ΛΣ Ν. Αιγαίου: Ανυπολόγιστο το κόστος διαχείρισης αποβλήτων που θα κληθούν να πληρώσουν οι νησιώτες

0
59

Για την Προγραμματική Σύμβαση ΦΟΔΣΑ ΑΕ Νοτίου Αιγαίου και Περιφέρειας

Η περιφερειακή αρχή προχωρά στην υλοποίηση του σχεδιασμού κυβέρνησης και ΕΕ για τη διαχείριση των αποβλήτων στα νησιά. Το κόστος της διαχείρισης αυτής (χρηματικό, περιβαλλοντικό και συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα) είναι ανυπολόγιστο και θα κληθούν να το πληρώσουν οι νησιώτες. Στο πλαίσιο της νέας διαχείρισης ιδρύθηκε πρόσφατα Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) ΑΕ Ν. Αιγαίου, για την υποστήριξη του οποίου από την ΠΝΑι, πρόκειται να συναφθεί Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ τους.

Το σχέδιο της σύμβασης, που καταψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση  στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, εγγυάται την ενιαία για όλα τα νησιά πολιτική διαχείρισης των αποβλήτων στη βάση της επιχειρηματικής και «ανταποδοτικής» λειτουργίας όλων των υποδομών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Προγραμματική Σύμβαση (ΠΣ), η Περιφέρεια καθησυχάζει το ιδιωτικό κεφάλαιο, ότι με αυτήν δεν προκαλείται «στρέβλωση» στον ανταγωνισμό. Επίσης ο ΦΟΔΣΑ ΑΕ δεσμεύεται ότι θα διασφαλιστεί η λειτουργία των έργων μετά την ολοκλήρωσή τους «…είτε αναλαμβανοντας ο ίδιος, είτε αναθέτοντας σε άλλο φορέα». Ο άλλος φορέας μπορεί να είναι οποιαδήποτε επιχείριση.

Η Περιφέρεια παρ’ όλα αυτά ισχυρίζεται ότι εξυπηρετείται με αυτή τη σύμβαση το «δημόσιο συμφέρον». Τώρα πως προστατεύονται οι νησιώτες  με τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις στους τομείς διαχείρισης αποβλήτων και το επιδιωκόμενο θα είναι το «κέρδος» για τους επιχειρηματίες, είναι ένα συμπέρασμα που πρέπει να το βγάλει ο νησιωτικός λαός με βάση και την εμπειρία του.

Γιατί σήμερα δεν γράφουμε σε λευκό χαρτί το τι θα γίνει με τη διαχείριση των απορριμμάτων στα νησιά.

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν και εφαρμόζονται από τους δήμους και τις περιφέρειες οι ευρωπαϊκές οδηγίες και οι «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», που είναι άκρως επικίνδυνες για τους λαούς και σ’ αυτές τις οδηγίες στηρίζονται τα αντίστοιχα Ελληνικά σχέδια. (ΕΣΔΑ , ΠΕΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου).

Ευρωπαϊκή Ενωση και κεφάλαιο έχουν συστήσει μια ολόκληρη βιομηχανία πίσω από τα σκουπίδια. Η ΕΕ ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης μπήκε μπροστά , για να διαμορφωθούν ευνοϊκοί όροι για μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στη διαχείριση απορριμμάτων, στη μείωση του κόστους παραγωγής τους από την ανάκτηση πρώτων υλών από τα σκουπίδια, την παραγωγή Ενέργειας ή και άλλες κερδοφόρες για τους επιχειρηματικούς ομίλους, χρήσεις από αυτά. Είναι γνωστή η ψευδεπίγραφη, όσο και προκλητική αρχή, «ο ρυπαίνων πληρώνει», που ενισχύει την «ανταποδοτικότητα» των υπηρεσιών καθαριότητας, ή ο κανόνας  και σε επίπεδο νοικοκυριού, «πληρώνω όσο πετάω». Όλα αυτά σημαίνουν επιβάρυνση της τσέπης του νησιώτη.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Νοτίου Αιγαίου, καθώς υπηρετεί τη λογική πλήρους παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους. Έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας στο  πλαίσιο των προβλέψεων του Ν.4685/7-5-2020 και το άρθρο 93 με το οποίο προβλέπεται η σύσταση  Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ως Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ.

Αν και θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με την βοήθεια της ΠΝΑΙ προς τον νέο φορέα, που δεν διαθέτει την απαραίτητη οργάνωση και τις δυνατότητες που απαιτούνται, δεν το κάναμε όμως, καθώς η ίδια η σύμβαση φροντίζει να στρώσει το έδαφος στους ιδιώτες και μάλιστα όπως εκτιμούμε τους μεγάλους.

Προκύπτει η ανάγκη διαμόρφωσης εθνικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων από ενιαίο κρατικό φορέα με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος και της χρηματοδότησής του από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Προτεραιότητες του σχεδιασμού να είναι: Η πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή. Επιλογή κατάλληλου μείγματος σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης και επεξεργασίας (σταθμοί μεταφόρτωσης, μηχανική ανακύκλωση, κομποστοποίηση). Ασφαλής υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων και πρωτογενών απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνονται. Απαγόρευση κατηγορηματικά της μεθόδου της καύσης. Χωροταξικά ορθολογική κατανομή των νέων μονάδων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων. Διαχείριση των επικίνδυνων βιομηχανικών και των ιατρικών αποβλήτων ξεχωριστά από τα αστικά απορρίμματα. Με χωροθέτηση και επιλογή μεθόδων για τις μονάδες επεξεργασίας και τελικής διάθεσής τους με κριτήριο την προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος και του λαϊκού εισοδήματος και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.

29/9/2020

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ