«Ένας «χάκερ» από τη Ρόδο με διεθνές βραβείο!»

0
177

Ο Μιχάλης Βάκης εγγονός του Μιχάλη Χατζηνικόλα

 Του Κώστα Λαμπριανού

 Ποτέ, στην Ελλάδα, δεν έλειψαν τα φωτεινά μυαλά. Και μπορεί στην Ελλάδα της κρίσης να αντιμετωπίζονται αδιάφορα ή και να περιφρονούνται, παίρνοντας τον δρόμο του ξενιτεμού όπου και διαπρέπουν, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για τους εκάστοτε κυβερνόντες να επιδείξουν την οφειλόμενη προσοχή και σοβαρότητα, ώστε αυτά τα φωτεινά μυαλά να αξιοποιηθούν στην πατρίδα τους, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε όλους τους τομείς της επιστήμης, της οικονομίας και της κοινωνίας.

Γιατί μια χώρα με «φτωχά μυαλά» δεν μπορεί ποτέ να ελπίζει στην πρόοδο και την ανάπτυξη.

Το παράδειγμα των τριών νεαρών φοιτητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και του Πανεπιστημίου Πειραιώς έρχεται να το επιβεβαιώσει, σύμφωνα με το αφιέρωμα της εφημερίδας «Πατρίς» της Κρήτης.

Πρόκειται για τους φοιτητές Μιχάλη Βάκη, Άγγελο Ζωγράφο και Αλέξανδρο Στούμπη, οι οποίοι απέσπασαν, προ ημερών, το τρίτο βραβείο τεχνολογίας σε διεθνή διαγωνισμό που διοργάνωσε το αμερικάνικο NYU Tandon School of Engineering  με υπεύθυνο για την ευρωπαϊκή διοργάνωση το Πανεπιστήμιο Grenoble της Γαλλίας.

Το ενδιαφέρον για τη Ρόδο είναι ότι στους τρεις βραβευθέντες φοιτητές είναι και ένα δικό της παιδί.

Πρόκειται για τον Μιχάλη Βάκη με καταγωγή από την Κρήτη και τον Αρχάγγελο.

Πατέρας του είναι ο Αντώνης Βάκης, διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Μητέρα του είναι η φαρμακοποιός Ανθούλα Χατζηνικόλα, από τον Αρχάγγελο, κόρη του μακαρίτη αντιδημάρχου  Ρόδου Μιχάλη Χατζηνικόλα και αδελφή του γνωστού παιδιάτρου Νικόλα Χατζηνικόλα.

Να σημειωθεί ότι ο Μιχάλης Βάκης είναι στο τελευταίο έτος σπουδών του, και παράλληλα είναι βοηθός στο Εργαστήριο Μικροϋπολογιστών στο Πολυτεχνείο, ενώ θέμα του διεθνούς διαγωνισμού ήταν η ασφάλεια ηλεκτρονικών συστημάτων. Και όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πατρίς» οι τρεις φοιτητές «έγιναν χάκερ, επιτέθηκαν σε σύστημα ασφαλείας μιας εταιρείας που εξοπλίζει τεχνολογικά τον στρατό μιας χώρας και βγήκαν νικητές».

Όπως εξηγεί ο Μιχάλης Βάκης, το σενάριο της επίθεσης που έπρεπε να πραγματοποιήσουν οι διαγωνιζόμενοι είχε ως εξής «Μια υποθετική εταιρεία που χρησιμοποιεί σύγχρονα μέσα προστασίας για να ασφαλίσει με κάθε τρόπο τα δεδομένα της πρόσφατα αποφάσισε να εγκαταστήσει έξυπνες συσκευές και συγκεκριμένα έξυπνες λάμπες.

Με τρεις επιθέσεις που κάνουμε καταφέρνουμε να χρησιμοποιήσουμε τις έξυπνες λάμπες για να εξάγουμε δεδομένα χωρίς να γίνουμε αντιληπτοί. Η μια επίθεση μας κωδικοποιεί τα δεδομένα αυτά προκαλώντας αλλαγές στην κατανάλωση ενέργειας της συσκευής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο Bluetooth Low Energy.

Οι άλλες δύο είναι πιο συγκεκριμένες σε έξυπνες λάμπες, με τη μία να εκμεταλλεύεται ατέλειες της συγκεκριμένης συσκευής όσον αφορά την επικοινωνία (δέχεται εντολές που κανονικά δεν θα έπρεπε) και την τελευταία να προκαλεί αλλαγές στη φωτεινότητα της λάμπας, που αν και δεν είναι ορατές με το ανθρώπινο μάτι είναι ορατές με έναν αισθητήρα».

Σημειώνεται πως οι Έλληνες φοιτητές δεν έτυχαν οικονομικής υποστήριξης ενώ ταυτόχρονα δεν μπόρεσαν να βρουν κάποιον ιδιαίτερο εξοπλισμό που χρειάζονταν στα Ιδρύματά τους, γεγονός που δυσκόλεψε πολύ το έργο τους. Προετοιμάστηκαν και διαγωνίστηκαν μόνοι τους, ενώ ο διοργανωτής θα τους καλύψει τα χρήματα των μετακινήσεων.

Ο 23χρονος φοιτητής αναφέρει πως, λόγω του επαγγέλματος του πατέρα του, έχει μία κλίση στην Ιατρική επιστήμη. Θα ήθελε να ασχοληθεί με την κατασκευή ιατρικού εξοπλισμού. Από μικρό παιδί θυμάται τον εαυτό του μπροστά από μία οθόνη και θεωρεί πως, ακόμα και στις μέρες μας, η Πληροφορική είναι ένας κλάδος που προσφέρει ευκαιρίες και στη χώρα μας. Εξάλλου, ο Μιχάλης θέλει να παραμείνει εντός των συνόρων και να δημιουργήσει εδώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ