Aντώνης Γιαννικουρής: «Όλοι οι μηχανικοί έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο φθινόπωρο»

0
304

«Εχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο φθινόπωρο, όπου το επάγγελμα του μηχανικού θα βιώσει εκ νέου ύφεση απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό, που κάνει τις επενδυτικές δυνάμεις να διατηρούν επιφυλάξεις και να μεταθέτουν τις επενδύσεις, όταν και πάλι θα βρισκόμαστε σε ασφαλές περιβάλλον» τονίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην «δ» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Τμ. Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Γιαννικουρής. Επιπλέον, μιλάει για το σ/ν του ΥΠΕΝ «Εκσυγχρονισμός Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», ενώ εκφράζει την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει ανταπόκριση σχετικά με τα αυθαίρετα και αδήλωτα τετραγωνικά στην περιοχή μας.
• Κύριε Γιαννικουρή, να ξεκινήσουμε από το ΤΕΕ και να σας ζητήσω ένα σχόλιο για την κατάσταση στον κλάδο σας, μετά το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού. Πώς έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα;
Κα Ντόκου μετά από σχεδόν 6 μήνες από την αρχή της πανδημίας, οδεύουμε προς την ολοκλήρωση μια τουριστικής περιόδου που δεν έχει προηγούμενο, όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και παγκοσμίως. Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν γίνει για τη διάσωση του τουριστικού μας προϊόντος, σύντομα θα είναι εμφανές το αποτύπωμα του οικονομικού απολογισμού της φετινής περιόδου, που έχει ήδη επηρεάσει όλους τους κλάδους, φυσικά και τους μηχανικούς. Εκτιμώ ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο φθινόπωρο, όπου το επάγγελμα του μηχανικού θα βιώσει εκ νέου ύφεση απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό, που κάνει τις επενδυτικές δυνάμεις να διατηρούν επιφυλάξεις και να μεταθέτουν τις επενδύσεις, όταν και πάλι θα βρισκόμαστε σε ασφαλές περιβάλλον. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι περάσαμε μια πολύ δύσκολη 10ετία, κατά την οποία η ελληνική κοινωνία και οι επαγγελματίες δοκιμάστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Οι εκτιμήσεις έδειχναν ότι το 2020 θα ήταν μια χρονιά που θα αφήναμε επιτέλους πίσω, ότι μας ταλαιπώρησε την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Είναι πλέον σαφές, ότι βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια κρίση και θα βιώσουμε μία νέα σκληρή επαγγελματική πραγματικότητα. Παρ’ ολαυτά κάθε κρίση γεννά μια ευκαιρία…
Βλέπουμε ότι δραστηριοποιείστε πολύ με τακτικές επισκέψεις στα νησιά κ.λπ. Ποια είναι τα προβλήματα που σας θέτουν οι φορείς στα νησιά;
Έχω πει και παλαιότερα, πως έχουμε υποχρέωση να δείχνουμε το ενδιαφέρον μας, να επισκεπτόμαστε τα νησιά μας και ιδιαίτερα τους μικρούς Δήμους της Δωδεκανήσου. Ωστόσο η συνδρομή μας, δεν είναι μόνο προς την κατεύθυνση της καταγραφής και της διαπίστωσης αλλά κυρίως προς αυτήν της επίλυσης των προβλημάτων. Η απουσία ή η υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών στα μικρά νησιά, κάνει την παρουσία μας πλέον επιτακτική ανάγκη. Στο σημείο αυτό θα ήθελα, με την ευκαιρία που μου δίνεται να αναφέρω επιγραμματικά κάποιες από τις δράσεις που υλοποιήσαμε την τελευταία περίοδο:
*Δήμος Σύμης: Ολοκλήρωση χαρακτηρισμού Αιγιαλού και Παραλίας για την περιοχή «Πέδι» και την περιοχή «Εμπορειό».
*Δήμος Πάτμου: Συνεργασία με την Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων Δωδεκανήσου για την άμεση αποκατάσταση των επικίνδυνων σημείων, καθώς και τη συνολική μελέτη αναστήλωσης του κτηρίου. Έχει ήδη επιτευχθεί, η Διακήρυξη Συνοπτικού Διαγωνισμού εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης, προϋπολογισμού ύψους 60.000 ευρώ.
*Δήμος Κω: Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για την εκπόνηση μελέτης αξιοποίησης του Ναυτικού Ομίλου Κω, εθελοντικά.
*Κτηματολόγιο Ρόδου: Μελέτη για την επισκευή – αποκατάσταση στεγάνωσης δώματος, προϋπολογισμού ύψους 60.000 ευρώ, εθελοντικά.
*Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου: Μελέτη για επισκευή και εσωτερικές διαρρυθμίσεις του κτηρίου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, εθελοντικά.
*Κοινωνικές δράσεις του Τομέα Εθελοντισμού & Κοινωνικών Εκδηλώσεων για την εθελοντική αιμοδοσία, που πραγματοποιήσαμε σε 3 νησιά Ρόδο, Κω και Κάλυμνο, καθ’ όλη την διάρκεια του logdown. Μια ουσιαστική δράση, την οποία θα επαναλάβουμε την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου στη Ρόδο, σε συνεργασία με το ΕΒΕΔ, το ΟΕΕ, την 95 ΑΔΤΕ και τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου «Άγιος Εφραίμ».
Τα επόμενα σχέδια της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, αφορούν στην συνεργασία με τον Δήμο Καρπάθου, τον Δήμο Ηρωϊκης Νήσου Κάσου και τον Δήμο Τήλου.
• Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του σ/ν του ΥΠΕΝ «Εκσυγχρονισμός Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» στις 4 Σεπτεμβρίου. Θα ήθελα το σχόλιο σας.
Από την αρχή εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας, ως προς την φιλοσοφία του νόμου αλλά και των επιμέρους άρθρων. Είναι σαφές ότι η χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία πρέπει να εκσυγχρονισθεί και να διορθώσει παθογένειες του παρελθόντος, με τρόπο όμως επιστημονικά αποδεκτό και κοινωνικά δίκαιο. Αυτές τις επιφυλάξεις εξέφρασα και στην σύσκεψη με τους κυβερνητικούς βουλευτές της Δωδεκανήσου. Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου και τον Σύλλογο Αγρονόμων Τοπογράφων Δωδεκανήσου, κατέθεσε προτάσεις στο ΥΠΕΝ για το προς διαβούλευση σ/ν, επισημαίνοντας κυρίως ότι είναι επιτακτική ανάγκη να προηγηθεί του νόμου, η χάραξη των δασικών χαρτών, η χάραξη των αιγιαλών, η οριοθέτηση ρεμάτων, ο ορισμός των προστατευόμενων περιοχών, η χάραξη των αρχαιολογικών ζωνών, η ολοκλήρωση των υδρογεωλογικών μελετών, ο χαρακτηρισμός των οδών και των κοινοχρήστων χώρων. Με αυτές τις προϋποθέσεις, ο κάθε ιδιώτης μελετητής αλλά και οι ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, κατά την εκπόνηση των ΤΠΣ ή των ΓΠΣ, θα έχουν τα απαραίτητα υπόβαθρα ώστε η σύνταξη της όποιας μελέτης να βασίζεται στους άξονες της επιθυμητής στρατηγικής. Έτσι ο νόμος αυτός θα είναι παραγωγικός και θα λύσει προβλήματα σχεδιασμού δικτύων και αξιοποίησης δημόσιας και ιδιωτικής γης.
• Τι γίνεται με τα αυθαίρετα και αδήλωτα τετραγωνικά; Υπάρχει εξέλιξη;
Καταρχάς πρέπει να περιγράψουμε τις συνθήκες που σήμερα ο ιδιώτης μηχανικός, βιώνει την επαγγελματική του καθημερινότητα:
*Η δυσχερής οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε, κατά την διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Η οικονομική κρίση εξακολουθεί να υπάρχει και θα υπάρχει τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο, τόσο για τους μηχανικούς όσο και για το σύνολο της κοινωνίας.
*Από το τέλος Μαΐου 2020 όπου και έληξε η υποχρεωτική καραντίνα λόγω πανδημίας, κάθε ελεύθερος επαγγελματίας δίνει καθημερινή μάχη για να διεκπεραιώσει τις υποθέσεις που είχαν παγώσει, λόγω της τρίμηνης υπολειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών και επιτροπών, ώστε να καταφέρει να επιβιώσει.
*Η γενικότερη οικονομική κρίση στην οποία περιήλθε το σύνολο της κοινωνίας λόγω της πανδημίας και ιδιαίτερα οι τουριστικές νησιωτικές περιοχές της Δωδεκανήσου, όπου πλέον είναι οφθαλμοφανής και θα διαρκέσει.
*Πλήθος εγκρίσεων εμπλεκόμενων υπηρεσιών (Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, Υπουργείο Πολιτισμού, επιτροπές αυθαιρέτων του άρθρου 116)
Με βάση τα παραπάνω, ζητήσαμε με το υπ’ αριθμ. 304/17-07-2020 προς το ΥΠΕΝ:
*Την παράταση διόρθωσης τετραγωνικών στους δήμους που είχαν καταληκτική ημερομηνία 31/08/2020, η οποία μεταφέρθηκε στις 30/09/2020 μετά από δική μας πίεση και ζητάμε επιπλέον παράταση μέχρι 31/12/2020.
*την επιπλέον παράταση της Κατηγορίας 5 του Ν. 4495/2017 που λήγει στις 30/09/2020, μέχρι 31/12/2020, που αφορά στις περισσότερες περιπτώσεις ακινήτων της χωράς.
*Την παράταση ανάρτησης δικαιολογητικών και σχεδίων στο Ν.4178/2013 που λήγει 30/09/2020, μέχρι τις 31/12/2020.

Οι νόμοι των αυθαιρέτων δεν αφορούν μόνο τους μηχανικούς αλλά το σύνολο της κοινωνίας. Είναι σαφές ότι πρέπει να διευκολύνουμε μηχανικούς και πολίτες, να ολοκληρώσουν σωστά τις διαδικασίες, διότι αυτές οι μελέτες θα αποτελέσουν το τεκμήριο, που κατοχυρώνει τις περιουσίες μας. Είμαι πάντως βέβαιος ότι θα βρούμε ανταπόκριση.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ