ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Το έθιμο των ‘φουντών’ & η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Κω

13
5012
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

Το έθιμο των ‘φουντών’ και η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 19/3/2017

Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη

Μια όμορφη εικόνα αντικρίσαμε όσοι βρεθήκαμε στο σπίτι του κ. Σταυρού Τρακόσα, συνταξιούχου στον Δήμο της Κω. Μέσα στον φιλόξενο χώρο του, είχε συγκεντρώσει εδώ και μια εβδομάδα ότι λουλούδι εύρισκε, ώστε να γίνουν οι φούντες από γαρύφαλλα, βιολέτες, δυόσμο, μοσχολούλουδο, μέντα, αρμπαρόριζα, κατιφέδες, δενδρολίβανο, λαμπρίτσες Ή καραγάνια και άλλα άνθη εποχής, για την Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης. Μαζί με τον παπά Περικλή Κιάρη, εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Παύλου Κω και μερικές κυρίες της ενορίας, συμμετείχαμε στο παραδοσιακό τύλιγμα των φουντών. Από άκρη σε άκρη της Ορθόδοξης Χριστιανικής επικράτειας, υπάρχει το έθιμο των φουντών σε όλες τις Εκκλησίες.

Από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, η μεγάλη πέτρινη αυλή της Εκκλησίας και στα χωριά, είναι γεμάτη από τις γυναίκες που φτιάχνουν τις φούντες.

Με πρωταγωνίστρια την πρεσβυτέρα, το ανθισμένο σκηνικό, έχει και εκεί μερικά πανέρια από βιολέτες, γαρύφαλλα, κρινάκια και φυσικά πολύ πρασινάδα. Δυόσμος, μαντζουράνα, μέντα και δενδρολίβανο, σκορπίζουν γύρω το μεθυστικό άρωμα τους.

Ένα ματσάκι μέντας και στην μέση ένα γαρύφαλλο ή μια βιολέτα, τυλίγονται γερά με την κλωστή. Όταν έρχεται η ώρα του Εσπερινού, οι φούντες πρέπει να βρίσκονται έτοιμες σε μια λεκάνη με νερό, για να διατηρηθούν δροσερές ως την επόμενη ημέρα, την Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης.

Το έθιμο των φουντών έχει βαθιές ρίζες, που φθάνουν μέχρι και τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Τα λουλούδια τυλιγμένα σε φούντες, συμβόλιζουν τα μυρωδάτα άνθη και βασιλικά, όπου ανάμεσα τους ήταν κρυμμένος ο Τίμιος Σταυρός πριν τον βρει η Αγία Ελένη.

Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Θεία Λειτουργία, θα τις ευλογήσει ο παπάς πάνω από την Αγία Τράπεζα. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο ιερέας αφού τοποθετήσει μέσα σε ένα δίσκο με λουλούδια, βασιλικό και δυόσμο τον Τίμιο Σταυρό, τον γυρίζει τρεις φορές στο Άγιο Βήμα και έπειτα τον τοποθετεί στο κέντρο του Ιερού Ναού, για προσκύνημα. Στο τέλος μαζί με το αντίδωρο ο ιερέας μοιράζει και από μια Αγιασμένη φούντα στους πιστούς, την οποία συνήθως οι πιστοί την τοποθετούν εμπρός στα Εικονίσματα του σπιτιού.

Για άλλη μια χρονιά και εφέτος όλες οι Εκκλησίες στα χωριά και στην πόλη πλημμύρισαν με αρώματα από τις ανθισμένες φούντες. Στα χωριά δεν αγοράζουν λουλούδια, αφού η κάθε νοικοκυρά έχει πάντα στην αυλή της ανθισμένες γλάστρες και παρτέρια από μυρωδάτα άνθη και πρασινάδα. Έτσι πηγαίνει στην Εκκλησία το δικό της μερίδιο, για να γίνουν οι φούντες.

Μεσούσης της Μεγάλης Σαρακοστής, η Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης, είναι αφιερωμένη στον Τίμιο Σταυρό, όπου μαρτύρησε ο Χριστός.

Συμβολίζει και το δικό μας προσωπικό μαρτύριο και την άσκηση της νηστείας και της προσευχής, κατά την Αγία και Μεγάλη Σαρακοστή. Φυσικά η νηστεία συνεχίζεται και όπως ακούμε στα ιερά κηρύγματα, είναι λάθος να μπερδεύουμε τα Σαββατοκύριακα της Μεγάλης Σαρακοστής και να συνεχίζουμε τους χορούς τα γλέντια και την κρεοφαγία σαν να είναι Απόκριες. Μπορεί η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής και η κάθε νηστεία να είναι υποκειμενική υπόθεση, αλλά για κάθε Χριστιανό, καλό θα ήταν να την ακολουθεί. Άλλωστε είναι υγιεινή η αποτοξίνωση και η εγκράτεια μερικών ημερών. Έπειτα πως θα καταλάβουμε την χαρά να γευθούμε τα Πασχαλινά εδέσματα, αν δεν προσπαθήσουμε να νηστέψουμε έστω και για λίγες εβδομάδες; Αυτό βέβαια εξαρτάται από την βούληση του κάθε Χριστιανού. Για αυτό και στο κατά Μάρκον Ιερό Ευαγγέλιο της Κυριακής της Σταυροπροσκύνησης, λέει ο Ιησούς Χριστός. ‘Όποιος θέλει ας απαρνηθεί τον εαυτό του και να με ακολουθήσει,’ ενώ συμπληρώνει, πως ‘προς τι θα ωφεληθεί ο άνθρωπος, όταν χάσει την ψυχή του και κερδίσει όλο τον κόσμο.’

Αυτή την σωτηρία της ψυχής αναζήτησε πλήθος πιστών σε όλες τις Εκκλησίες.

Από τον Ιερό Ναό του άγιου Αθανάσιου και Αρχάγγελου Γαβριήλ στο Πλατάνι , όπου βρέθηκε ο Μητροπολίτης κ. κ, Ναθαναήλ, έως τον Άγιο Παύλο στην πόλη, πολλοί ήταν οι ευλαβείς προσκυνητές που μαζί με το αντίδωρο της Κυριακής, πήραν και μια ευλογημένη φούντα από βασιλικό και δυόσμο. Μετά την Θεία Αρχιερατική Λειτουργία όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης μας με συλλειτουργό τον εφημέριο του Ιερού Ναού παπά Αναστάσιο Γιώτη, η Ενοριακή Αδελφότητα προσέφερε τσάι και καφέ στον Δεσπότη στους υμνωδούς καθώς και σε όλο το ευλαβές εκκλησίασμα.

Ξανθίππη Αγρέλλη

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Χρόνια πολλά Ξανθιππη μου και του χρόνου με υγεία.Και σημερα της Σταυροπροσκυνησεως ανεβηκαμε Ασωματο και ήταν υπεροχα όπως πάντα. Προσκυνησαμε και πηραμε τις φουντες μας όλα τέλεια Ξανθιππη μου.

  2. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΣΑΣ ΕΠΙΣΗΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ . ΑΚΡΙΒΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΑΣΦΕΝΔΙΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΣ ΑΣΦΕΝΔΙΑΝΟΥΣ ΣΤΑ ΖΕΣΤΑ ΣΠΙΤΙΚΑ ΤΟΥΣ.

  3. ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΕΡΕΩΝ ,ΚΕΝΑ ΕΝΟΡΙΩΝ . ΠΟΣΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΕΙ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ .ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΠΑΣ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΝΗΣΙΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΟΥΣ ΠΑΠΑΔΕΣ.ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΣΕΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ .ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΤΕΛΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΠΑ .

  4. Απο τα λίγα εκκλησιαστικά που δεν χρειαζεται να σφαγιαζονται ‘ζωντανά’. Αλλα αυτές οι φωτογραφιες με τον γιγάντιο, μαρμάρινο και επιχρυσωμένο θρόνο ειναι ο,τι πιο προσβλητικό και κακόγουστο έχουμε δει τον τελευταίο καιρό. Το γιγάντιο επίχρυσο σκήπτρο, η τεραστια χρυσή αλυσίδα, η επίχρυση ‘κορώνα’, οι επιχρυσες εικόνες στο βάθος. Γιατι τόση μανία και εμμονή με τον χρυσό; Ποιο έθιμο και ποια θεία κείμενα απαιτούν αυτην την κακόγουστη, προκλητική και προσβλητική επίδειξη δύναμης;

  5. ΠΡΟΣ ΩΡΑΙΟ ΕΘΙΜΟ…… ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ…..ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΧΡΥΣΑΦΙΚΩΝ. ΟΜΩΣ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΕΙΠΑ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ. ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΜΕΓΑΛΕΙΑ….. ΟΥΤΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΦΟΡΟΥΣΕ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙ ΕΝΔΥΜΑΤΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΥΦΑΝΤΟ ΧΙΤΩΝΑ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΙΝΑ ΣΑΝΔΑΛΙΑ. ΩΣΤΟΣΟ ΟΙ ΤΥΠΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΕΣ ΣΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΙΕΡΩΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ. ΕΜΕΙΣ ΑΠΛΑ ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΑΛΛΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ.

    • Αυτο σημαίνει οτι αν οι ιερείς μας αρχίσουν να παρουσιάζονται πιο λιτοί στην εμφάνιση και οι ναοί να ειναι λιγότερο στολισμένοι θα υπάρξουν επίπληξη και ποινες απο το πατριαρχείο? Ξερετε αν υπάρχουν επίσημοι κανόνες για την ένδυση των ιερέων και του στολισματος των ναών? Έψαξα πολυ γρήγορα σε διαδυκτιακα μαγαζιά με εκκλησιαστικά ειδη και αρκετα απο τα αντικείμενα (κυριως επιχρυσα σκήπτρα, θυμιατα κλπ) ξεπερνάνε τα χιλια ευρώ. Δεν ειναι κρίμα να πετάγονται τόσα λεφτά?

  6. Δεν περνει ολες τις αποφασεις το πατριαρχειο για τα χαλια μας.. ηρεμηστε λιγο.. εχουμε αξιο κληρο!!!

  7. ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΣΤΟΛΙΔΙΑ ΟΙ ΧΡΥΣΕΣ ΚΑΔΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟ ΠΑΝΤΩΝ ΟΙ ΘΡΟΝΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΘΡΟΝΙΑ. Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΛΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ. ΑΝ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΞΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ ΔΗΛ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΚΑΙ ΛΙΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΛΟΥΝ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΡΙΝΟΥΜΕ . ΑΠΛΑ ΤΟΥΣ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΣΑΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ.

  8. Μα αν αυτη η χλιδή υπαρχει λόγω επιλογή των ίδιων των ιερέων, οπως νομιζω υπονοείτε,

    και οχι λόγω επιβολής της Συνόδου ή του Πατριαρχείου, τοτε ο φτωχός πιστός της Ελλινικης οικονομικής κρίσης εχει καθε λόγο και δικαίωμα να τους κατακρίνει. Πως θα παει στην εκκλησία για να αφήσει τα χρήματά του ή να ακούσει κηρύγματα για το πως θα πρεπει να ζει τη ζωή του, απο ανθρώπους διεφθαρμενους; Το οτι εχουν το τίτλο ‘αντιπρόσωπος του χριστου’ δε σημαίνει απολύτως τιποτα. Ας αφήσουν τις θέσεις σε ιερείς ταπεινούς και απλούς.

  9. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΙΕΡΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΠΕΙΝΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ. ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΣΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΨΥΧΗΣ ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΛΕΠΤΟΜΕΡΩΣ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ Η ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ . ΟΙ ΛΕΣΠΕΡΙΔΕΣ ΓΕΩΡΓΟΙ ΟΙ ΜΑΡΑΓΚΟΙ ΟΙ ΧΤΙΣΤΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΛΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΗΣΑΝ ΟΙ ΠΙΟ ΚΑΛΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΕΠΑΡΣΗΣ Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΟΦΙΤΣΙΩΝ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΕΛΕΙΑ.
    ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΒΑΛΛΑΝ ΟΥΤΕ ΚΑΤΕΚΡΙΝΑΝ Η ΕΠΕΚΡΙΝΑΝ ΚΑΝΕΝΑΝ.

  10. ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ!! ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΚΟΙΤΑΝΕ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΥ! ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΧΑΡΑ. ΗΤΑΝ ΑΠΛΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΚΑΒΑΛΗΜΕΝΟ ΚΑΛΑΜΙ..

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ