Ρόδος: Έφυγε από τη ζωή ο πανεπιστημιακός Δάσκαλος Μανώλης Κολιάδης

1
1068

Έφυγε την Κυριακή 16 Ιανουαρίου από τη ζωή ένας εξαιρετικός άνθρωπος και πανεπιστημιακός δάσκαλος, ο Μανώλης Κολιάδης από τον Αρχάγγελο Ρόδου.

Ο θάνατός του, προκαλεί θλίψη και συγκίνηση, σε όλη την τοπική μας κοινωνία καθώς ήταν ιδιαίτερα γνωστός.

Σε ανάρτησή της η Ειρήνη Κ. Βλαστάρη, αναφέρει για την απώλεια του Μανώλη Κολιάδη:

«Έφυγε από τη ζωή στις 16 Γενάρη του 2022 ο καθηγητής μας Μανώλης Κολιάδης. Ένας Πανεπιστημιακός ΔΑΣΚΑΛΟΣ , καθοριστικός για την εποχή μας και τις Παιδαγωγικές μας σπουδές , με θετική και αισιόδοξη άποψη για τη ζωή ! Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του!

Ο Εμμανουήλ Κολιάδης ήταν Ομότιμος Καθηγητής Ψυχολογίας του Π.Τ.Δ.Ε. – Ε.Κ.Π.Α. και Καθηγητής Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και Ενιαίας Εκπαίδευσης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Οι ακαδημαϊκές, οι ερευνητικές δραστηριότητες, οι μελέτες και τα συγγράμματά του εστιάζονται στις Θεωρίες Μάθησης, στις Μαθησιακές Δυσκολίες και στα Προβλήματα Συμπεριφοράς παιδιών και εφήβων. Γεννήθηκε το 1940 στον Αρχάγγελο Ρόδου. Τελείωσε τις γυμνασιακές σπουδές του στο Βενετόκλειο Γυμνάσιο Ρόδου. Είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ρόδου και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων συνέχισε τις σπουδές του στην Ελβετία. Κατά τη δωδεκαετή παραμονή του στην Ελβετία σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βέρνης και στο Ινστιτούτο της Θεραπευτικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Freiburg της Ελβετίας. Εκεί απέκτησε το πτυχίο Θεραπευτικής (Ειδικής Αγωγής) και Ψυχολογίας, το πτυχίο Ειδικού Παιδαγωγού και διδακτορικό δίπλωμα με ειδίκευση στην εκπαιδευτική ψυχολογία (μάθηση) και στη διάγνωση και ψυχοπαιδαγωγική αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών και των προβλημάτων της συμπεριφοράς σε παιδιά και εφήβους. Ταυτόχρονα απέκτησε από το Goethe Institut το δίπλωμα της ανωτέρας βαθμίδας για τη διδασκαλία της γερμανικής γλώσσας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελβετία δίδαξε σε Ειδικό Σχολείο και στη συνέχεια ως επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Freiburg δίδαξε στο Ινστιτούτο Θεραπευτικής Αγωγής και Ψυχολογίας. Επίσης, εργάστηκε στο συμβουλευτικό-ιατροπαιδαγωγικό κέντρο νεότητας «Άγιος Γεώργιος» του Bad-Knutwill του καντονίου της Λουκέρνης.

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα διορίστηκε υποδιευθυντής στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ρόδου (1976), όπου δίδαξε τα μαθήματα της Εξελικτικής Ψυχολογίας, της Παιδαγωγικής Ψυχολογίας και της Ειδικής Αγωγής. Από το 1983 έως το 1985 υπήρξε διευθυντής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ρόδου. Το 1985 εξελέγη επίκουρος καθηγητής, το 1988 αναπληρωτής και το 1991 τακτικός καθηγητής στο Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε αναπληρωτής πρόεδρος του Π.Τ.Δ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών (1990-1996), διευθυντής του Τομέα Ειδικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Π.Τ.Δ.Ε (1994-2000) και υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ειδικής Αγωγής (1995-2000). Από το 1995 είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Ψυχολογίας του Π.Τ.Δ.Ε. και από το 2003 διευθυντής του Τομέα Ειδικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Π.Τ.Δ.Ε Από το 1987 διδάσκει στο Π.Τ.Δ.Ε., στις σχολές μετεκπαίδευσης (Μαράσλειο Διδασκαλία, ΣΕΛΔΕ) και στα εκπαιδευτικά κέντρα (ΠΕΚ) τα μαθήματα Παιδαγωγική Ψυχολογία, Μαθησιακές Δυσκολίες και Προβλήματα Συμπεριφοράς.

Παράλληλα με τις επιστημονικές και ακαδημαϊκές δραστηριότητές του πραγματοποίησε εκπαιδευτικές επισκέψεις σε πανεπιστήμια της Γερμανίας (Κολωνία, Μόναχο), της Φινλανδίας (Ελσίνκι, Όουλου), της Μ. Βρετανίας (Λονδίνο, Ρέντινγκ) και των ΗΠΑ (Χάρβαρντ).

Έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμα διεθνή επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συμμετέχει σε επιτροπές και σε συμβούλια έρευνας και προγραμματισμού εκπαιδευτικών θεμάτων που αφορούν κυρίως το χώρο της Ειδικής Αγωγής.

Είναι μέλος σε επιστημονικές οργανώσεις και εταιρείες (Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς, Ελληνική Εταιρεία Ψυχικής Υγιεινής και Νευροψυχιατρικής του Παιδιού, Ευρωπαϊκή Ένωση Συμπεριφοριστικών και Γνωστικών Θεραπειών, Ευρωπαϊκή Ένωση για την Έρευνα στην Μάθηση και τη Διδασκαλία) και πρόεδρος της Εταιρείας Ειδικής Παιδαγωγικής Ελλάδος.

Συμμετέχει σε ερευνητικά διαπανεπιστημιακά και εκπαιδευτικά προγράμματα• μερικά από αυτά είναι το Πρόγραμμα έρευνας-δράσης της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών και την καταπολέμηση του λειτουργικού αναλφαβητισμού στο Δήμο Ελευσίνας, το Διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα Ενσωμάτωσης ατόμων με ειδικές ανάγκες με τα πανεπιστήμια του Swansea Ουαλίας και Ιρλανδίας, το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικών (European Teacher Training Program) με άλλα 8 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικών με τα πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Πατρών και με τα γερμανικά πανεπιστήμια Essen, Bochum και Κολωνίας, το Πρόγραμμα ενσωμάτωσης ατόμων με ειδικές ανάγκες στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα HELIOS II. (εκπρόσωπος της Ελλάδας), τα Προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών σε χώρες της Ε.Ε., το Διεπιστημονικό Πρόγραμμα ERASMUS, το έργο ΕΠΕΑΕΚ «Επιμόρφωση Στελεχών Εκπαίδευσης – ΕΚΠΑ» (Ενημέρωση Σχολικών Συμβούλων και Προϊσταμένων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης σε θέματα Ειδικής Αγωγής (1996-1999), τα έργο ΣΕΠΠΕ «Σχολείο Εφαρμογής Πειραματικών Προγραμμάτων Εκπαίδευσης» (1998-2000), το Πρόγραμμα Επαγγελματικής και Ακαδημαϊκής Αναβάθμισης Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης, το Ευρωπαϊκό Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Comenius – C 31 κ.ά.

Στα πλαίσια των ακαδημαϊκών και εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων διοργάνωσε και πραγματοποίησε στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, πολυάριθμα σεμινάρια, ημερίδες, εργαστήρια και ενδοσχολικά επιμορφωτικά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς και τα στελέχη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε θέματα εκπαιδευτικής ψυχολογίας, μαθησιακών δυσκολιών και προβλημάτων συμπεριφοράς.

Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του δραστηριότητα στο Π.Τ.Δ.Ε διετέλεσε διευθυντής του 1ου ΠΕΚ Αθηνών (1994-2003) και από το 2000 έως σήμερα είναι διευθυντής σπουδών στο ΚΕΚ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, είναι πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου των Πειραματικών Σχολείων Πειραιά (Ράλλειος). Από το 1996 είναι πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης για τη μετεκπαίδευση στα Διδασκαλεία της χώρας. Από το 2003 είναι Πρόεδρος του Τμήματος Ποιότητας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Ο κ. Κολιάδης ήταν έγγαμος και πατέρας τριών κοριτσιών.»

Ο γιατρός Σαράντης Λουκάς

Για τον θάνατο του πανεπιστημιακού δασκάλου Μανώλη Κολιάδη, ο φίλος και συγχωριανός του, διακεκριμένος γιατρός – μαιευτήρας γυναικολόγος, αναφέρει με σχετική ανάρτησή του:

«Σήμερα η Αρχαγγελος θρηνεί για την απώλεια μιας μεγάλης προσωπικότητας και ενός γνήσιου Αρχαγγελιτη και αγαπημένου μας φιλου του Μανώλη Κολιαδη !! Εγώ που παρακολοουθούσα την πορεία του όλα τα χρονια ξέρω την μεγάλη Αγάπη του στο Χωριό μας τον Αρχαγγελο στην παράδοση και ποτέ δεν ξέχασε απο που ξεκινησε ! Ανήκε και θα ανήκει στην σκέψη μας στο φυτώριο των πνευματικών Άνθρώπων! Ανήκε σε μια πολύτεκνη οικογένεια με ένα πατέρα καφετζή το γνωστό καφενείο του Καλέζη στην πλατεία των Αφεντικών και μια Μάνα ήρωα με έντονη προσωπικότητα! Σπουδασε στο Βενετοκλειο Γυμνάσιο Ρόδου τελείωσε την Παιδαγωγική Ακαδημία Ρόδου κΙ στην συνέχει δουλεύοντας σπούδασε στην Γερμανία στο Φράιμπουργκ παιδαγωγική Ψυχολογία Έγινε καθηγητής στην φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών!! Ένας σημαντικός Άνθρωπος αφήνει το κενό του στο φυτώριο των πνευματικών ανθρώπων του Αρχαγγελου ! Σε αποχαιρετώ με πονο ψυχής ! Γνήσιο τέκνο της Αρχαγγελου. Θα μας λείψεις».

πηγή: https://www.rodiaki.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ