Με ευλάβεια και κατάνυξη εψάλη απόψε Τετάρτη 16 Ιουλίου 2025 ο Εσπερινός της εορτής της Αγίας Μαρίνας στο φερώνυμο Ιερό Εξωκλήσι της οικογένειας Μαρκάκη, στο Ψαλίδι.
Παρά τη σχετικά δύσκολη πρόσβαση του Εξωκλησίου καθώς βρίσκεται στο βουνό της περιοχής του Ψαλιδιού και ο δρόμος είναι από τον Άγιο Φωκά, πολλοί ήταν οι πιστοί που τίμησαν τον Εσπερινό για να λάβουν την ευλογία της εορτάζουσας Αγίας. Για τους περισσότερους συμπολίτες μας, η παραμονή της εορτής της Αγίας Μαρίνας αποτελεί παράδοση καθώς συμμετέχουν κάθε χρόνο και στο γλέντι που ακολουθεί του εκκλησιασμού με τράπεζα και ζωντανή ορχήστρα.
Τον αποψινό Εσπερινό τέλεσαν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου & Νισύρου, π.Ιωάννης Διακοπαναγιώτης, ο εφημέριος Αγίου Γεωργίου Πετρουμιανού, π.Αναστάσιος Τσουκνιάς και ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίων Πάντων Παραδεισίου, π. Βαγιανός -Ιωάννης Κώστογλου, στην ενορία του οποίου ανήκει και το πανηγυρίζον Ιερό Εξωκλήσι Αγίας Μαρίνας.
Έψαλλε χορός Ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη Χαράλαμπο Αλαχιώτη, Γιώργος Σανιδάς, Μιχάλης Καρακιόζης, Σταμάτης Μανούσογλου, Πανορμίτης Κώστογλου.
Μεγάλη προσέλευση κόσμου είχε το παραδοσιακό πανηγύρι που ακολούθησε αμέσως μετά με τις παρέες νεαρών συμπολιτών μας να πρωταγωνιστούν!
Το ζεύγος Μαρκάκη στους γονείς του οποίου οφείλεται η ανέγερση του εν λόγω Εξωκλησίου, σε δηλώσεις του στην κάμερα του Kos Tv, εξέφρασε την υπερηφάνεια και τη συγκίνησή του για την αποψινή αθρόα συμμετοχή στο πανηγύρι τους.
Το φαγητό, που λόγω Τετάρτης ήταν πλιγούρι με ρεβίθια, ντολμαδάκια και σαλάτα, το επιμελήθηκε η κυρία Μαρκάκη μαζί με τις βοηθούς της, οι οποίες παρέα το προσέφεραν απλόχερα στον κόσμο.
Απολαυστική η ζωντανή ορχήστρα των
Δημήτρη Κεφαλιανού, Νίκου Μάμμη και Στεφάνου Κώστογλου.
Βιογραφία
Η Αγία Μαρίνα γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Πισιδίας, στα χρόνια του αυτοκράτορα Κλαυδίου του Β’, το 270 μ.Χ. Λίγες μέρες μετά τη γέννησή της, η μητέρα της πέθανε, και ο πατέρας της Αιδέσιος, που ήταν Ιερέας των ειδώλων, την ανέθεσε σε μια χριστιανή γυναίκα, από την οποία η Μαρίνα διδάχθηκε το Χριστό. Όταν έγινε 15 χρονών, αποκαλύπτει στον πατέρα της ότι είναι χριστιανή. Έκπληκτος αυτός απ’ αυτό που άκουσε, με μίσος τη διέγραψε από παιδί του.
Μετά από καιρό, έμαθε για τη Μαρίνα και ο έπαρχος Ολύμβριος, που διέταξε να τη συλλάβουν για ανάκριση. Όταν την είδε μπροστά του, θαύμασε την ομορφιά της και προσπάθησε να την πείσει με κάθε τρόπο να αρνηθεί το Χριστό και να γίνει σύζυγος του. Μάταια, όμως. Η Αγία Μαρίνα σε κάθε προσπάθεια του Ολυμβρίου αντέτασσε τη φράση: «Είμαι χριστιανή». Τότε ο σκληρός έπαρχος διέταξε να την ξαπλώσουν στη γη, και την καταξέσχισε άσπλαχνα με ραβδιά τόσο, ώστε η γη έγινε κόκκινη από το αίμα που έτρεξε. Έπειτα, ενώ αιμορραγούσε, την κρέμασε για πολλή ώρα και μετά τη φυλάκισε.
Μέσα στην φυλακή μάλιστα συνέβη το εξής: ο διάβολος μεταμορφωμένος σε άγριο δράκοντα, προσπάθησε να κάνει την αγία να φοβηθεί. Αυτή όμως προσευχήθηκε στον Θεό και αμέσως ο δράκοντας άλλαξε μορφή και έγινε ένας μαύρος σκύλος και τότε η αγία άρπαξε ένα σφυρί και χτυπώντας τον στο κεφάλι και την ράχη τον ταπείνωσε.
Όταν για δεύτερη φορά την εξέτασε και διαπίστωσε ότι η πίστη της Αγίας Μαρίνας ήταν αμετακίνητη στο Χριστό, την έκαψε με αναμμένες λαμπάδες. Αλλά οι πληγές της με θαύμα έκλεισαν, και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί παρευρισκόμενοι να γίνουν χριστιανοί. Μπροστά σ’ αύτόν τον κίνδυνο ο έπαρχος τελικά αποκεφάλισε τη Μαρίνα, που έτσι πήρε το άφθαρτο στεφάνι της αιώνιας δόξας.
Tα άγια λείψανα της φυλάγονταν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την πρώτη άλωση της από τους Λατίνους, το 1204 μ.Χ., ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές βρίσκονταν μέχρι το 908 μ.Χ. στην Αντιόχεια και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Ιταλία. Σήμερα, τα άγια λείψανα της Αγίας Μαρίνας, φυλάγονται στην Αθήνα, σε ναό που φέρει το όνομα της ενώ η χείρα της έχει μεταφερθεί στη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος.
Διαβάστε εδώ τον Παρακλητικό Κανόνα της Αγίας Μαρίνας. Επίσης, διαβάστε εδώ για ένα σύγχρονο θαύμα της Αγίας Μαρίνας, ενώ εδώ μπορείτε να διαβάσετε την συνοπτική ιστορία του μοναστηριού της Αγίας Μαρίνας Άνδρου.
Ἀπολυτίκιον
Ἀνδρείαν καὶ φρόνησιν, σὺ κεκτημένη σεμνή, ἀνδρείως κατεπάτησας ὄφιν ἀρχέκακον, Μαρίνα πανεύφημε, ἤσχυνας Ὀλυμβρίου τᾶς πικρᾶς τιμωρίας, εὐφρανας Ἀσωμάτων τᾶς χορείας ἀθλοῦσα, διὸ ἀπαύστως πρέσβευε Χριστῷ, εἰς τὸ σωθήναι ἠμᾶς.
Πηγη: https://www.kostv.gr