Χιλιάδες επιχειρήσεις εκτός επιχορήγησης από το Πρόγραμμα Νησίδα του Ν. Αιγαίου. Κατάθεση Ερώτησης για την διοχέτευση επιπλέον στήριξης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

0
568

«Χιλιάδες επιχειρήσεις εκτός επιχορήγησης από το Πρόγραμμα Νησίδα του Ν. Αιγαίου. Κατάθεση Ερώτησης για την διοχέτευση επιπλέον στήριξης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις»

Απαντήσεις ζητάνε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, 59 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και ο Νεκτάριος Σαντορινιός, σχετικά με το γεγονός ότι από τα προγράμματα των Περιφερειών για την Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, έχει μείνει εκτός χρηματοδότησης η πλειονότητα των κατατεθειμένων αιτήσεων.

Συγκεκριμένα, και σε ότι αφορά συνολικά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπου δραστηριοποιείται πλήθος μικρών τουριστικών επιχειρήσεων με διάφορους ΚΑΔ, τα πραγματικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι από το σύνολο περίπου 10.000 επιχειρήσεων, μόνο το ένα τρίτο των αιτήσεων τελικά εγκρίθηκαν (3.705).

Όπως σημειώνεται στην Ερώτηση τα συγκεκριμένα προγράμματα των Περιφερειών, όπως το «Νησίδα» του Ν. Αιγαίου, θα μπορούσαν στην πράξη να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις εκείνες που βρέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας και που κατέγραψαν το τελευταίο διάστημα μηδενικά έξοδα και συσσώρευσαν μεγάλο όγκο χρεών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις λειτουργικές τους δαπάνες. Παράλληλα, το συγκεκριμένο μέσο επιχορήγησης, θα μπορούσε να θέσει ένα φρένο στην απώλεια θέσεων εργασίας και να ανακόψει τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

Για άλλη μια φορά όμως, παρατηρούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, λόγω περιορισμένων διαθέσιμων πόρων, αυστηρών κριτηρίων που θεσπίστηκαν και τυπικών παραλείψεων, σύμφωνα και με τα στοιχεία των εγκρίσεων, οι πολυδιαφημισμένες πολιτικές στήριξης της Κυβέρνησης, όπως τα Προγράμματα των Περιφερειών, αποδεικνύεται ότι έχουν αποκλείσει τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται, δε, ότι λόγω της σύνθετης διαδικασίας που απαιτήθηκε για την κατάθεση της αίτησης, όπου σε πολλές περιπτώσεις απαιτούσε τη συμβολή επ’ αμοιβή φοροτεχνικών-μελετητικών γραφείων, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις επιβαρύνθηκαν με πρόσθετες οικονομικές δαπάνες, την ώρα που βρίσκονται στο όριο της βιωσιμότητάς τους. Παράλληλα, και όσον αφορά τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στις συγκεκριμένες δράσεις, ελλοχεύει ο κίνδυνος η ενίσχυση να μην εισπραχθεί αμιγώς λόγω χρεών στο δημόσιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ περιμένει απαντήσεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με το αν προτίθεται να εκπονήσει νέα προγράμματα ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων, με επιπλέον πόρους, όπου θα συμπεριλαμβάνονται οι ΚΑΔ και οι επιχειρήσεις που έχουν μέχρι τώρα έχουν αποκλειστεί από τα ΠΕΠ. Ενώ, ζητά, ακόμη και τώρα από την Κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία που η Αξιωματική Αντιπολίτευση κατέθεσε πρόσφατα και αφορά στο να γίνει ακατάσχετη, ανεκχώρητη και αφορολόγητη η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Περιφερειών της χώρας.

Όπως τονίζει ο Νεκτάριος Σαντορινιός, στο Νότιο Αιγαίο χτυπάει η καρδιά της εποχικής επιχειρηματικότητας και του Τουρισμού. Η απόφαση να έχουν τα ΠΕΠ τόσο αυστηρά κριτήρια και τελικά να αφήσουν εκτός χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας, βαραίνει αποκλειστικά την Κυβέρνηση. Με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και ευχολόγια, η αγορά δεν κινείται. Χωρίς εκ νέου διοχέτευση πόρων στην πραγματική οικονομία και χωρίς ένα συνεκτικό σχέδιο για την πορεία της τουριστικής σεζόν, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις των νησιών μας κινδυνεύουν άμεσα με απολύσεις και λουκέτα.  

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ