Η Ευρώπη φτωχότερη και η Ελλάδα σοφότερη

0
127

Η Ευρώπη φτωχότερη και η Ελλάδα σοφότερη

«Ο Ζισκάρ με βοήθησε μέχρις σκανδάλου. Μπορώ να πω και εις βάρος των συμφερόντων των Γάλλων αγροτών, που αντέδρασαν έντονα, και της δημοτικότητας του». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, επιστήθιο φίλο του πρόσφατα εκλιπόντος Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν.

Ο θάνατος του θρυλικού Γάλλου πολιτικού, που έχει ταυτιστεί με την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Αθήνα το 1974 και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα αλλά και με την είσοδο της χώρας μας στην ΕΟΚ το 1981, κάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση φτωχότερη.

 

Φτωχότερη γιατί οι αξίες και ο πολιτισμός, το κοινό ιδεώδες των δυτικών κρατών, έχει ιεραρχηθεί πιο χαμηλά από τους δείκτες, τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα εμπορικά ισοζύγια και τα οικονομικά αποτελέσματα. Είναι αυτά τα οποία έκανε στην άκρη ο Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν για να μπει η Ελλάδα στην ΕΟΚ. Ακόμα κι αν θεώρησε ότι ήταν λάθος η επιμονή στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας δεν μετάνιωσε για τη στάση του.

 

«Η Ελλάδα έχει  πολλά δύσκολα χρόνια πίσω της, ζητήθηκαν υπερβολικές προσπάθειες από τον ελληνικό λαό. Ελπίζω ότι στο μέλλον θα βρει όλη τη ζωντάνια της, διότι προφανώς κατέχει μια θέση στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια» είχε πει μιλώντας στα «ΝΕΑ» στις 24 Μάϊου του 2019.

 

Η δύναμη της οικονομίας, όλα τα στοιχεία και η αλλαγή της φυσιογνωμίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργούν ένα μεγάλο ρήγμα στη συνοχή της και στην αδυναμία της να χαράξει μία ενιαία στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. Γιατί το οικονομικό συμφέρον της κάθε χώρας μπαίνει πιο πάνω από το ενωσιακό συμφέρον.

 

Η Ευρώπη είναι σίγουρα φτωχότερη μετά τον θάνατο ενός πραγματικού οραματιστή και ευρωπαϊστή πολιτικού. Μετά από τόσα χρόνια όμως και μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η Ελλάδα είναι σοφότερη. Ξέρει ότι δεν θα υπάρχει πάντα ένας ντ΄Εστέν για να υπερασπιστεί την προοπτική της χώρας μας και του εθνικού μας συμφέροντος. Ξέρουμε ότι βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και στις δικές μας πρωτοβουλίες. Η ελληνική κυβέρνηση του  Κυριάκου Μητσοτάκη και η ελληνική διπλωματία ξέρουν ακριβώς τι κάνουν ενόψει μίας κρίσιμης Συνόδου Κορυφής που θα κρίνει αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμπεριφερθεί ως ένωση κρατών με κοινές αξίες ή  ως συνεταιρισμός κρατών που κρυφοκοιτούν τον προϋπολογισμό τους.

 

Η Ελλάδα δείχνει έτοιμη να εμποδίσει οποιαδήποτε απόφαση δεν θα ικανοποιεί το αυτονόητο. Ότι τα σύνορά της είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

«Η Ελλάδα μπόρεσε να βρει τον δρόμο προς τη Δημοκρατία και να γίνει, το 1981, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είχε δηλώσει ο Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν και τώρα πλέον μπορεί να δείξει η  Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον δρόμο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ