Οταν η Αριστοτέλεια Δόγκα, περνούσε ως παιδί τις καλοκαιρινές της διακοπές στη Ρόδο, τόπο καταγωγής της μητέρας της… (Ο αγαπημένος της εξάδελφος Μ. Τσιριγωτάκης στη «Δ»)

0
2996

«Για την Αριστοτέλεια Δόγκα η απονομή δικαιοσύνης αποτελεί στάση ζωής ήδη από τα παιδικά της χρόνια!»

Οταν η Αριστοτέλεια Δόγκα, περνούσε ως παιδί τις καλοκαιρινές της διακοπές στη Ρόδο, τόπο καταγωγής της μητέρας της, δεν θα φανταζόταν ποτέ, ότι το όνομά της ως εισαγγελέας θα συνδεθεί μετέπειτα, με ένα από τα πιο φριχτά εγκλήματα στην ιστορία της Ελλάδας, που συνετελέσθη στο αγαπημένο της νησί.

Η Αριστοτέλεια, μαζί με τις άλλες δύο μεγαλύτερες αδελφές της, και τους αγαπημένους της γονείς, Βασίλειο Δόγκα και Αικατερίνη Τσιριγωτάκη Δόγκα, έρχονταν τα καλοκαίρια για να συναντήσουν συγγενείς και φίλους και να περάσουν ξέγνοιαστες στιγμές στη Ρόδο, μέχρι να επιστρέψουν στην Αθήνα όπου διέμενε η οικογένεια.
Ευαίσθητο παιδί η Αριστοτέλεια… Όπως λέει στη «δ», ο αγαπημένος της εξάδελφος κ. Μιλτιάδης Τσιριγωτάκης, από μικρή ακόμα, πίστευε στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην αλληλεγγύη, είχε αναπτύξει ενσυναίσθηση από πολύ μικρή ηλικία.

O κ. Mιλτιάδης Tσιριγωτάκης

Ο κ. Μ. Τσιριγωτάκης, που πέρασε τα καλοκαίρια της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας με την Αριστοτέλεια στη Ρόδο, δηλώνει υπερήφανος για την στάση που τήρησε καθ΄όλη τη διάρκεια της δίκης της Ελένης Τοπαλούδη, σημειώνοντας ότι «δεν περίμενε τίποτα διαφορετικό από μια γυναίκα που η απονομή δικαιοσύνης αποτελεί στάση ζωής, ήδη από τα παιδικά της χρόνια».
«Η Αριστοτέλεια, υπηρετεί τη Δικαιοσύνη από επιλογή. Από μαθήτρια ακόμα, ήξερε πολύ καλά ποιο επάγγελμα θα ακολουθήσει. Ο πατέρας της Αριστοτέλειας Δόγκα, Βασίλειος Δόγκας, με καταγωγή από το Γαλαξίδι, ήταν ακαδημαϊκός μεγάλου βεληνεκούς, ήταν καθηγητής νευρολογίας και ψυχιατρικής, ήταν καθηγητής των καθηγητών. Ηταν ιδιοκτήτης κλινικών και διατέλεσε διευθυντής στο Ψυχιατρικό Τμήμα των Φυλακών Κορυδαλλού. Διατέλεσε στενός συνεργάτης του διαπρεπούς Έλληνα νομικού, πανεπιστημιακού και πολιτικού, καθηγητή Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών Γεώργιου Μαγκάκη στη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Υγείας επί κυβερνήσεως του Ανδρέα Παπανδρέου.
Η μητέρα της, Αικατερίνη Τσιριγωτάκη Δόγκα, αδελφή του πατέρα μου, είχε καταγωγή από τη Ρόδο. Απεβίωσε το 2007. Η εισαγγελέας, πέρασε τα παιδικά της χρόνια στη Ρόδο όπου ερχόταν με την οικογένειά της για διακοπές. Η γλυκυτάτη εξαδέλφη μου είναι το τρίτο από τα κορίτσια της οικογένειας Δόγκα, ο αείμνηστος πατέρας της, Βασίλειος Δόγκας, της έδωσε το όνομα του πατέρα του, Αριστοτέλη. Ο σύζυγός της, ο αείμνηστος Γεώργιος Π. Ασημακόπουλος, το ίδιο άμεμπτος στη διάρκεια του βίου του, όσο και η ίδια η Αριστοτέλεια, απεβίωσε το 2013. Ο αείμνηστος, ήταν από τους ελάχιστους, πεντακάθαρους, κρυστάλλινους ανθρώπους που έχω γνωρίσει στην πολιτική και που δεν αποτελεί μόνο δική μου εκτίμηση, αλλά είναι γενική διαπίστωση», λέει ο κ. Μ. Τσιριγωτάκης.
Ο σύζυγος της Εισαγγελέως Αριστοτελείας Δόγκα, Γεώργιος Π. Ασημακόπουλος, είχε διατελέσει γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης επί κυβερνήσεων Α. Παπανδρέου (1981-1989). Είχε εκλεγεί βουλευτής επικρατείας τον Ιούνιο του 1989. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το 1964 έγινε δικηγόρος. Στα φοιτητικά του χρόνια ανέπτυξε σοβαρή συνδικαλιστική δράση, ανήκει στη γενιά του 114 και πήρε ενεργό μέρος στους δύο ανένδοτους αγώνες του Γεωργίου Παπανδρέου υπέρ της Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας συνελήφθη για την αντίθεση του προς το καθεστώς και φυλακίσθηκε. Διετέλεσε μέλος του Προεδρείου της Ένωσης Δημοκρατικών Δικηγόρων Ελλάδος από την κατάρρευση της Χούντας μέχρι τέλους του 1976, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας από του έτους 1976 μέχρι τον Μάρτη του 1981.
Με την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ εντάχθηκε από τους πρώτους κάτω από τη σημαία του και στη συνέχεια διετέλεσε μέλος του Κλαδικού Γραφείου Επιστημόνων, μέλος του κέντρου Μελέτης και Διαφώτισης, Γραμματέας της Επιτροπής Σύνταξης και Διάδοσης του προγράμματος του Κινήματος καθώς και Αναπληρωτής Γραμματέας του Τομέα Νομικής Κάλυψης αυτού. Από τον Νοέμβρη του 1981 μέχρι τέλη Μαΐου 1989 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ήταν στενός συνεργάτης των Ευάγγελου Γιαννόπουλου και Μένιου Κουτσόγιωργα Στις εκλογές του Ιούνη 1989 εκλέχθηκε Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε διακεκριμένος ποινικολόγος και άσκησε το λειτούργημα αυτό μέχρι και λίγους μήνες πριν από το θάνατό του.
«Η Αριστοτέλεια, είναι ένας ακέραιος άνθρωπος με μεγάλη μόρφωση. Πορεύτηκε και πορεύεται με τις εξαιρετικές βάσεις που έλαβε από την οικογένειά της αρχικά και στην συνέχεια πορεύθηκε με τις ίδιες αρχές με τον εξαίρετο σύζυγό της, μέχρι που έφυγε από τη ζωή», λέει ο εξάδελφός της στη «δημοκρατική».
Ο κ. Μ. Τσιριγωτάκης, αναπολεί τα καλοκαίρια στο σπίτι της «γιαγιάς Αθήνας», όπου διέμενε η Αριστοτέλεια με τις δύο αδελφές, την Αθηνά και την Βασιλική, και τους γονείς της όταν έρχονταν από την Αθήνα. Ξέγνοιαστες στιγμές στην παραλία, καλοκαιρινές βόλτες, γέλια και ευχάριστες στιγμές έχει να θυμάται, από τα παιδικά του χρόνια που είναι συνδεδεμένα με την αγαπημένη του εξαδέλφη: «Από πολύ μικρή είχε δείξει τις ευαισθησίες της. Είχε φοβερή αδυναμία στον πατέρα της, ο οποίος ήταν ένα τέρας μορφώσεως. Η Αριστοτέλεια, είναι ένας άνθρωπος ακέραιος με το “Α” κεφαλαίο, δεν έχει κανέναν και τίποτα ανάγκη, οδηγός της είναι η αλήθεια και η δικαιοσύνη. Είναι τιμή μου που είναι εξαδέλφη μου. Εχει γαλουχηθεί από μικρή να υπηρετεί και να υποστηρίζει το κοινωνικό δίκαιο από τον πατέρα της και στη συνέχεια πορεύθηκε με τον σύντροφο της ζωής της, ο οποίος ήταν ένας από τους πλέον έντιμους ανθρώπους που πέρασαν ποτέ από την πολιτική».
Όπως αφηγείται στη «δ» ο κ. Μ. Τσιριγωτάκης, η εξαδέλφη του από παιδί ακόμα, δεν μπορούσε να δεχθεί το άδικο κι αυτό ήταν που την οδήγησε στην νομική. «Το άδικο την ενοχλούσε από παιδί, δεν μπορούσε να το δεχθεί. Το όνειρό της από μικρή ήταν να ακολουθήσει την νομική. Ως οικογένεια είχαν πολύ μεγάλη οικονομική επιφάνεια και θυμάμαι την Αριστοτέλεια από παιδί ακόμα να βοηθάει όποιον είχε ανάγκη και να φροντίζει τα αδέσποτα…».
Σχολιάζοντας την κριτική που δέχθηκε η Εισαγγελέας για τις αναφορές κατά την αγόρευσή της στη δίκη της Ελένης Τοπαλούδη, ο εξάδελφός της λέει ότι για τον ίδιον δεν αποτέλεσε έκπληξη η «συναισθηματική φόρτισή της», διότι έτσι είναι σε όλη της την πορεία: «Ψυχή, αλήθεια και δίκαιο. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την προσωπικότητα της Αριστοτέλειας Δόγκα και έτσι πορεύεται σε όλη της την ζωή».
Ο κ. Μιλτιάδης Τσιριγωτάκης, καταλήγοντας, εκτιμά ότι «η θεία δίκη» είναι εκείνη που μερίμνησε για να δικαστούν από Ρόδια εισαγγελέα οι βιαστές και δολοφόνοι της Ελενης Τοπαλούδη: «Είμαι συγκλονισμένος από το γεγονός, ότι ως θεία δίκη, ήρθε να αποκαταστήσει το όνομα της Ρόδου και των Ροδίων, που διεσύρθησαν από αυτούς τους δύο, μια Ροδίτισσα δημόσια κατήγορος.
Η Ελένη πήρε φωνή, “επέστρεψε” στη Ρόδο, δικαιώθηκε από μια Ρόδια… Η κυρία εισαγγελεύς είναι και πνευματική συγγενής μου πλέον, πέρα από την εξ αίματος συγγένεια. Ως πρώην πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ, προτείνω στον Δήμο Ρόδου, να δώσει το όνομα της Ελένης Τοπαλούδη, σε έναν δρόμο της πόλης μας. Επίσης προτείνω, στη μνήμη της, να δοθεί το όνομά της σε μια αίθουσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου ή ακόμα και να λειτουργήσει νομική σχολή εδώ στη Ρόδο, στην πατρίδα του Ναυτικού Δικαίου το οποίο ισχύει μέχρι σήμερα. Η Ρόδος δεν θα ξεχάσει την Ελένη Τοπαλούδη», κατέληξε ο κ. Τσιριγωτάκης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ