Σύλλογος «Σωτήρ»: Πρωτοβουλίες για τα άτομα με αναπηρία χωρίς τα άτομα με αναπηρία (;)

1
1327

Πρωτοβουλίες για τα άτομα με αναπηρία χωρίς τα άτομα με αναπηρία (;)

Διαβάσαμε στο διαδίκτυο, με ενδιαφέρον αλλά και έκπληξη, ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα χρηματοδοτήσει με 260 χιλιάδες ευρώ τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑΡΣΙΝΟΗ στην Κω (https://www.in.gr/2022/07/01/politics/aftodioikisi/kos-eksasfalistike-omali-leitourgia-tis-domis-amea-porous-tis-perifereias-notiou-aigaiou/ ). Το βρίσκουμε θετικό βήμα, άλλωστε από την πλευρά του Συλλόγου εδώ και μερικά χρόνια υπογραμμίζαμε την ανάγκη ίδρυσης μιας στέγης, όμως αναρωτιόμαστε: ποιος φορέας θα έχει την ευθύνη της δομής; δεν θεωρήθηκε χρήσιμο να γίνει πρώτα διάλογος με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους; για ποιους ιδρύεται η δομή; πως θα λειτουργήσει;

Παρακολουθήσαμε επίσης στη Δημοτική Τηλεόραση Κω την ημερίδα που διοργάνωσε ο Αθλητικός Όμιλος Φοίβος στις 30.07.2022 με θέμα «Η συμβολή του ομαδικού παιχνιδιού στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού» (https://www.youtube.com/watch?v=ZJYUndXm6JM). Αναζητήσαμε στο διαδίκτυο σχετικές προαναγγελίες όμως ελάχιστες είχαν δημοσιευτεί σε τοπικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ – και πάλι προβληματιζόμαστε: γιατί δεν προσκλήθηκε ο Σύλλογος Σωτήρ σαν εκπρόσωπος των γονιών και κηδεμόνων των παιδιών με αναπηρία στην Κω, ώστε να ενημερώσει και τα μέλη του; γιατί δεν ανακοινώθηκε εκτενώς η ημερίδα ώστε οι γονείς και οι εργαζόμενοι με παιδιά με αναπηρία να μπορούν να συζητήσουν από κοντά με τους ομιλητές και να θέσουν ερωτήματα; σε ποιους απευθυνόταν η εκδήλωση;

Τρίτον, για τη δημιουργία νέων Συλλόγων γονέων, λ.χ. ειδικών σχολείων όπως του ΕΕΕΕΚ Κω (υπάρχουν και σύλλογοι γονιών και κηδεμόνων με θέμα τις συγκεκριμένες δυσκολίες των παιδιών τους π.χ. αυτιστικού φάσματος, νοητικής στέρησης): καταρχήν θεωρούμε σπουδαίο το ότι αρκετοί γονείς επιθυμούν να δράσουν συλλογικά, όμως πιστεύουμε ότι σε έναν μικρό τόπο όπως η Κως η δημιουργία πολλών Συλλόγων είναι πιθανό να διασπάσει τις διαθέσιμες δυνάμεις για διεκδίκηση λύσεων.

Τέλος, αναγνωρίζουμε ότι οι παρεμβάσεις του Συλλόγου τα τελευταία χρόνια (επιστολές, ανακοινώσεις κλπ βλ.www.sotiramea.gr) ίσως να προκάλεσαν αμηχανία ή ενόχληση σε όσους έχουν σχετικές ευθύνες. Αφορούσαν σε θέματα όπως το στεγαστικό των ειδικών σχολείων στην Κω (Ειδικό Νηπιαγωγείο σε προκατασκευασμένες αίθουσες και Ειδικό Δημοτικό και ΕΕΕΕΚ σε ακατάλληλα κτίρια) και τις δυσλειτουργίες στο Σβουρένειο ΚΔΑΠ ΜΕΑ Δήμου Κω (μικρός αριθμός προσωπικού και δράσεων). Παρεμβαίνουμε με αυτό τον τρόπο γιατί πιστεύουμε ότι ο ρόλος του Συλλόγου δεν περιορίζεται στη στήριξη των δομών (υλικοτεχνικά, εκπαιδευτικό υλικό), το ίδιο σημαντική θεωρούμε την  επισήμανση των κακώς κειμένων και παραλείψεων ώστε να βρεθούν λύσεις και να βελτιωθεί η εκπαίδευση, η κοινωνική ένταξη και η καθημερινότητα των παιδιών και ατόμων με αναπηρία. Για αυτό θα θέλαμε να καλέσουμε σε διάλογο και συνεργασία για τα θέματα της αναπηρίας στο νησί τους συναφείς Συλλόγους και τους αρμόδιους φορείς.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ειναι αυτονοητο οτι καθε σχολειο πρεπει να εχει συλλογο γονεων, ο οποιος ασχολειται με τα θεματα των μαθητων που φοιτουν εκει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ