Βαρουφάκης από Ρόδο: Το Μεταφορικό Ισοδύναμο δεν καλύπτει την απώλεια του ΦΠΑ

0
460

Τις προτάσεις του ΜέΡΑ25 για να απεγκλωβιστεί η Ελλάδα από τα Μνημόνια και να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη αλλά και τις θέσεις του κόμματος για μία σειρά από μείζονα θέματα της επικαιρότητας όπως και ζητήματα ειδικά για τα νησιά μας, ανέλυσε κατά την παρουσία του στη Ρόδο, ο Γραμματέας του, πρώην Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Χθες το μεσημέρι, ο κ. Βαρουφάκης, συνοδευόμενος από τους υποψηφίους που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο του κόμματός του στα Δωδεκάνησα και συνεργάτες του, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου ενώ μετά το πέρας της είχε και συνάντηση αρκετής ώρας με τον απερχόμενο Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο.

Κατά τη συνέντευξη, ο πρώην Υπουργός ο οποίος το 2015 είχε βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων για τη χώρα μας και ασχολούνταν μαζί του όλα τα διεθνή ΜΜΕ, απάντησε σε ερωτήσεις όχι μόνο μέσα από τα τοπικά ΜΜΕ αλλά και μέσω του facebook.

«Μονομέτωπος, ανένδοτος, αγώνας»
Κάνοντας εισαγωγή ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι σε λίγο θα έχουμε νέα κυβέρνηση αλλά από τον περασμένο Αύγουστο μπήκαμε στο τέταρτο Μνημόνιο, «το οποίο είναι το πιο ύπουλο και το πιο προβληματικό», και έχει το εξής παράδοξο: Από τη μια μεριά, βαθαίνει ακόμα περισσότερο, όπως κάθε Μνημόνιο, την πτώχευση του ελληνικού Δημοσίου, των ελληνικών οικογενειών, του ιδιωτικού τομέα και την σπρώχνει στο μέλλον αλλά ταυτόχρονα η επόμενη κυβέρνηση θα είναι η πρώτη Μνημονιακή κυβέρνηση η οποία δεν θα έχει πρόβλημα αποπληρωμών στους δανειστές γιατί ο κ. Τσίπρας, με το τέταρτο Μνημόνιο, εξασφάλισε τη μεταφορά των περισσότερων αποπληρωμών για μετά το 2032, τοκιζόμενες, οπότε αυτό βαθαίνει το χρέος. Και συνέχισε:

«Εμείς ως ΜέΡΑ25 είμαστε ταγμένοι σε έναν μονομέτωπο, ανένδοτο αγώνα εναντίον της συνεχιζόμενης φτωχοποίησης του ελληνικού λαού, εναντίον αυτού του τέταρτου Μνημονίου που έσπειρε ο ΣΥΡΙΖΑ για να θεμελιώσει την παρασιτική κερδοσκοπία ο κ. Μητσοτάκης».

Όπως είπε, έχουν συγκεκριμένες προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει τις 50-100 πρώτες μέρες της επόμενης Βουλής, για τις νομοθετικές τομές που είναι απαραίτητες για να αποδράσει η χώρα από τη χρεοδουλοπαροικία που στέλνει τα παιδιά μας στο εξωτερικό.
Δήλωσε, ακόμη, πολύ ικανοποιημένος που βρέθηκαν στη Ρόδο, όχι μόνο για τη συνάντηση με τους πολίτες αλλά και γιατί έχουν ένα εξαιρετικό ψηφοδέλτιο.

Για τους συντελεστές  ΦΠΑ: Το είχε πει  και στον Σόιμπλε
Ερωτηθείς σχετικά με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, αν μπορούν να επανέλθουν και υπό ποιες προϋποθέσεις, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει με τη νομοθέτηση νέων φορολογικών συντελεστών, όχι μόνο ΦΠΑ, συνολικά, στο πλαίσιο που προτείνει το ΜέΡΑ25 χωρίς καμία διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Ως ΜέΡΑ 25 λένε, λοιπόν, ότι οι φορολογικοί συντελεστές πρέπει να μειωθούν δραστικά και όχι μόνο για τα νησιά. Το καθεστώς του Αιγαίου-συνέχισε-πρέπει να ξαναγίνει ξεχωριστό ενώ θυμήθηκε ότι είχε συζητήσει το θέμα και με τον πρώην πανίσχυρο Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κάποια στιγμή, του είχε αναφέρει το θέμα των νησιών του Αιγαίου και τον ρώτησε γιατί είναι εναντίον του να έχουμε έναν ενιαίο συντελεστή στη Στερεά Ελλάδα, τη χερσαία Ελλάδα και στα νησιά. Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, τότε του έφερε το παράδειγμα ότι δεν είναι το ίδιο ένα φορτηγό που διανύει την απόσταση από το Μόναχο στη Στουτγκάρδη σε χρόνο dt ενώ όταν θες να πας από τη Ρόδο στη Νίσυρο δεν πας, ειδικά το χειμώνα και το κόστος είναι απαράδεκτα μεγάλο. Επίσης, του είχε αναφέρει ότι στα γερμανικά νησιά της Βαλτικής έχουν μειωμένο ΦΠΑ, το ίδιο ισχύει και με πολλά Ισπανικά νησιά. Γενικά, τα νησιά έχουν διαφορετικούς φορολογικούς συντελεστές σε όλο τον κόσμο.

Είπε, όμως, στη συνέχεια, ότι αν περιμένουμε να κερδίσουμε το δίκιο μας στη βάση διαπραγματεύσεων αυτό δεν θα συμβεί. Η θέση του ΜέΡΑ25 είναι ξεκάθαρη: Χαρακτήρισε όνειδος οι επιχειρήσεις να προπληρώνουν το φόρο και για την επόμενη χρονιά, ειδικά στη Ρόδο που είναι απέναντι από την Τουρκία. Και, μάλιστα, είπε ότι δεν θα το περάσουν από το Eurogroup και το euroworking group τα οποία δεν έχουν καμία νομική υπόσταση.

Όσο για το τι θα πουν οι δανειστές και αν θα μας πετάξουν έξω από το ευρώ, η απάντησή τους είναι ότι αν συνεχίσουμε να ζούμε με αυτό το φόβο, τότε απλά θα είμαστε παρατηρητές του φευγιού των παιδιών μας στο εξωτερικό για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Μάλιστα, περιέγραψε…ένα δυσοίωνο μέλλον ως εξής: «Σε λίγο στην Ελλάδα θα μένουν γέροντες ξένοι σε πεντάστερα γηροκομεία στις ωραίες παραλίες που θα έχουμε πουλήσει και γέροντες Έλληνες που θα ζουν από τα σκουπίδια και θα περιμένουν πότε θα έρθουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους να τους επισκεφθούν από το εξωτερικό».

Η ουσία κατά τον ίδιο είναι επτά πράγματα που πρέπει να γίνουν και είναι οι επτά τομές που προτείνουν οι ίδιοι και πρέπει να γίνουν ανεξάρτητα από όλα τα άλλα. Ανάμεσα σ’ αυτές είναι και τα εξής: Τέλος στην προπληρωμή φόρου, o φορολογικός συντελεστής των μικρών επιχειρήσεων θα πρέπει να πέσει στο 15%, των μεσαίων στο 20% και των μεγάλων να πάει εκεί που ήταν το 2014 στο 26%.

Ακόμη, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Για μικρές επιχειρήσεις που δημιουργούν νέοι άνθρωποι για πρώτη φορά, λένε πέντε χρόνια μορατόριουμ τόσο στη φορολόγηση όσο και στις ασφαλιστικές εισφορές έτσι ώστε να βγάλουν ρίζες αυτές οι επιχειρήσεις για ν’ αρχίσουν να αποδίδουν εισφορές και φόρους στο Κράτος μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Για τα “κόκκινα” δάνεια, επίσης χαρακτήρισε ένα όνειδος αυτό που γίνεται σήμερα που πουλάνε τα δάνεια σε διεθνή ταμεία και βγάζουν τα ακίνητα στο σφυρί. Εκείνο που προτείνουν είναι μία δημόσια εταιρία διαχείρισης κόκκινων χρεών.  Προτείνουν, επίσης. τη συγχώνευση του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου για να δημιουργηθεί μία νέα δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα η οποία θα χρησιμοποιεί τη δημόσια περιουσία ως εχέγγυο, δεν θα την πουλά, για να δανείζεται αλλά και για να δανείζει τους επιχειρηματίες.

Η απάντησή του «μνημονιακού τόξου» σ’ αυτό είναι «τι θα πουν οι δανειστές» και η δική τους είναι «δεν μας νοιάζει», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Δεν μπορούμε συνέχεια να ζούμε με αυτή την απειλή», τόνισε και ανέφερε ότι δεν θέλουν τη δραχμή. Εκείνο που λένε όμως είναι ότι δεν μπορούν να αποδεχτούν την ερημοποίηση της Ελλάδας εντός του ευρώ. Δεν θέλουν το Grexit, όπως είπε, αλλά δεν το φοβούνται τόσο πολύ ώστε να τα δεχόμαστε όλα αυτά.

«Το ΜΙ είναι  πάντα καχεκτικό»
Κληθείς να σχολιάσει την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου (ΜΙ) που ξεκίνησε στα νησιά μας, δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης: «Κοιτάξτε, το ΜΙ έγινε για να καλύψει το θέμα του ΦΠΑ. Δηλαδή, σου λέει θα σας ανταμείψουμε για το ότι αποδεχθήκατε τον υψηλότερο συντελεστή του ΦΠΑ με το ΜΙ. Το ΜΙ, όμως, δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση την απώλεια από την αύξηση του ΦΠΑ. Είναι γραφειοκρατικό, ποτέ δεν μπορεί να υπολογιστεί έτσι ώστε να είναι ισοδύναμο, είναι πάντα καχεκτικό, είναι πολύ χειρότερο από αυτό που είχαμε. Και είναι και γραφειοκρατικό. Γιατί να δημιουργούμε μία νέα γραφειοκρατία όταν η απλή λύση είναι να επιστρέψουμε στον μειωμένο φορολογικό συντελεστή ΦΠΑ εδώ στα νησιά».

Για τους υδρογονάνθρακες
Όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες, ερωτηθείς είπε ότι επειδή βρισκόμαστε στη Ρόδο και πρέπει να έχουμε αυξημένη ευαισθησία απέναντι στην ανασφάλεια που προκαλεί η Τουρκική απειλή, να θυμηθούμε ότι η Τουρκία είναι μία χώρα της οποίας όλα τα καθεστώτα από το 1930 και μετά είναι ασταθή και ο Ερντογάν κρατιέται με νύχια και με δόντια στην εξουσία. Όπως είπε, κάθε φορά που ο Τούρκος ηγέτης νιώθει το έδαφος να τρίζει κάτω από τα πόδια του, ρίχνει και ένα..θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα για το εσωτερικό της χώρας του.

Είπε, λοιπόν, ότι δεν υπήρχε μεγαλύτερο δώρο για τον Ερντογάν όταν ο κ. Τσίπρας τα έβρισκε με τον κ. Νετανιάχου στο να μοιραστούν τους υδρογονάνθρακες της ανατολικής Μεσογείου η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ.

Η άλλη διάσταση, κατά τον ίδιο, είναι ότι ανάπτυξη μέσα από φυσικά αέρια και πετρέλαιο δεν γίνεται πλέον αφού είμαστε στην περίοδο της κλιματικής καταστροφής και αυτή τη στιγμή έτσι κι αλλιώς πρέπει να αφήσουμε τα ορυκτά καύσιμα στα έγκατα της γης γιατί δεν είναι πλούτος αλλά καταστροφή του περιβάλλοντος.  Είπε, ακόμη, ότι από αυτά δεν θα ωφεληθούν οι πολίτες της Ελλάδας αλλά τρεις ολιγάρχες, τέσσερις αμερικανικές πολυεθνικές και οι δανειστές και η Ελλάδα θα τελεί υπό την κηδεμονία μιας ακόμα πιο σκληρής και πλούσιας ολιγαρχίας την ώρα που ο λαός μας εξουθενώνεται.

Πηγή: rodiaki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ