Η Νίσυρος νησί καινοτομίας και έρευνας

0
644

Η ΝΙΣΥΡΟΣ ΝΗΣΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ

 

Η δημοτική αρχή πιστή στους στόχους που έχει θέσει για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της Νισύρου και την παρουσία του νησιού μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, προχωρεί σε δράσεις με συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά και χρηματοδοτικά προγράμματα για την ενεργειακή μετάβαση και την αειφόρο ανάπτυξη της Νισύρου.

Συγκεκριμένα, την περίοδο Σεπτέμβρη 2020 με Δεκέμβρη 2020, ο Δήμος μας έχει προβεί στην υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης για ανάπτυξη συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

Πρόγραμμα European Union City Facility (EUCF): Το Ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα του Συμφώνου των Δημάρχων της ΕΕ αποσκοπεί στην δημιουργία και κινητοποίηση χρηματοδοτήσεων σε έργα υποδομών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), στους Δήμους της Ευρώπης για την μετάβαση σε ενεργειακά συστήματα μηδενικών ρύπων. Κύριος στόχος του είναι η ωρίμανση μελετών και η παροχή Ευρωπαϊκής τεχνικής υποστήριξης στο σχεδιασμό έργων ΑΠΕ στους Δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Με τη συμμετοχή του Δήμου Νισύρου σκοπεύουμε να πετύχουμε τη χρηματοδότηση μελετών και παροχή τεχνικής υποστήριξης για έργα ΑΠΕ και ειδικότερα Φωτοβολταϊκά συστήματα στις δημοτικές υποδομές της αφαλάτωσης, του βιολογικού καθαρισμού και τέλος συγκεκριμένων Δημοτικών κτηρίων. Το εν λόγω αίτημα κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Συμφώνου των Δημάρχων EUCF τον Οχτώβρη του 2020.

 

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «New Energy Solutions Optimized for Islands (NESOI)»:

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, η Νησιωτικότητα είναι στον «Πρώτο πυλώνα πολιτικών της Ένωσης». Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε το παραπάνω πρόγραμμα που στοχεύει στην κινητοποίηση επενδυτικών σχημάτων της τάξης των 100,000,000.00 ευρώ με στόχο την μετάβαση ΣΕ σε ενεργειακά συστήματα μηδενικής χρήσης πετρελαίου στα νησιά. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα NESOI φιλοδοξεί να στηρίξει χρηματοδοτικά τους Δήμους Ευρωπαϊκών Νησιών και να παράσχει τεχνικές συμβουλές με στόχο να ωριμάσουν έργα και να προχωρήσουν σε τεύχη δημοπράτησης για την υλοποίηση τους μέσα σε χρονικό διάστημα 3 ετών. Με βάση αυτό το πρόγραμμα ο Δήμος Νισύρου αποσκοπεί στην στήριξη για την πλήρη ωρίμανση της μελέτης που ολοκλήρωσε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με κύριο σκοπό την διαστασιολόγιση των ηλιακών και αιολικών συστημάτων που προτείνονται από την αρχική προ-μελέτη. Στην διαστασιολόγιση λαμβάνονται υπόψη και η Ηλεκτροκίνηση και Ηλεκτροφόρτιση. Το εν λόγο αίτημα υποβλήθηκε τον Δεκέβρη στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό NESOI – European Islands Facility.

 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Δήμος Νισύρου συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά προγράμματα καινοτομίας Horizon 2020. Ειδικότερα:

 

  • Integrated Solutions for Decarbonization and Smartification of Islands (IANOS):

Την 1η Οκτωβρίου 2020 ξεκίνησε επίσημα το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας IANOS σκοπεύοντας να υλοποιήσει κάτω από πραγματικές συνθήκες ένα σύνολο από τεχνολογικές και μη λύσεις εφαρμοζόμενες σε δύο κατηγορίες Νησιών: τα Νησιά Φάρους και τα Νησιά Ακολούθους. Στην Νίσυρο θα εφαρμοστούν συγκεκριμένες λύσεις Ενεργειακών Έξυπνων Συστημάτων (αποθήκευση ενέργιας και μετασχηματισμό ενέργειας), και συμμετοχικότητας των Πολιτών. Μέσα από το πρόγραμμα θα εξετασθούν συγκεκριμένοι Κοινωνικό-Οικονομικοί παράγοντες

 

  • PROject DEvelopment of South Attica (PRODESA):

Το εν λόγο πρόγραμμα αποσκοπεί στην ανάπτυξη δεξιοτήτων του Δήμου μας με στόχο το σχεδιασμό και ανάπτυξη έργων ενεργειακής αποδοτικότητας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα Δημοτικά Κτήρια. Eξειδικεύεται σε 9 Δήμους της Νότιας Αττικής, και ο Δήμος Νισύρο συμμετέχει με σκοπό να αναπτύξει την τεχνογνωσία για να εφαρμόσει παρόμοιες δράσεις στα Δημοτικά Κτήρια και υποδομές σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Η έναρξης συμμετοχής της Νισύρου στο εν λόγω έργο έγινε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.

 

  • Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας – INTERREG: Σε συνέχεια της εξαιρετικής συνεργασίας του Δήμου μας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, μας δόθηκε η ευκαιρία ο Δήμος μας να συμμετάσχει σε σχετική πρόταση στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας με κύριο θέμα την «Ενεργειακή εξοικονόμηση και επίτευξη χαμηλών εκπομπών Ρύπων». Το εν λόγω αίτημα υποβλήθηκε τον Δεκέβρη του 2020, με χρονικό ορίζονται ολοκλήρωσης του έργου τα δύο έτη. Στόχος μας είναι η η συμμετοχή του Δήμου Νισύρου τον Απρίλιο του 2021.

Η συμμετοχή του Δήμου μας στο εν λόγω πρόγραμμα ξεκίνησε με  Πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στα πλαίσια της στρατηγικής συνεργασίας με το Δήμο μας, στο μεγάλο έργο Ενεργειακής μετάβασης της Νισύρου στη χρήση ήπιων μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

 

Τέλος ο Δήμος μας άρχισε επίσημα τη συνεργασία του με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την έναρξη εργασιών για το σχηματισμό φακέλου αίτησης για την ένταξη του χώρου του ηφαιστείου της Νισύρου στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών υψηλής γεωλογικής σημασίας με τίτλο «Παγκόσμια Γωπάρκα της UNESCO». Το δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO στοχεύει στην ολοκληρωμένη περιβαλλοντική προστασία των περιοχών αυτών και την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Με τον τρόπο αυτό θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την αειφόρο ανάπτυξη και ταυτόχρονα την γεωλογική και περιβαλλοντική προστασία του Νησιού μας.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ