Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ρόδου με δηλητηρίαση από μανιτάρια

0
2645

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστούν οι γιατροί

Δύο άτομα μεταφέρθηκαν το τελευταίο τριήμερο στο νοσοκομείο της Ρόδου, με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης τα οποία στη συνέχεια αποδείχθηκαν ότι οφείλονταν σε κατανάλωση άγριων μανιταριών που είχαν συγκεντρώσει από περιοχές του νησιού μας.

Τα άτομα αυτά κατάγονται από τη Νότια Ρόδο και μάλιστα ένα ακόμα άτομο παρουσίασε τα ίδια συμπτώματα αλλά σε πιο ήπια μορφή κι έτσι δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο μας.
Η κατάσταση της υγείας τους πάντως, είναι πλήρως ελεγχόμενη και η ανάρρωσή τους εξελίσσεται ικανοποιητικά.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη συγκομιδή και κατανάλωση
Πάντως, γιατροί και ειδικοί σημειώνουν ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη συγκομιδή των μανιταριών από το νησί μας.

Όπως σημειώνει και σε άρθρο του στη «ΡΟΔΙΑΚΗ» ο συμπατριώτης μας κ. Μιχάλης Μαννάκης, «η συλλογή τους  απαιτεί  ιδιαίτερη προσοχή· η εμπειρία, η γνώση, η προσεκτική παρατήρηση των χαρακτηριστικών τους, η επιβεβαίωση και οι συμβουλές από ειδικούς θα μας απαλλάξουν από τυχόν κινδύνους.

Αν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη. Δεν τα συλλέγουμε. Αφού έχουμε κατά νου όλα τα προαναφερθέντα είμαστε έτοιμοι για εξόρμηση αναζήτησης  μανιταριών.

Μία ευχάριστη και ενδιαφέρουσα  ενασχόληση που συνδυάζει αρκετό περπάτημα, ανάμεσα σε διαφορετικές περιοχές με εναλλασσόμενα τοπία, ωραίες  εικόνες, τους ήχους και τις μυρωδιές του δάσους.

Η αναζήτηση των μανιταριών χρειάζεται αρκετή υπομονή, καλή διάθεση, αγάπη για τη φύση και  παρατηρητικότητα για τον εντοπισμό τους.

Σημειώνεται ότι κάθε  χρόνο τέτοια εποχή η φύση μάς προσφέρει ένα εκλεκτό προϊόν της, τα μανιτάρια που μας εντυπωσιάζουν τόσο με τα σχέδια και τα χρώματά τους  όσο με τα αρώματα  και τις γεύσεις τους.

Η περίοδος καρποφορίας των μανιταριών εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή καθώς στο μανιτάρι αρέσει πολύ η υγρασία και η χαμηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Στην περιοχή μας εμφανίζονται μετά από τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές που τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και πιο σπάνιες  με αποτέλεσμα τη μείωση της περιόδου καρποφορίας περίπου στους δύο μήνες.

Σε άλλες περιοχές πιο βόρειες που έχουν περισσότερες βροχές, ακόμη και το καλοκαίρι, η περίοδος καρποφορίας διαρκεί σχεδόν όλο το χρόνο, με το νομό Γρεβενών να θεωρείται ίσως η πιο καρποφόρα περιοχή στην Ελλάδα. Τα μανιτάρια διακρίνονται σε φαγώσιμα και δηλητηριώδη.

Αφού τα εντοπίσουμε  και διαπιστώσουμε ότι είναι το κατάλληλο είδος, το καθαρίζουμε, δεν το ξεριζώνουμε, αλλά το κόβουμε με ένα μαχαιράκι από τον κορμό του ούτως ώστε   να παραμείνει η ρίζα του στο έδαφος και το τοποθετούμε στο καλάθι για να αποφεύγεται η πολτοποίησή τους.

Στη Ρόδο υπάρχουν αρκετά είδη μανιταριών. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η συλλογή τους χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει κάποιος να γνωρίζει ποια είναι τα φαγώσιμα και ποια τα δηλητηριώδη.

Οι φωτογραφίες ανήκουν στον κ. Μιχάλη Μαννάκη και είναι από παλαιότερες εξορμήσεις. 

rodiaki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ