέβαια όλα αυτά δεν μας απαλλάσσουν από τις δύσκολες αποφάσεις που πήραμε, στο ασφαλιστικό,στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τη φορολόγηση. Εγώ θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από τον ελληνικό λαό για όσα τον επιβαρύναμε που θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει. Θέλουμε να μας δώσει μια δεύτερη ευκαιρία τώρα που δεν έχουμε πια μνημόνια. Θα δει μια διαφορετική αριστερή πολιτική στη συμπεριφορά μας».

 

Ρόδος 31-3-2023
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ