Η ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου με καταγωγή από τον Εμπορειό – Νισύρου επίτιμη προσκεκλημένη στο Διεθνές Φόρουμ ποίησης στη Νάουσα

0
1759

Η ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΗ ΕΝΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ

1ο Διεθνές Φόρουμ Ποίησης στην Νάουσα Ελλήνων με Ξένους Ποιητές

 

Πραγματοποιήθηκε στην Νάουσα με μεγάλη επιτυχία και λαμπρότητα,

το 1ο Διεθνές  Φεστιβάλ Ποίησης Νάουσας << ο Αριστοτέλης και ο Κόσμος >>

Eλλήνων ποιητών με ξένους ποιητές. Το πρώτο αυτό Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης που έλαβε χώρα στην ηρωική πόλη της Νάουσας, έφερε σε επαφή τους Έλληνες ποιητές με ποιητές που ήρθαν από την Αίγυπτο, την Αυστραλία, την Αυστρία, την Ιρλανδία, την Βουλγαρία, την Αμερική, την Ιταλία, το Κουρδιστάν,την Κύπρο και την Πορτογαλία. Ανάμεσα στους  Έλληνες ποιητές, οι οποίοι επιλέχθηκαν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα, ήταν : ο Δημήτριος Κρανιώτης από την Λάρισα, ιατρός Ειδικός Παθολόγος, ποιητής και Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Γραμμάτων – Τεχνών Θεσσαλίας, Πρόεδρος 22ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών, Διδάκτωρ, στο οποίο συνεβρέθηκαν 205 ποιητές από 65 χώρες (Λάρισα 2012), από την Σαλαμίνα ο Πρόεδρος του Καφενείου των Ιδεών, ποιητής Ντίνος Κουμπάτης, από την Κόρινθο η τέως Πρόεδρος του Λογοτεχνικού Σωματείου Αλκυονίδες, Μαργαρίτα Φρονιμάδη Ματάτση, από το Κιλκίς η ψυχολόγος ποιήτρια Ελλη Φρεγγίδου, από την Θάσο η πολιτικός επιστήμονας ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου, εμπνεύστρια, διοργανώτρια του τριήμερου συμποσίου :  Εκαταίος και Ζώσιμος, που έγινε το 2009 στην Θάσο, όπου συναντήθηκαν και φιλοξενήθηκαν από τον Δήμο Θάσου, για 3 μέρες οι πρόεδροι των πανελλήνιων λογοτεχνικών ενώσεων, εκδότες λογοτεχνικών περιοδικών, δημοσιογράφοι και ποιητές. Καθώς και οι ποιητές : Γιούλα Ιωάννου-Πατσαλίδου, Γιώτα Παρθενίου, Καλλιόπη Τουφίδου, Μιλτιάδης Ντόβας, Ράνια Αγγελακούδη και Χαρά Ρίζου. Από το εξωτερικό έλαβαν μέρος οι : Αικατερίνα Γκριγκόβορα από Βουλγαρία, Αλβάρο Μάιο από Βιρλανδία, Άντυ Ελαράμπυ από Αίγυπτο, Άιζαν Σαράχογλου, Ισίλδα Νούνες από Πορτογαλία, Λουσίλα Τραμπάτσο από την Ελβετία, ο Μπομπ Βίλαν απο τις ΗΠΑ και ο Μικ Μέζα από Αυστραλία.

Το  Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης, διήρκησε 3 μέρες, κατα τις οποίες, όλοι οι ποιητές φιλοξενήθηκαν πλουσιοπάροχα από τον Δήμο της ηρωικής πόλεως της Νάουσας, εφόσον τελούσε υπό την αιγίδα του. Σε όλους τους ποιητές προσφέρθηκε, αναμνηστικό δίπλωμα για την συμμετοχή τους καθώς και ένα από τα φημισμένα κρασιά της Νάουσας και ένα λουλούδι. Επίσης, τους προσφέρθηκε από τον Δήμο και τις τρεις ημέρες, γεύμα στην ταβέρνα » το Παραδοσιακόν». Με το δημοτικό λεωφορείο επισκέφθηκαν την σχολή του Αριστοτέλη, τους Μακεδονικούς Τάφους και τα 3-5 πηγάδια. Ακολούθησε έκθεση βιβλίου, στο πλακόστρωτο του πάρκου της Νάουσας. Συγκινητική ήταν η στιγμή και αξίζει να αναφερθεί, όταν η Τουρκοκύπρια ποιήτρια Anycan Sarachoglou και η Ελληνοκύπρια ποιήτρια Γιούλα Ιωάννου-Πατσαλίδου, διάβασαν, η κάθε μία, στη γλώσσα της και κατόπιν ακούστηκε η μετάφραση τα ποιήματά τους με θέμα την Κύπρο, όπου και αποφάσισαν να ζητήσουν την επανένωση της Κύπρου και μετά αγκαλιάστηκαν με δάκρια. Όλα αυτά δείχνουν, πόσο πολύ κοντά φέρνει τους ανθρώπους, πιο πολύ από συνέδρια, πιο πολύ από πολιτικές και άλλες τυχόν στρατηγικές, η ποίηση και η τέχνη φέρνει κοντά και αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους, ό,τι εθνικότητα κι αν έχουν, από όποια φυλή κι αν είναι. Το διεθνές αυτό φόρουμ ποίησης, εμπνεύστηκε και γεννήθηκε στο μυαλό μιας άξιας Ναουσαίας ποιήτριας, της Ξανθής – Χόνδρου Χίλλ. Η οποία ήταν και η ψυχή της όλης εκδήλωσης, ήταν αυτή που καλωσόρισε όλους τους φιλοξενούμενους ποιητές, τους παρουσίασε και τους μετέφρασε, τον καθένα στην γλώσσα του! Την εκδήλωση έντυσαν μουσικά οι παρακάτω μουσικοί : Δόξα Γουργουλιάτου, Σοπράνο, ο Αναστάσης Κετίκογλου στο πιάνο, ο Τρύφωνας Παρπούλας στην κιθάρα και το μπουζούκι και η Άννα Τζέιντ Χιλλ.

Είναι πραγματικά άξια συγχαρητηρίων για την προσπάθεια που έκανε και την έφερε με επιτυχία ως το τέλος της τριήμερης αυτής συνάντησης. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όλα τα μεταφρασμένα ποιήματα των ποιητών που έλαβαν μέρος στο φεστιβάλ, θα γίνουν ένα ωραίο ανθολόγιο, τα έξοδα των οποίων θα τα καλύψει ο Δήμος της Νάουσας και το οποίο θα έχει παγκόσμια απήχηση. Επίσης ο εμπνευστής του “Καφενείου των Ιδεών” Ντίνος Κουμπάτης την κάλεσε για να την βραβεύσει στην Σαλαμίνα τον προσεχή Οκτώβριο με το Χρυσό Μετάλλιο στην 38η Απονομή Χρυσών Μεταλλίων Μεγάλου Αλεξάνδρου και Βεργίνας.

 

Αρκετές ενθουσιώδεις δημοσιεύσεις για το φεστιβάλ έχουν κάνει ήδη το γύρω του κόσμου! Με ντεμπούτο την Ινδία από την δημοσιογράφο Prachi Gupta, έχουν προστεθεί δημοσιεύσεις Στον Αραβικό κόσμο από τον Ashraf Aboul-Yazid Ashraf Dali, στην Κίνα στο Boboa Network, στην Ουκρανία από την Ακαδημία LIK και την Elena Ananyeva και φυσικά σε όλη την Ελλάδα! Η << Φωνή της Σαλαμίνας>> μετέδωσε ζωντανά την τελετή έναρξης του φεστιβάλ, ενώ η εφημερίδα της Λάρισας »Ελευθερία» έκανε πρωτοσέλιδη αναφορά για τη λήξη του φεστιβάλ! Αναμένονται και άλλες δημοσιεύσεις με ειδησεογραφικό χαρακτήρα και τηλεοπτικές εκπομπές, καθότι η πρόεδρος του Διεθνούς Επιμελητηρίου Συγγραφέων και Καλλιτεχνών ( CIESART) Lily Baylon, εξέφρασε την συμπαράστασή της υποσχόμενη να δημιουργήσει ειδικό αφιέρωμα μιας ώρας για το Διεθνές Φεστιβάλ Νάουσας, που θα μεταδοθεί μέσω του ισπανικού διαδικτυακού καναλιού Canal Europeo σε 100 χώρες του κόσμου! Το Φεστιβάλ στήριξαν επίσης το PEN Greece, το World Poets Society, η Διεθνής Ακαδημία LIK και ο εκπρόσωπος της Κίνας Τζέιμς Τιαν! Με τόσες δημοσιεύσεις που έχουν γίνει μέσα στον τελευταίο μήνα και μόνο έχει τοποθετηθεί η πόλη της Νάουσας στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη – και αυτό δικαίως! Ανάμεσα στους ποιητές που συμμετείχαν ήδη στον στο πρώτο φεστιβάλ ποίησης βρισκόταν και το ζευγάρι από την Πορτογαλία, που δημιούργησε το Ισπανόφωνο δίκτυο ποιητών, η Ισίλδα Νούνες και ο Άλβαρο Μάιο και ο δημιουργός του φεστιβάλ ποίησης Ρόκπορτ, Μπόμπ Βίλαν από τις ΗΠΑ.

 

 

Η τελετή λήξης του φεστιβάλ είχε πολλές εκπλήξεις! Οι δύο Κύπριες που συμμετείχαν αποφάσισαν να ζητήσουν από την Νάουσα την επανένωση της Κύπρου! Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ, βραβεύτηκε και η Ξανθή Χονδρού-Χιλλ για το συνολικό ποιητικό της έργο: Αφενός από την Γέφυρα Πολιτισμού «Γκλόρια» της Γερμανίας στον Μαραθώνιο Τέχνης με το Βραβείο “De Richelieu” δια χειρός της Ισίλδα Νούνες και κατά δεύτερον από τον Δημήτρη Π. Κρανιώτη, με το μετάλλιο του 22ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ποιητών και το μετάλλιο του 1ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Ποίησης, τα οποία διοργανώθηκαν υπό την προεδρία του στη Λάρισα το 2011.

Θερμά συγχαρητήρια αρμόζουν στον Δήμο της Νάουσας που κάλυψε όλα τα έξοδα μιας τόσο όμορφης εκδήλωσης πολυτισμού, καθώς και στο << Μουσικό Σωματείο Ωδείο Νάουσας>>  και της << Κίνησης για τα Γράμματα και τις Τέχνες>> , που στήριξαν κι αυτά με την σειρά τους, την εκδήλωση.

 

Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ… ΚΑΙ Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ…

ΤΟ ΘΑΥΜΑ!

 

Τελικά αυτό που μένει… είναι ο Αγώνας.

Η Γραφή είναι το Δώρο, το Τάλαντο.

Γράφουμε, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς.

Μόνοι μας κλείνουμε τις πληγές μας με τα μαστιχοδάκρυα-ποιήματά μας.

Κι είναι «σχισμένα φύλλα της ψυχής» τα ποιήματά μας.

Χρέος μας, ο λόγος μας να είναι Ανθρωποκεντρικός και Πηγαίος, Πηγή Αναβλύζουσα και πάντα να γίνεται λαγήνι με καθάριο νερό η ποίησή μας, δροσιά στα αποσταμένα μέτωπα των Ανθρώπων.

Ναι, είμαστε επίλεκτοι απ’ τον Θεό οι ποιητές.

Δεν γράφουν όλοι – σπόρος που κοιμάται στις Ψυχές ο Λόγος, αλλά ενίοτε δεν βρίσκει τρόπο να βλαστήσει, θέλει ξέθαμα, θέλει σκάψιμο, θέλει πότισμα, και πάλι δεν τα καταφέρνει να ανέβει στα χείλη.

Εμείς οι ποιητές οφείλουμε, το οφείλουμε με τη δύναμη του τάλαντου που μας δόθηκε, να ανοίγουμε το αυλάκι, τη δίοδο για την αναπήδηση του Άλκιμου Λόγου, όχι του ακαταλαβίστικου, του θολού, αλλά του Σθεναρού, του Χρηστικού και, πάνω απ’ όλα, του Ανθρωποκεντρικού, Ανθηρού και Ρωμαλέου Λόγου.

Του Λόγου, που οδηγεί κάπου, που σηματοδοτεί, που αρχίζει…

Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την παλιγγεννεσία, Εμείς και για την απραξία.

Με καλπασμό και χάρη αλόγου ας τρέξουμε και ας αναχαιτίσουμε την καθήλωση, την παραμονή στα ίδια και τα ίδια, τον μυρηκασμό της θλίψης, τον μυρηκασμό της αδιέξοδης κατάθλιψης.

Ποιητές μου, εμείς πρώτοι λιποτακτήσαμε, εμείς πρώτοι αποστατήσαμε, εμείς πρώτοι δεν συγκρατήσαμε, εμείς πρώτοι εγκαταλείψαμε, για να σωθούμε πρώτοι τρέξαμε, εμείς πρώτοι χαθήκαμε.

Παραμείναμε στον ρεμβασμό και στην ονειροπληξία, έτσι ώστε καταντήσαμε την ποίηση ρέμβη και για λίγους.

Ας νιώσουμε για μια φορά επιτέλους την Ευθύνη για όσα άσχημα κάναμε, αλλά και για όσα δεν κάναμε.

Ας νιώσουμε Υπεύθυνοι για την ωραία πολίχνη που χάσαμε.

Ας σταματήσουμε τους ρεμβασμούς, τις διχόνοιες, τις φιλονικίες, τον σνομπισμό, το δήθεν.

Ας ανασκουμπωθούμε.

Σηκώστε τα μανίκια και δουλέψτε ποιητές μου.

Στάξτε Πνεύμα απ’ το Πνεύμα Σας, κάντε μετάγγιση Αίμα απ’ το Αίμα Σας.

Διώξτε το Δάκρυ με Δάκρυ απ’ τα μάτια Σας.

Με την Άνωση της Άνοιξης προχωρήστε.

Ζωγραφίστε ξανά την ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ.

Όχι με Λέξεις. Όχι άλλες Λέξεις.

Αλλά με Έργα.

Με Έργα Αγάπης και Καλοσύνης.

Ποιητές μου, δράττετε των χαλεπών καιρών και Δράστε για το τάλαντο που μας δόθηκε.

Θα έρθει η ώρα που θα λογοδοτήσουμε τι το κάναμε.

ΕΝΑΣ ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Η ΠΟΛΗ ΠΟΙΗΜΑ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ

Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ

ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΤΕΣ ΜΟΥ, ΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΙ ΧΑΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ

ΠΟΙΗΣΗ ΑΝΘΙΣΜΕΝΗ ΜΥΓΔΑΛΙΑ ΜΟΥ ΓΕΜΙΣΕΣ ΜΕ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΥΣ ΜΟΥ ΩΜΟΥΣ

 

Ο λόγος της ποιήτριας Ανδρομάχης Διαμαντοπούλου στο Διεθνές Φόρουμ της Νάουσας

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ