Γράφει ο Γιώργος Ζαχαριάδης
«Ούσης ούν οψίας τή ημέρα εκείνη τή μιά τών σαββάτων, καί τών θυρών κεκλεισμένων…» αρχίζει το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο (Κεφ. Κ 19-31) που διαβάζεται σε πολλές ξένες γλώσσες κατά τη Λειτουργία της Αγάπης την Κυριακή του Πάσχα.
Στη Σύμη-το πανέμορφο νησί της Δωδεκανήσου-το Ευαγγέλιο γράφτηκε και διαβάζεται και στη γλώσσα και τους χαρακτηριστικούς ιδιωματισμούς που χρησιμοποιούν οι κάτοικοί του.
Το κείμενο της διασκευής του Ευαγγελίου έγραψε κατά τρόπο μοναδικό η κα Ελένη Βρατσάνου-Κλαδάκη, ύστερα από σχετική έγκριση του Μητροπολίτη Σύμης-Τήλου -Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομου και διαβάστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ιωάννου, από τον ιερέα Γεώργιο Κακακιό, φυσικά με την ντοπιολαλιά του νησιού ,δεδομένου ότι ο ίδιος κατάγεται από τη Σύμη.
Φέτος, το Ευαγγέλιο διαβάστηκε και στην ομηρική διάλεκτο, μελοποιημένο σε «ηρωικό εξάμετρο» ενώ ο Μητροπολίτης ξεκίνησε την ανάγνωση στα Ελληνικά και στη συνέχεια, ιερείς των ενοριών της Σύμης το ανέγνωσαν σε διάφορες ξένες γλώσσες.
Πρέπει να σημειωθεί, ότι στη Σύμη διατηρείται η ντοπιολαλιά και φυσικά το «Συμιακό Θέατρο» του Μανώλη Αντώνογλου φροντίζει να την αναδεικνύει σε θεατρικές παραστάσεις και σε άλλες εκδηλώσεις.
Ιδού πώςς η κα Ελένη Βρατσάνου-Κλαδάκη διασκεύασε στα Συμιακά το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο:
«Το ίδιο εκείνο απόβραδο, ταλοιπονίς, που ήταν Σάββατο, πρώτη μέρα της εβδομάδας, επήεν ο Ιησούς Χριστός στο μέρος που εκαούνταν μαδεμένοι οι Μαθητές του με τις πόρτες και τις παλαθύρες μπαρωμένες, γιατί εφοούντα τους Οβρηούς, και εστάθη καταμεσής των και λέει τω:
“Να υπάρχει Ειρήνη συναμεταξύ σας”.
Και αέκο έδειξεν των τις χέρες του με τις πληές από τις πρόκκες που τον καρφώσαν πάνω στο Σταυρό και το παΐδι του από το κοντάρι του στρατιώτη.
Τότε οι Μαθητές εχάρησαν πολύ γιατί εθωρούσαν ομπρός των ζωντανό τον Κύριο τω.
Ο Χριστός είπεν πάλε στους μαθητές του:
“Να υπάρχει Ειρήνη συναμεταξύ σας και όπως με έπεψε εμένα ο πατέρας μου, έτσι και γω ξαποστέλλω εσανάς α δουλέψητε για τη σωτηρία των ανθρώπων”.
Και αφού τάπεν εούτα τα λόγια, έβγαλε βαθειάν αναπνιάν προς τη μεριά τω και λέει:
“Πάρτε το Άγιο Πνέμα και σε όσους συγχωρέσητε τις αμαρτίες τω, έουτοι θα είναι συγχωρεμένοι, σε όσους ε θα δώκητε συγχώρεση, ε θα συγχωρεθού”.
Τότες ο Θωμάς, ένας από τους δώδεκα Μαθητές, με το παράνομα Δίδυμος, που τω ματζί με τους άλλους όταν εφανερώθη ο Χριστός, εν ήθελε να το πιστέψει. Οι άλλοι Μαθητές ελέαν του: “Είδα με τα μάτια μας τον Κύριο”.
Και ο Θωμάς είπεν τω: “Ε’αν εν ιμπλέψω στις χέρες του τα σημάδια από τις μπρόκκες της Σταύρωσης και ε βάλω το δακτύλι μου στα σημάδια και τη χέραν μου στο παΐδι με τη λαβωματιάν του, ε θα πιστέψω εούτα που λέητε…”».