Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου: Να μην εφαρμοστεί το αντιπεριβαλλοντικό τερατούργημα

0
66

Να μην εφαρμοστεί το αντιπεριβαλλοντικό τερατούργημα

Μόλις πριν από λίγες μέρες συζητούσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου τις προτάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας στα νησιά μας. Πριν αλέκτωρ λαλήσει, επιβεβαιώνεται πανηγυρικά και με το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή ότι, ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος και συμφέρον του λαού, είναι δύο ασυμβίβαστα πράγματα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεπής στη πολιτική που υπηρετεί συνολικά το κεφάλαιο προσπαθεί να υλοποιήσει μέχρι κεραίας τις επιθυμίες των βιομηχάνων, για το τι θέλουν και πως το θέλουν, όσον αφορά την εκμετάλλευση του περιβάλλοντος για πράσινες επενδύσεις. Αξιοποιώντας την πλούσια παρακαταθήκη που της άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, βρήκε την ευκαιρία να φέρει το εγκληματικό για το περιβάλλον νομοσχέδιο, τώρα που ο κόσμος υποφέρει και η προσοχή του είναι στραμμένη στον κορονοϊό.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ

Στις ήδη εγκατεστημένες ΑΠΕ σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, προστίθενται βροχή νέες άδειες στα νησιά Νοτίου Αιγαίου. Μόνο τελευταία δόθηκαν 25 άδειες σε Ρόδο, Κω, Κάλυμνο και στο Αγαθονήσι. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον ευρωπαϊκών και λοιπών μονοπωλιακών ομίλων στο πλαίσιο του αδυσώπητου ανταγωνισμού για την ενέργεια, βρίσκει τη δέουσα ανταπόκριση από την κυβέρνηση με το νομοσχέδιο τερατούργημα που έφερε στη Βουλή.

Στα βουνά των νησιών θα φυτρώνουν ανεμογεννήτριες ύψους 100 μέτρων με διαδικασίες fast track και στα χωράφια φωτοβολταϊκά! Παράλληλα το ηλεκτρικό ρεύμα θα γίνεται πανάκριβο για το λαό.

Ιδιαίτερα για τις «πράσινες» μπίζνες, ακόμη και οι περιοχές Natura προσφέρονται πλέον στους επιχειρηματικούς ομίλους ακόμα και για εξορύξεις υδρογονανθράκων!!!Το επιχείρημα της κυβέρνησης αδιανόητο. Ποσοστιαία η Ελλάδα σε σχέση με τα κράτη της ΕΕ είναι ψηλά σε περιοχές NATURA!!!

Συγκεκριμένα και για τα νησιά, ο κίνδυνος καταστροφής και ασύδοτης εκμετάλλευσης είναι μεγάλος. Με το νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος γενικότερα, για εκμετάλλευση – καταστροφή αμέτρητων περιοχών υψηλής περιβαλλοντικής αξίας, που χρόνια τώρα οι τουριστικοί όμιλοι αξιώνουν ν’ «αξιοποιηθούν» στα πλαίσια του τουρισμού. Η υποστήριξη το προηγούμενο διάστημα αγωνιστικών λαϊκών δράσεων στην Τήνο, από την Περιφερειακή αρχή ξεφούσκωσε εδώ και μήνες! Υποχωρώντας, με την μέθοδο “στρίβειν διά του αρραβώνος”, παραχώρησε την τελική απόφαση στα “συμβούλια αρχιτεκτονικής”.

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις στα νησιά Τήνος, Πάρος και Άνδρος συνεχίζονται για την αποτροπή της ανεπανόρθωτης περιβαλλοντικής βλάβης στα νησιά μας και στο πλήγμα που θα υποστεί η οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων. Αυτή η αγωνιστική λαϊκή παρέμβαση που πρέπει ν’ απλωθεί σε όλα τα νησιά, είναι και το μόνο σχέδιο νόμου που πρέπει να μπει από την επόμενη μέρα σε ισχύ, γιατί είναι προς το συμφέρον του νησιωτικού λαού.

ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ

Τσουνάμι οι αλλαγές στο περιβάλλον και οι αντιδραστικές διατάξεις για τα δάση. Ιδιωτικοποιούνται υπηρεσίες που ανήκαν στη Δασική Υπηρεσία, καταργούνται εθνικοί δρυμοί, νομιμοποιούνται οι παράνομες αλλαγές χρήσης γης. Με τα όσα προβλέπονται σχετικά με τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, επιταχύνεται πιο συστηματικά η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση τομέων του περιβάλλοντος , π.χ. με συνεργασία και ανάθεση ευθύνης σε ΜΚΟ, ανοίγει ο δρόμος ακόμα πιο διάπλατα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Σ’ αυτούς τους άξονες κινούνται και οι δασικοί χάρτες που έχουν φέρει σε αδιέξοδο τους μικροϊδιοκτήτες στα νησιά.

ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Οι ανατροπές στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχουν στόχο την ολοκληρωτική παράδοση της αποκομιδής στον ιδιωτικό τομέα.

Η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής και της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι καινούργιο «κατόρθωμα» της Ν.Δ. Υπηρετήθηκε σε όλους τους τόνους από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τοπικές αρχές που συμφωνούν στην δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στις δημόσιες υπηρεσίες και αγαθά. Γι’ αυτό οι όψιμες ανησυχίες για το περιβάλλον και τις ιδιωτικοποιήσεις από πολιτικές παρατάξεις που δεν αντιτίθενται στο βασικό ζήτημα, είναι τουλάχιστον υποκριτικές.

Με το άρθρο 93 που συστήνεται ως Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ στο Ν. Αιγαίο Ειδικός Περιφερειακός Διαβαθμιδικός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, υπηρετείται η είσοδος ακόμη μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων στη διαχείριση και αποκομιδή των απορριμμάτων, σε επίπεδο Περιφέρειας.

Οι ανάγκες των νησιωτών για υπηρεσίες καθαριότητας που να διασφαλίζουν την δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος δεν καλύπτονται με τις μορφές ιδιωτικοποιημένης λειτουργίας της καθαριότητας, που προωθεί το νομοσχέδιο. Όπως επίσης δεν καλύπτονται ούτε και με την σημερινή εμπλοκή ιδιωτών στη διαχείριση των απορριμμάτων, ή με τις υποβαθμισμένες δημοτικές υπηρεσίες λόγω έλλειψης προσωπικού και απαξιωμένων μέσων καθαριότητας. Παρ’ όλα αυτά ακριβοπληρωμένες από το λαό είναι και οι δύο εκδοχές.

Ανάπτυξη σε ισορροπία με το περιβάλλον, μπορεί να υπάρξει μόνο όταν η οικονομία είναι οργανωμένη με σκοπό την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό – λαϊκό έλεγχο και αυτό στα πλαίσια του σημερινού συστήματος δεν μπορεί να γίνει.

Δεν σηκώνει μερεμέτια και προτάσεις για φτιασίδωμα αυτό το τερατούργημα.

Να μην εφαρμοστεί στη πράξη.

 

5 Μαΐου 2020

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ